Welke tang gebruik ik waarvoor?

De ene tang is de andere niet.. Daarom leggen wij hier uit welke tang je waarvoor gebruikt.

  • Wil je materiaal kunnen vastgrijpen? Gebruik een grijptang zodat je jouw werk kunt vasthouden.
  • Heb je een tang nodig voor snijden of afknippen? Dan kan een zijsnijtang, middensnijer of voor- & schuinsnijder een handig gereedschap zijn.
  • Ga je soldeervrije verbindingen maken? Kies je voor een krimptang.
  • Alles-in-een tang nodig? Dan bestaan er altijd nog de combinatietangen. Deze tangen hebben over het algemeen meerdere functies zoals grijpen én snijden of afknijpen ineen. Handig!

Verschillende soorten tangen in een handig overzicht

Afstriptang

Deze tang gebruik je doorgaans voor het afstrippen van kabels. Hierbij is het belangrijk dat, tijdens het gebruik, de aanwezige isolatie zuiver van de elektrische draden gescheiden wordt, zonder de kabel te beschadigen.

Adereindhulstang

Met deze tang kunnen adereindhulzen op het afgestripte deel van een gevlochten kabel worden geperst. Afhankelijk van het soort eindhuls zijn er verschillende soorten adereindhulstangen (denk hierbij bijvoorbeeld aan: trapeze-, vierkant-, rechthoek- of V-vormtang).

Klemtang

Een klemtang wordt doorgaans door een stelschroef ingesteld, zodat deze in een bepaald positie afgesteld en vastgeklemd kan worden. Bij het vastzetten met een klemtang, komt doorgaans een krachtige hefboomwerking kijken.

Platte tang

Op deze tang zitten twee geruwde platte bekken. Het uiteindelijk is breder dan van de gemiddelde tang en hierdoor kan een grotere houdkracht worden bereikt dan met een punttang (met spits oplopende vorm).

Flachzange

Projecten die ook interessant kunnen zijn