Voorgevormde vijver voor de tuin

Met een voorgevormde vijver heb je je vijver in een middagje klaar! Helaas hebben de planten iets langer nodig om te groeien, maar anders zou je zeggen dat de vijver er altijd al heeft gelegen.

Voordelen van een voorgevormde vijver

 • De afgewerkte vijver is snel en eenvoudig te installeren, je kiest gewoon de vorm en grootte en hoeft niet te berekenen hoeveel folie je nodig hebt.
 • Aanbevolen, vooral bij kleine vijvers (minder dan 4 vierkante meter oppervlakte).

Nadelen van een voorgevormde vijver

 • De vormen zullen niet altijd aan je eisen kunnen voldoen, de overgangen tussen de planten zones zijn vaak erg steil en de diepe waterzone is vaak niet diep genoeg.
 • Je bent gebonden aan de vooraf vastgestelde ontwerpen van de fabrikant en grote formaten zijn meestal niet mogelijk.

Voorgevormde vijver aanleggen | HORNBACH!

Folievijver voor de tuin

Voor grotere vijvers, met name individueel vormgegeven vijvers, zijn folievijvers een beter alternatief dan de voorgevormde vijver.

Voordelen van een folievijver

 • Bij een folievijver heb je de mogelijkheid een individuele vormgeving toe te passen en ook om een groot vijversysteem te installeren.
 • De diepwater-zone kan hier naar eigen behoefte uitgebreid worden.

Nadelen van een folievijver

 • De folie kan bij een folievijver scheuren en door scherpe voorwerpen beschadigen.
 • Bovendien is het bouwen relatief (tijd-) complex en vereist het een grondige planning.
Als je hebt besloten een folie-vijver aan te leggen, vind je hieronder de belangrijkste feiten voor de planning en installatie:

Folievijver aanleggen | HORNBACH!

Vijverfolies

De vijverfolie moet het gewicht van het water kunnen houden. Ook grotere vijvers, moerasgebieden en waterlopen kunnen met vijverfolie op een natuurlijke wijze worden vormgegeven. Hoe dieper de vijver is, hoe dikker het folie moet zijn. Methodes zoals het maken van betonnen vijvers, met glasvezel versterkt polyesterhars, klei of steenkarton met alle risico's en nadelen van dien zijn hiermee achterhaald. Er moet natuurlijk wel speciaal vijverfolie worden gebruikt om te voldoen aan de hoge eisen van een watertuin. Bouwfolie is absoluut ongeschikt. Vijverfolie van duurzaam elastisch, lichtecht pvc is niet doorzichtig, bestand tegen hitte en vorst, bestand tegen sterke belasting en worteldruk en scheidt geen plantonvriendelijke stoffen af. Uitzonderlijke afmetingen kunnen naar wens binnen enkele dagen worden gemaakt middels hoogfrequent lassen.

Speciaal vijvervlies - zandbodem van de rol

Scherpe voorwerpen kunnen de vijverfolie beschadigen. Dergelijke voorwerpen, zoals stenen, glas of metaal, die ondanks zorgvuldig verwijderen toch in de ondergrond aanwezig kunnen zijn, kunnen door de waterdruk alsnog schade aanrichten. Normaliter is een zandlaag hiervoor afdoende. Als er geen geschikt zand beschikbaar is, kan vijvervliesdoek een oplossing zijn. Dit is een dichte, elastische mat van onverteerbaar materiaal dat bij ons tuincentrum in passende afmetingen voordelig van de rol verkrijgbaar is. Het vliesdoek beschermt de vijverfolie uitstekend. Maar ook bij het plaatsen van een vijverbak kan dit vliesdoek handig zijn, hoewel de sterke, flexibele bak veel beter tegen beschadigingen is bestand dan vijverfolie.

Bereken de benodigde vijverfolie

 • Lengte + 2 x diepte + 2 x 50 cm rand = lengtemaat
 • Breedte + 2 x diepte + 2 x 50 cm rand = breedtemaat
Voorbeeldberekening:

 • 350 cm lengte 2 x 75 cm + 2 x 50 cm rand = 600 cm
 • 350 cm breedte 2 x 75 cm + 2 x 50 cm rand = 600 cm
 • Benodigde folie: 6 x 6 m

Ook kun je het volgende doen:

Leg een snoer of tuinslang kruislings over de breedste zijden van de vijverkuil. Reken er dan voor zowel de breedte als de lengte een meter bij en zo krijg je het benodigde folieformaat. Bepaal de maat op een aantal plekken, zo ben je zeker dat je de juiste maat hebt.

De sandwichopbouw van een folievijver

A. Plantendoek
B. Vijverfolie
C. Beschermdoek
D. Zandlaag
E. Grond

De sandwichopbouw van een folievijver | HORNBACH!

Trend: terrasvijvers

Een vijver neemt veel plaats in. Wanneer je dit niet hebt kan een terrasvijver een interessant alternatief zijn. De mini-vijvers passen op zo goed als ieder terras en op de iets grotere balkons. Met deze deco-trend maak je niet alleen je terras of balkon een stuk sfeervoller, maar haal je ook de rustgevende werking van water in huis!

Projecten die ook interessant zijn