Handleiding

Houten tuinmeubelen schilderen

Houten tuinmeubelen schilderen

Wil je je houten tuinmeubilair een opfrisbeurt geven? Wij leggen stap voor stap uit hoe je je houten tuinmeubelen kunt schilderen. Ga aan de slag!

Dit heb je nodig voor je project

Houten tuinmeubelen schilderen: stap voor stap

Schraap oude verf weg

01

Bedek eerst de grond waar je je tuinmeubelen gaat verven met een deken of bijvoorbeeld oude lakens. Als de tuinmeubelen al eerder geschilderd zijn, begin je met het wegschrapen van de losse verf met een verfkrabber.

 Houten tuinmeubelen schilderen | Stap 1 | HORNBACH

Schoonmaken

02

Maak je tuinmeubelen schoon met reiniger en laat het hout goed drogen.

 Houten tuinmeubelen schilderen | Stap 2 | HORNBACH

Schuren

03

Ga vervolgens met een schuursponsje of een schuurblok over het meubel om het geverfde oppervlak op te schuren. Veeg het schuurstof weg met een vochtige doek en zorg voor een stof- en vetvrij oppervlak. Bescherm vervolgens de schone houten oppervlakken (daar waar je de verf hebt afgeschraapt) met grondverf.

Als het onbehandeld hout is dat je gaat verven, hoef je niet te schrapen. Maak wel de meubelen schoon met verfreiniger. Vervolgens kan je het laten drogen volgens de instructies van de fabrikant.

 Houten tuinmeubelen schilderen | Stap 3 | HORNBACH

Primer

04

Nu is het tijd om de tuinmeubelen te verven met een grondverf. De makkelijkste manier is om een​​ lakkwast te gebruiken. Welke maat kwast je moet gebruiken, hangt af van hoe groot het tuinmeubilair is en hoeveel details het heeft. Het kan slim zijn om twee lakkwasten te gebruiken, een iets grotere voor grote oppervlakken en een wat kleinere voor de kleinere hoekjes.

Breng de verf aan in de richting van de houtnerf en laat drogen volgens de instructies van de fabrikant alvorens de toplaag aan te brengen.

 Houten tuinmeubelen schilderen | Stap 4 | HORNBACH

Tip

Lak speciaal voor deuren en kozijnen is duurzame buitenverf en uitstekend geschikt voor buitenmeubels.

Verf toplaag

05

Gebruik ook de lakkwasten bij het aanbrengen van de toplaag. Breng de verf aan in dezelfde richting als de nerf van het hout en schilder in dunne lagen, om te voorkomen dat de verf uitloopt. Als het tuinmeubilair nog niet eerder is behandeld, moet je twee slagen met de toplaag schilderen.

Laat de verf uitharden volgens de instructies van de fabrikant voordat je jouw tuinmeubilair in gebruik neemt. Je project is nu voltooid!

 Houten tuinmeubelen schilderen | Stap 5 | HORNBACH

Veelgestelde vragen over het schilderen van houten tuinmeubelen

Welke kleur moet je tuinmeubelen verven?

Er zijn veel verschillende soorten verf die gebruikt kunnen worden voor tuinmeubilair. Lakken voor kozijnen en deuren zijn echter een favoriet omdat het snel droogt, een goede dekking heeft, een goede houdbaarheid heeft en zeer goed kleur en glans behoudt.

Kun je houten tuinmeubelen verven met spuitverf?

Ja, het is prima om houten tuinmeubelen te verven met spuitverf. Maak het meubel eerst goed schoon en droog, grondeer met een spuitprimer en werk af met twee lagen spuitverf. Let erop dat je de omgeving goed afdekt.

Kun je geolied tuinmeubilair verven?

Als de buitenmeubelen geolied zijn, raden we aan om dezelfde behandeling voort te zetten en deze laag niet af te sluiten met een lak of een beits.

Dit geldt vooral voor meubels die recent geolied zijn. Als het een aantal jaren geleden is dat het tuinmeubilair geolied is, is het mogelijk om te lakken. Schuur hiervoor het meubel eerst goed op.

Projecten die ook interessant zijn