0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 30-09-23 om 20:37 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Grondverf en lak kiezen

Grondverf en lak kiezen

Of het nu gaat om hout, kunststof, ijzer, staal, metaal of hardnekkige oudere verflagen – iedere ondergrond vraagt om een basis waarop de lak tot zijn recht komt. Hier vind je informatie om verschillende materialen op de juiste manier te gronden en te lakken.

Waarom grondverf gebruiken?

Grondverf is de eerste laag verf op een ondergrond. Deze laag zorgt voor een goede hechting tussen de ondergrond en de volgende lagen. Voor het beste resultaat is een goede voorbereiding van de ondergrond nodig! Ieder oppervlak heeft een andere aanpak. Voordat je de grondverf aanbrengt begin je met opschuren. Vet-, olie- en siliconenresten moeten worden verwijderd! Als de oude verflaag nog in een goede staat is, dan is licht opschuren voldoende. Zodra je de ondergrond goed hebt voorbereid, leg je een basis voor de lak. Namelijk: grondverf!

Dit zijn de voordelen van grondverf

 • Beschermt tegen roest
 • Verbetert de hechting
 • Verbetert de dekking
 • Bespaart je een eerste deklaag
 • Vereenvoudigt het aanbrengen van de verf

We laten je zien waar je op moet letten bij het lakken, om langer van je laklagen te kunnen genieten. Steek de handen uit de mouwen en ga aan de slag met jouw project!

Welke verfroller gebruik je voor lak en grondverf? Dat vind je hier.

Neem het zekere voor het onzekere

Ook al bevatten de meeste lakken geen oplosmiddelen, het is beter om een veiligheidsbril en stofmasker te dragen bij langdurige schilderswerkzaamheden. Vrijkomende dampen kunnen de luchtwegen en/of de ogen irriteren. Het beste is om buiten of in een goed geventileerde ruimte te lakken.

Hout lakken en gronden

Hout behoort tot de materiaalsoorten die het vaakst moet worden geschilderd. Meubels, panelen, kinderspeelgoed, ramen en deuren worden vaak geschilderd omdat de lak een sterke buitenlaag vormt. Dit verduurzaamt het hout. Daarnaast brengt lak wat meer glans in huis! Natuurlijk kun je lak ook buiten gebruiken. De laklaag maakt hout weerbestendig, maar het hout blijft gevoelig. Mocht er water binnendringen door een beschadigde plek, dan zwelt het hout op en barst de laklaag. Daarom bevelen we aan het hout goed voor te behandelen met een grondverf en ten minste twee laklagen aan te brengen.

Wil je weten hoe je ruw hout moet voorbehandelen? Ga aan de slag met deze tips!

 • Was hars en oliehoudende houtsoorten goed met een universele nitroverdunner
 • Maak het oppervlak vrij van algen, mos en ander vuil
 • Maak het hout vochtig om kleine deukjes te egaliseren
 • Slijp scherpe houten randen om verwondingen te voorkomen
 • Schuur oppervlakken met schuurpapier korrel 80-240, om een gladde ondergrond te krijgen
 • Verwijder stofresten en begin met grondverf

Laat onder druk geïmpregneerd hout ca. 6 maanden uitwerken in de buitenlucht.
Lakvlakken gronden | HORNBACH!

Grondverf voor hout

Ga je je hout buiten gebruiken, dan komt het in aanraking met weersomstandigheden. Het hout kan dan sneller last krijgen van algen, mos en blauwschimmel. Dat wil je natuurlijk niet! Gelukkig bestaat er een oplossing, om dat tegen te gaan. Bescherm jouw hout met een houtprimer. Heb je tropisch hardhout of naaldhout? Behandel het hout dan met een voorstijkmiddel en isoleerprimer.

Hout buitenshuis Houtverduurzamingsprimer
Sterk bloedend hout, bijv. tropisch hardhout en naaldhout Voorstrijkmiddel en isolatieprimer
Andere houtsoorten, spaanplaat etc. Acryl-multiprimer
Hout lakken - zó doe je dat!

Metaal en roestvrij staal lakken en gronden

Metalen oppervlakken kun je heel goed lakken, of het nu gaat om radiatoren, de barbecue of een zinken teil. Hiervoor hoef je niet veel voor te bereiden. Natuurlijk is het wél belangrijk dat de oppervlakte schoon is.Is het metaal gaan roesten? Verwijder dan eerst de roest. Anders kan het onder de verflaag door blijven roesten en vroeg of laat de ondergrond en het nieuwe oppervlak aantasten. Je kunt roest door middel van schuren, of met behulp van een roestoplosmiddel verwijderen.

Hoe kun je zink en metaal voorbehandelen?

Gebruik hiervoor schuurpapier en een ammoniakhoudend sopje (¾ water + ¼ ammoniak + een beetje afwasmiddel) en vervolgens met water schoongemaakt. Daarna kun je het schuren. Zorg dat je de scherpe kanten en bramen slijpt en oppervlakken schuurt met schuurpapier korrel 180-240. Zeer gladde oppervlakken kun je met fijnkorrelig schuurpapier korrel 240-1000 behandelen.

Ook voor roestvrij staal geldt: het oppervlak eerst reinigen, dan opschuren. Voor het verwijderen van vetresten kun je siliconenreiniger gebruiken.

Verwijder roest, walshuid, hamerslag en lasresten op ijzer en staal mechanisch. Slijp scherpe kanten en bramen zorgvuldig. Reinig het oppervlak vervolgens met universele nitroverdunner om vetresten te verwijderen.

Breng acryllak (incl. radiatorlak) nooit
rechtstreeks aan op metaal!

Grondverf voor metaal

Er zijn allerlei soorten metaal en elk oppervlak vraagt om een ander soort grondverf. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de soorten grondverf en voor welke metaalsoort ze geschikt zijn.

Zink Metaal Roestvrij staal IJzer & staal
 • Metaalhechtmiddel of acryl-multiprimer
 • Garagepoortlak, geen grondverf vereist.
 • Acryl-multiprimer of metaalhechtmiddel
 • Grondverf met zinkfosfaat en epoxyhars
 • Metaalbeschermlak, hamerslaglak en ijzerglimmerlak, geen grondverf vereist.
 • HORNBACH acryllak, met antiroestmiddel of metaalhechtmiddel gronden.
Metaal lakken - zó doe je dat!

Kunststof lakken en gronden

Kunststof is een veelgebruikt materiaal. Zeker ook bij jou thuis! Denk maar aan meubels, plantenpotten of kinderspeelgoed. Er zijn veel mogelijkheden. Kunststof is gemakkelijk te schoon te maken, maar na een paar jaar zien je spullen er vaak niet meer zo geweldig uit. Licht kunststof kan vergelen en kleuren verbleken door zonlicht. Maar jij als Doener gooit ze daarom natuurlijk niet zomaar bij het grof vuil. Nee, dat vráágt gewoon om een nieuw project: van oud naar nieuw. Geef jouw kunststof meubels, kozijnen of deuren een nieuwe look! Met lak in de door jou gewenste kleur.

Maar, zoals altijd: eerst reinigen, dan opschuren! Om ervoor te zorgen dat de lak goed hecht, gebruik je een hechtmiddel of primer. Beschadigingen en oneffenheden kun je egaliseren met behulp van plamuur speciaal voor kunststof.

Black Friday

Welke lak voor welk materiaal?

Is de lak verdwenen? Dan vernieuw je die toch! Maar welke lak moet je gebruiken voor welk materiaal? Dat is de grote vraag na het gronden.

We hebben het grootste assortiment gekleurde lak, witte lakken en blanke lakken. Ben je meer op zoek naar een lak om je meubels mee op te frissen of een andere look te geven? We hebben een groot assortiment krijtverf, voor als je je meubels een matte en ‘chalky’ look wil geven. Als je liever voor een glansje gaat, bekijk dan onze meubellakken, hier vind je o.a. meubellakken in zijdeglans en hoogglans. Geen zin om met rollers en kwasten aan de slag te gaan? Bekijk ons uitgebreide assortiment in spuitlakken. Deze komen in een groot aantal kleuren, maar we hebben ook specifieke spuitlak voor radiatoren en metaal.

Bekijk onze selectie traplakken. Liever buiten aan de slag? Check onze buitenlakken!

Een speciale tip - PU acryl lak

HORNBACH PU acryl lak is een met polyurethaan versterkte gekleurde lak voor zeer goed dekkende, sterk hechtende en vooral beschermende lak met hoge oppervlaktehardheid. Ideaal voor hout, metaal, beton en hard PVC, zowel binnen als buiten. PU acryl lak is eenvoudig te verwerken, droogt bijzonder snel en is gemakkelijk te reinigen. Geurarm en schoon en daardoor in je hele woongebied te gebruiken. De lak is zeer goede weerbestendigheid en zorgt voor een duurzame bescherming.

Goed om te weten: kwaliteit volgens DIN EN 71 deel 3: veilig voor kinderspeelgoed. Speeksel- en zweetvast.

 • geurvrij en schoon
 • zeer schuurbestendig
 • op waterbasis
 • hoge weerbestendigheid
 • extra dekkend, krasvast en duurzaam

HORNBACH kwaliteit

HORNBACH hecht niet alleen waarde aan de beste kwaliteit! Ook het gebruik van niet-milieuvriendelijke stoffen hebben we tot een minimum gereduceerd. Met dit innovatieve lakconcept bespaart HORNBACH jaarlijks 64.000 liter terpentine (oplosmiddel). Met een vergelijkbare hoeveelheid benzine zou je 25 keer de wereld rond kunnen reizen.

Voordelen van voorgekleurde grondverf

Niet alleen de ondergrond, ook de gewenste kleur van de eindlaag is bepalend voor de keuze van de grondverf. Met voorgekleurde grondverf wordt het eindresultaat perfect. In principe vind je op elk verfblik een voorkleuring voor welke lak het best geschikt is.

Voorgekleurde grondverf hebben we met alle HORNBACH-lakken getest. Hieronder bijvoorbeeld het resultaat voor RAL 3000 Vuurrood.

Voorgekleurde grondverf

Met een voorgekleurde grondverf kom je tot het perfecte resultaat.

 • Breng de voorgekleurde grondverf aan
 • Dan de laklaag eroverheen en klaar is kees!

Voorgekleurde Grondverf | HORNBACH!

Gewone grondverf

Met gewone grondverf krijgt je laklaag niet het gewenste kleurresultaat.

 • Gewone grondverf aanbrengen
 • Op de grondverf wordt de eerste laklaag aangebracht
 • Om tot de juiste kleur te komen, moet een tweede laklaag worden aangebracht

Gewone Grondverf | HORNBACH!

Zonder grondverf

Zonder grondverf zal er niet genoeg dekking zijn , met als gevolg: een teleurstellend kleurresultaat

 • De eerste laklaag wordt direct op de ondergrond aangebracht
 • De tweede laklaag geeft geen goed kleurresultaat
 • Afhankelijk van de ondergrond moet er een derde of zelfs vierde laklaag worden aangebracht om tot een goed kleurresultaat te komen

Zonder Grondverf | HORNBACH!

Projecten die ook interessant zijn

naar boven