Vissen voor in de vijver

Houd er rekening mee dat vissen ongeveer een jaar na het aanleggen van de vijver geplaatst kunnen worden, namelijk wanneer het ecosysteem van de vijver stabiel is. Vissen vervuilen het water in principe niet (afhankelijk van de grootte van de vijver, de soort en het aantal vissen), maar wanneer je teveel voert kan dit leiden tot verontreiniging van de vijver. Daarom kunnen de vissen zich beter voeden met stoffen die door de vijver zelf aangemaakt worden. Bovendien moet je genoegen slakken uitzetten - ongeveer 5 per vierkante meter wateroppervlak - omdat ze eerste klas waterzuiveraars zijn. Kleine vijvers, vooral vijvers waar koi- en goudvissen in zwemmen kunnen niet zonder filtersysteem.

Populaire vissen voor in de vijver

Goudvis
Robuust, actief en onderhoudsvriendelijk. Zijn lichaamsgrootte past de goudvis aan de hoeveelheid ruimte die hij heeft aan. Echter plant de goudvis zich snel voort en neemt hij graag een hapje van de planten.

Koi
Een edele Japanse karperachtige siervis welke veel overeenkomsten heeft met de goudvis. De koi moet in een speciale koi-vijver gehouden worden en kan tot wel zo'n 80 cm groot worden.

Vetje
Het vetje is een kleinblijvende, schuchtere, karperachtige vissoort. Soms kunnen ze zich dagenlang in kieren of spleetjes in de vijver verstoppen.

Stekelbaars
Zo de naam, zo het gedrag. De stekelbaars kan soms wat 'stekelig' zijn tegen andere vissen. Zet maar een paar dieren uit, ze vermenigvuldigen zich snel.

Sluierstaart
Ziet er wat onhandig uit met zijn bolle ogen en gespleten staart. Voelt zich goed thuis in de vijver.

Vissen voor de vijver kiezen | HORNBACH!

Vissen op de juiste manier voeren

Voeder de vissen bij! Vissen hechten, net als wij, waarde aan een evenwichtige voeding. In de natuur zorgen ze hier zelf voor. Wanneer je vijver niet volledig voldoet aan de natuurlijke omstandigheden moet je de vissen bijvoeren.

Belangrijke voedingstips:

  • Eenzijdige en verkeerde voeding leidt tot ziekten zoals darmontsteking, vervetting van de lever en stress gevoeligheid.
  • Voer niet altijd hetzelfde, maar wissel af om zo een evenwichtige mix te verkrijgen.

Visvoer dient de volgende stoffen in voldoende hoeveelheid te bevatten:

  • Proteïnen (eiwitten) voor groei en energie (12 van de aminozuren in eiwitten zijn essentieel voor vis. Andere vissen en planten bevatten eiwitten).
  • Vetten voor de groei, gezondheid, kleur en de stofwisseling van de vis. Vetten kunnen goed uit andere, in het water levende dieren, gehaald worden (watervlooien).
  • Koolhydraten, zetmeel, cellulose en suiker zijn de belangrijkste koolhydraten. In visvoer zijn ze verwarmd, waardoor ze door de vissen makkelijk kunnen worden opgenomen als in ruwe vorm als onderdeel van de plant.
  • Vitaminen en mineralen voor het immuun- en stofwisselingssysteem. Een tekort aan deze twee stoffen kan schade aanrichten aan het lichaam van de vis.

Verschillende vissoorten - verschillende behoeften

  • Vissen die op de bodem van de vijver leven hebben voedsel nodig wat snel naar beneden zinkt, anders bestaat de mogelijkheid dat de andere vissen het al hebben opgegeten.
  • Vissen die aan de oppervlakte leven willen daar ook eten. Dit voedsel moet dus een tijdje kunnen drijven.

Het juiste voer

Levend voedsel in zijn natuurlijke vorm bevat een aantal stoffen die vissen nodig hebben. Sommige vissen zoeken ook zelf naar wormen in de modder. Levend voer moet fris en koel worden bewaard. Koop geen verslechterd of dood voer!

Goed eten heeft een prijs, dat geldt ook voor de droge voeding. Visvoer moet vacuüm verpakt zijn en een goed passende, afsluitbare deksel hebben.

Projecten die ook interessant zijn