0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 24-03-23 om 09:25 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Pvc-vloer schoonmaken en onderhouden

Leestijd 6 min.
Pvc-vloer schoonmaken en onderhouden

Pvc-vloeren zijn modern, duurzaam en vooral makkelijk schoon te maken. Er is vrijwel geen vloersoort die onderhoudsvriendelijker is dan dit! Pvc-vloeren kunnen tegen alle gebruikelijke huishoudelijke schoonmaakmiddelen en zijn zeer goed bestand tegen water. Toch is het goed om een paar belangrijke kneepjes in de vingers hebben zodat je zo lang mogelijk van je vloer kan genieten.

Verschil pvc en vinyl

Let op: De manier van schoonmaken is hetzelfde. Voor leesbaarheid gebruiken we op deze pagina de benaming van pvc.

Pvc

Om verwarring te voorkomen, leggen we eerst uit wat het verschil tussen pvc en vinyl is. Wij spreken van pvc als we het hebben over losse vloerdelen. Deze pvc-vloerdelen kunnen zelfklevend of klikkend zijn.

Vinyl

Dan heb je daarnaast nog vinyl. Bij vinyl hebben we het over de hele vinyldelen die van de rol afkomen.

Pvc-vloer schoonmaken

Bijna geen andere vloersoort is net zo makkelijk te onderhouden als pvc. Geen wonder dat pvc-vloeren steeds populairder worden.

Pvc-vloeren kunnen goed tegen huishoudschoonmaakmiddelen en in tegenstelling tot laminaat en houten vloeren kunnen ze zorgenloos worden gedweild. Al geldt dit niet voor pvc met klikverbinding. Als er water in de voegen terechtkomt, kan het materiaal opzetten. Lichtvochtig dweilen kan wel! Nadrogen met een droge dweil is bij alle soorten pvc-vloeren niet nodig. Gebruik in ieder geval geen stoomreiniger.

Houd bij het schoonmaken van je pvc-vloer altijd de volgorde van grof naar fijn aan. Dus eerst stofzuigen, dan dweilen. Gebruik hiervoor een stofzuiger met een zacht borstelopzetstuk. Zo maak je geen krassen op je vloer. Je kunt natuurlijk ook altijd een bezem pakken. Vlekken behandel je gerichter. Daarna dweil je de hele vloer met een mild reinigingsmiddel. Er zijn ook speciale reinigers voor pvc-vloeren. Deze zijn perfect afgestemd op de behoeften van jouw designvloer. Bovendien zorgen ze ervoor dat je hele huis lekker ruikt.

Laat de vloer na het dweilen gewoon aan de lucht opdrogen. Zo kan zich een vuilafstotend laagje vormen.

Let op

Een linoleumvloer moet je direct na een intensieve reiniging met een middel voor initieel onderhoud behandelen, zodat het natuurlijke materiaal niet uitdroogt!

Vlekken op pvc-vloer verwijderen

Pvc-vloeren zijn niet alleen waterafstotend, maar ook bestand tegen zuren, logen, alcohol, vet en olie. De vloer is daardoor minder gevoelig voor vlekken. Toch kan het gebeuren dat er af en toe een vlek achterblijft op je vloer.

Vermijd schuurmiddelen, schuursponsjes en schrobbers. Dit kan krassen achterlaten. Vermijd ook het gebruik van oplosmiddelhoudende was, lak, groene zeep en lijnoliehoudende middelen, aceton en trichloorethyleen. Voor veel vlekken is er een manier om deze te behandelen. Wij hebben de meest voorkomende vlekken voor je op een rijtje gezet.

Alleen voor je vloer ga jij op je knieën. Dus pak die vlek aan!
Soort vlek? Zo pak je het aan
vegen van rubberen zolen gum
donkere vlekken wondersponsje
ingedroogde (vet)vlekken afwasmiddel, groene zeep of citroenzuur + microvezeldoekje
hardnekkige vlekken glasreiniger + microvezeldoekje
plakkerige vlekken slaolie of een neutraal reinigingsmiddel

Pvc-vloeren onderhouden

Een mild mengsel van melk en water blijkt een goed middel te zijn om de natuurlijke glans van pvc-vloeren te behouden. Klinkt gek, werkt wel!

Het beste resultaat krijg je met een mengverhouding 1:1. Er zijn echter ook speciale onderhoudsmiddelen verkrijgbaar, die goed zijn voor jouw pvc-vloer. Ze reinigen en verzorgen in één. Als je ze onverdund aanbrengt, kun je er zelfs hardnekkige vlekken mee weghalen. Volg altijd de instructies van de verpakking.

Beschadigingen van je pvc-vloer herstellen

Pvc kun je niet schuren, zoals parket. Krasjes kun je met simpele huishoudmiddelen behandelen. Gewoon olie met een stuk keukenpapier erin wrijven, even laten intrekken en met een schone katoenen doek naboenen. Voor donkere pvc-vloeren is schoensmeer een handig middeltje.

Als je krassen niet alleen onzichtbaar wilt maken, maar ook wilt verzegelen, gebruik je was. Gewoon kaarsvet in een kleur die past bij je vloer is prima geschikt hiervoor. Of je gebruikt een reparatie-kit. Daarmee kun je ook scheuren en gaten egaliseren. De set bevat staafjes harde was in verschillende tinten, een smelter en alle andere benodigdheden. Smelt de was en laat hem in de oneffenheid druppelen. Om exact de juiste kleur te krijgen, kun je de was ook mengen. Je kunt er zelfs eenvoudige patronen mee nabootsen. Na het drogen wordt de overtollige was gewoon verwijderd. Herhaal het proces totdat het oppervlak helemaal glad en egaal is. Boen tenslotte na met een schone katoenen doek.

Reparatiestift

Als alternatief kun je kleine beschadigingen met een reparatiestift in een passende kleur bijwerken.

Bij te grote beschadigingen moet je de betreffende plek vervangen. pvc-planken die los gelegd of gelijmd zijn, kun je verwijderen of uit de vloer snijden. Vervolgens leg je op die plaats een nieuwe plank, die je eventueel vastlijmt. Klik-pvc moet je tot aan de beschadigde plek verwijderen. Haal de planken weg, vervang de beschadiging en leg de vloer opnieuw.

Pvc-vloeren beschermen & krassen voorkomen

In het zachte oppervlak van een pvc-vloer ontstaan snel krassen. Als je huisdieren met scherpe nagels hebt, is pvc niet de juiste oplossing voor jou. Voorkomen is beter dan genezen. Let erop dat je zo min mogelijk vuil mee naar binnen neemt. Kruimels, steentjes, zand en zichtbaar vuil kun je beter meteen verwijderen.

Plekken waar veel gelopen wordt, bijvoorbeeld de gang of de entree, kun je het best beschermen met schoonloopmatten en lopers. Ook viltglijders onder meubels en zachte wieltjes onder stoelen sparen je pvc-vloer.

Projecten die ook interessant zijn

naar boven