Handleiding

Fundering van beton leggen

Fundering van beton leggen

Een fundering is de basis van alle woningbouw. Of het nu een villa of een tuinhuisje betreft, met een goede en stevige fundering heb je altijd vaste grond onder de voeten. Wij laten je stap-voor-stap zien hoe je zelf een fundering kunt maken.

Een fundering is de basis van alle woningbouw. Of het nu een villa of een tuinhuisje betreft, met een goede en stevige fundering heb je altijd vaste grond onder de voeten. Wij laten je stap voor stap zien hoe je zelf een fundering kunt maken.

Een fundering zorgt ervoor dat een bouwwerk gelijkmatig op de bouwgrond verdeeld wordt. Een goede bouwgrond is van stabiel en vast materiaal. Denk hierbij aan leem, klei en rots. Minder goede bouwgronden zijn van grind, zand en veen en vereisen dan ook een stabielere fundering. In deze gevallen gebruik je meestal een met staal versterkte fundering. Deze fundering zorgt er namelijk voor dat de werkende krachten over het volledige oppervlak kan worden verdeeld.

Dit heb je nodig voor je project

Fundering van beton maken: stap voor stap

01

Voor het maken van een fundering van beton, baken je allereerst de omtrek van de fundering af met tentharingen en koorden.

 Fundering van beton maken - stap 1 . HORNBACH
02

Graaf het oppervlak vervolgens tot een diepte van 30 cm uit, met rondom 10 cm extra voor de bekisting.

 Fundering van beton maken - stap 2 . HORNBACH
03

Nu breng je een 15 cm dikke laag van kiezels in de uitgraving aan. Het beste kun je kiezen voor een ongewassen mengsel van kiezel en zand. De kiezel, ook wel vulmiddel genoemd, voorkomt dat het vocht opstijgt. De laag moet goed gedicht en aangestampt worden.

 Fundering van beton maken - stap 3 . HORNBACH
04

Bekist de kuil met houten planken. Lijn de bekisting met een waterpas uit.

 Fundering van beton maken - stap 4 . HORNBACH
05

De bekisting wordt direct op het eerder uitgegraven kuil opgesteld. De bekistingsplanken moeten de hoogte hebben van de fundering. Aan de buitenkant worden de planken met houten stutpalen gesteund. Controleer met de waterpas of de planken loodrecht en horizontaal staan. Bij later zichtbare randen kan eventueel een driehoekslijst aan de bekistingsplanken worden gespijkerd. Je krijgt zo een afgeschuinde betondrand.

 Fundering van beton maken - stap 5 . HORNBACH
06

De hoeken van de bekisting worden gemaakt met op maat gezaagde planken.

 Fundering van beton maken - stap 6 . HORNBACH

Beton mixen

01

Voor het mengen van beton met de hand giet je de benodigde hoeveelheid zand en cement op een schone onderlaag of in een emmer. Meng het geheel goed door met een schep.

 Fundering van beton maken - stap 7 . HORNBACH
02

Giet geleidelijk de juiste hoeveelheid water bij het mengsel, totdat de massa een stevige samenhang heeft. Wanneer de bekisting veel hoeken en bochten heeft, moet het mengsel iets vloeibaarder zijn, zodat het goed verdeeld kan worden.

 Fundering van beton maken - stap 8 . HORNBACH
03

In plaats van op de grond, kun je het mengsel direct in een kruiwagen mengen, zo kun je het beton gemakkelijk naar de plaats van bestemming brengen.

Na de gedane arbeid dien je het gereedschap en de betonmenger grondig met water te reinigen.

Let op: Spoel de betonresten niet weg via het riool, dit kan zorgen voor verstopping. En opgedroogd beton afschrapen is bijna onmogelijk. Vermijd direct contact met de huid, want beton kan irriteren. Wanneer er beton in de ogen komt, moet je direct je ogen goed uitspoelen!

 Fundering van beton maken - stap 9 . HORNBACH
04

Voor het mengen van beton in een betonmolen geldt dat je deze direct in de buurt van water, cement en zand neerzet. Wanneer je naast de betonmolen een watervoorraad aanlegt, kun je het water eenvoudig en nauwkeurig met een emmer in de molen gieten.

Ook bij mengen met een betonmolen geldt dat je eerst het zand en cement mengt. Laat na de toevoeging van het water de betonmolen nog minstens een minuut doordraaien voordat je het beton eruit giet. Ook is er kant-en-klaar beton verkrijgbaar, dit zit gebruiksklaar verpakt in zakken. Je hoeft dit alleen nog maar met water te mengen.

 Fundering van beton maken - stap 10 . HORNBACH
05

Wanneer je een grote hoeveelheid beton nodig hebt, kun je het beter als vers beton laten aanleveren.

 Fundering van beton maken - stap 11 . HORNBACH
06

Tip: Vergeet niet de zakken cement goed af te dekken wanneer je ze niet gebruikt. Wanneer er vocht of regen bij het cement komt, kun je het niet meer gebruiken.

 Fundering van beton maken - stap 12 . HORNBACH

Fundering vullen

01

Leg in de voltooide bekisting nu overlappend een bouwfolie van 0,2 mm dik.

 Fundering van beton maken - stap 13 . HORNBACH
02

Vervolgens wordt de wapeningsmat op afstandslatten gelegd, zodat de mat later in zijn geheel door het beton wordt omsloten. Wanneer er meerdere matten nodig zijn, moet je iedere mat met drie rijen overlappen.

 Fundering van beton maken - stap 14 . HORNBACH
03

Vul de uitgraving met beton en verdeel het gelijkmatig over de oppervlak. Zorg ervoor dat alle holle ruimtes goed gevuld zijn.

 Fundering van beton maken - stap 15 . HORNBACH
04

Is de uitgraving helemaal gevuld? Steek dan met een schop in de betonmassa, zodat alle luchtbellen weggaan. Verdicht de massa en stamp het goed aan.

 Fundering van beton maken - stap 16 . HORNBACH
05

Trek tot slot het oppervlak met een richtlat glad. Dit kun je het beste met zijn tweeën doen om een egaal en gelijkmatig resultaat te behalen.

 Fundering van beton maken - stap 17 . HORNBACH
06

De bekisting kan na een dag verwijderd worden. Het betonnen oppervlak dien je tussen de drie en zeven dagen af te dekken met een afdekzeil of -folie. Om te zorgen dat het oppervlak niet te snel droogt, moet je het vochtig houden. Bescherm de betonnen fundering door het te impregneren om de later geplande houten constructie te beschermen tegen vocht. Klaar!

 Fundering van beton maken - stap 18 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn