Handleiding

Strokenfundering van beton leggen

Strokenfundering van beton leggen

Vooral bij zand- of veengronden is een strokenfundering onder een (tuin)muur noodzakelijk om een stabiel bouwwerk te realiseren. Strokenfundering is een fundering op de vaste grond waarbij twee stroken aan weerszijden de belasting moeten overdragen. Met deze stap-voor-stap handleiding kun jij direct aan de slag!

Vooral bij zand- of veengronden is een strokenfundering onder een (tuin)muur noodzakelijk om een stabiel bouwwerk te realiseren. Strokenfundering is een fundering op de vaste grond waarbij twee stroken aan weerszijden de belasting moeten overdragen. Met deze stap voor stap-handleiding kun jij direct aan de slag!

Dit heb je nodig voor je project

Strokenfundering van beton maken: stap voor stap

01

Eerst moet je de oppervlakte voor de strookfundering afbakenen. Met piketpaaltjes en een metselkoord gaat dat het makkelijkst. De breedte en lengte hangen af van de afmetingen van de geplande (tuin)muur.

 Strokenfundering maken - stap 1 . HORNBACH
02

Graaf met een spade een geul van 80 cm diep (vorstdiepte).

 Strokenfundering maken - stap 2 . HORNBACH
03

Wanneer de bodem stevig is en niet afbrokkelt, is het voldoende om alleen de bovenste rand te bekisten. Maak een passend frame en lijn deze uit.

 Strokenfundering maken - stap 3 . HORNBACH
04

Wanneer de randen afglijden, moet je de geul met betonbadding en betonplex verstevigen. Lijn de bovenkant horizontaal uit.

 Strokenfundering maken - stap 4 . HORNBACH

Beton mixen

01

Meng het beton met de hand. Giet hiervoor de benodigde hoeveelheid zand en cement op een schone onderlaag of in een emmer. Meng het geheel goed door met een schep.

 Strokenfundering maken - stap 5 . HORNBACH
02

Giet geleidelijk de juiste hoeveelheid water erbij, totdat de massa een stevige samenhang heeft. Wanneer de bekisting veel hoeken heeft, moet het mengsel iets vloeibaarder zijn, zodat het goed wordt verdeeld.

 Strokenfundering maken - stap 6 . HORNBACH
03

In plaats van op de grond kun je het mengsel ook direct in een kruiwagen mengen. Zo kun je het beton makkelijker naar de plaats van gebruik brengen.

Reinig de betonmenger en al het gereedschap grondig met water als je klaar bent met je project. Ingedroogd beton afschrapen is namelijk vrijwel onmogelijk.

Let op: Spoel betonresten niet via het riool weg. Dit kan namelijk zorgen voor ontstopping. Vermijd direct contact met de huid, want beton irriteert de huid. Wanneer er beton in je ogen komt, onmiddellijk de ogen uitspoelen!

 Strokenfundering maken - stap 7 . HORNBACH
04

Voor het mengen van beton in een betonmolen geldt dat je deze direct in de buurt van water, cement en zand neerzet. Wanneer je naast de betonmolen een watervoorraad aanlegt, kun je het water sneller met een emmer in de molen gieten dan met een tuinslang. Bovendien kan de hoeveelheid water met een emmer nauwkeuriger worden afgemeten.

Ook bij mengen met een betonmolen geldt dat je eerst het zand en cement mengt. Laat na de toevoeging van het water de betonmolen nog minstens een minuut doordraaien voordat je het beton eruit giet. Ook is er kant-en-klaar beton verkrijgbaar, dit zit gebruiksklaar verpakt in zakken. Je hoeft dit alleen nog maar met water te mengen.

 Strokenfundering maken - stap 8 . HORNBACH

Fundering vullen

01

Vul de geul tot de helft met beton. Verdicht het beton door met een handstamper of een zwaar voorwerp het cement in beweging te brengen. Op deze manier zullen er geen luchtbellen in het beton blijven zitten. Vul de geul vervolgens tot net onder het grondniveau op.

 Strokenfundering maken - stap 9 . HORNBACH
02

In sommige gevallen is wapening (bijv. stalen bouwmat) nodig. De stalen bouwmat plaats je passend zodat hij volledig door het beton wordt omsloten.

 Strokenfundering maken - stap 10 . HORNBACH
03

Breng nu de randbekisting aan en lijn deze opnieuw en nauwkeurig uit. fixeer aan de zijkant

 Strokenfundering maken - stap 11 . HORNBACH
04

Vul nu de rest van de funderingsgeul met beton en trek het oppervlak egaal met een richtlat. Om het beton gelijkmatig te verdelen, moet je het langzaam storten. Duw met je schep meerdere malen in de betonmassa zodat luchtbellen ontsnappen en er een gelijkmatige massa ontstaat.

 Strokenfundering maken - stap 12 . HORNBACH
05

Bij grotere hellingen maak je de funderingen trapsgewijs door de bekisting in regelmatige afstanden dwars op de geul te zetten. De hoogte en lengte van de afzonderlijke trapdelen lijn je op de afmetingen van de gebruikte stenen (bijv. voor een tuinmuur) uitlijnen.

 Strokenfundering maken - stap 13 . HORNBACH
06

Voeg telkens bij de niveau-overgangen bewegingsvoegen in. De fundering moet een week uitharden. Bescherm hem gedurende de droogtijd met een folie tegen weersinvloeden.

 Strokenfundering maken - stap 14 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn