Fijn! Dat behangen van je wand is helemaal niet zo ingewikkeld. Zeker niet met vliesbehang. Je hoeft de rollen of vlakken vliesbehang namelijk niet in te smeren met behanglijm voordat je ze op de muur aanbrengt. Je kunt behanglijm voor vliesbehang gewoon op de muur aanbrengen! Dat scheelt een hoop gedoe. Wat je wel nog even moet doen? De banen tegen de muur plakken. Hieronder laten we je zien hoe je dit stap voor stap zo efficiënt en netjes mogelijk doet. Bekijk de video óf volg de uitgeschreven stap-voor-stap handleiding en ga aan de slag!

Behangen met vliesbehang - klusvideo

Ondergrond voorbereiden

Wanneer je een muur wil gaan behangen, moet de ondergrond droog, glad, schoon, draagkrachtig en gelijkmatig zuigend zijn. Zitten er gaten en scheuren in de muur? Dan moeten deze met plamuur of voegenvuller gevuld en gladgestreken worden. Voor kleinere gaten en scheuren kun je trouwens ook een vulmiddel gebruiken.

Ga naar het project Muren voorbereiden en renoveren, voor meer advies of een handige stap-voor-stap handleiding.

Dit heb je nodig voor je project

Vliesbehang aanbrengen: stap voor stap

01

Vliesbehang kun je binnenshuis op alle behangklare ondergronden aanbrengen. De ondergrond moet glad zijn, gaten opgevuld en mag geen grote kleurverschillen hebben. Vliesbehang kan een beetje doorschijnen. Zorg er daarom voor dat je je wanden vóór het behangen met vliesbehang verft met een gepigmenteerde behangvoorstrijk.

Behangen met vliesbehang - stap 1 . HORNBACH
Behangen met vliesbehang - stap 1 . HORNBACH
02

Gebruik voor het behangen van vliesbehang uitsluitend speciale behanglijm voor vliesbehang. Koop voor de zekerheid ruim voldoende behanglijm Dan hoef je niet ineens, terwijl je nog maar 1 strook hoeft, op en neer naar de bouwmarkt. Houd je aan de adviezen van de fabrikant wanneer je de behanglijm gaat aanmaken of koop kant-en-klare behanglijm.

Behangen met vliesbehang - stap 2 . HORNBACH
Behangen met vliesbehang - stap 2 . HORNBACH
03

Wanneer je de behanglijm hebt aangemaakt, kun je dit direct met een lijmroller op de wand aanbrengen. Gebruik hiervoor een speciale lijmroller, dan wordt de behanglijm gelijkmatig en zonder spatten aangebracht.

Behangen met vliesbehang - stap 3 . HORNBACH
Behangen met vliesbehang - stap 3 . HORNBACH
04

Druk het vliesbehang vervolgens direct vanaf de rol droog in het lijmbed. Om de eerste baan loodrecht te plakken, kan vooraf een loodrechte lijn op de muur gezet worden. Plaats daarna de rol exact tegen de plafondrand en loodrechte lijn en rol de baan tot de benodigde lengte af.

Behangen met vliesbehang - stap 4 . HORNBACH
Behangen met vliesbehang - stap 4 . HORNBACH
05

Is je plafond niet helemaal recht? Geen probleem! Zet je de baan strak tegen de muur en houd iets extra lengte over aan plafondzijde.

Behangen met vliesbehang - stap 6 . HORNBACH
Behangen met vliesbehang - stap 6 . HORNBACH
06

Druk het vliesbehang vervolgens vanaf het midden van de rol naar buiten met een behangspatel of een rubberen roller tegen de wand. Zo druk je luchtbellen weg.

Behangen met vliesbehang - stap 5 . HORNBACH
Behangen met vliesbehang - stap 5 . HORNBACH
07

Wanneer de rol aan de plafondzijde en misschien ook wel aan de vloerzijde iets overlapt, druk je deze met de spatel in de hoeken. Vervolgens snijd je de rol met een stanleymes langs de spatel af.

Behangen met vliesbehang - stap 7 . HORNBACH
Behangen met vliesbehang - stap 7 . HORNBACH
08

Rol op dezelfde wijze alle overige rollen vliesbehang af en plak deze exact tegen elkaar. De banen moeten elkaar raken, maar mogen elkaar niet overlappen.

Behangen met vliesbehang - stap 8 . HORNBACH
Behangen met vliesbehang - stap 8 . HORNBACH
09

Vliesbehang is ongevoelig voor druk. Daarom kun je voor het aandrukken en het exact tegen elkaar plakken van de randen een nadenroller gebruiken. Dat heeft geen effect op de behangstructuur of het oppervlakte-effect.

Behangen met vliesbehang - stap9 . HORNBACH
Behangen met vliesbehang - stap9 . HORNBACH

Handige tips

  • Vliesbehang kun je op een later moment zonder achterblijvende resten eenvoudig van de wand trekken. Dat is een van de grootste voordelen van dit materiaal. Je kunt deze behangsoort dus meerdere keren vervangen zonder dat daar heel veel tijd en moeite mee gepaard gaat.
  • Kies je voor behang met een motief, houd dan rekening met verlies omdat de motieven op elkaar moeten aansluiten. Hoe groter het motief, hoe meer verlies. Wil je meer weten over patronen? Bekijk dan onze adviespagina over behangsymbolen voor meer uitleg.
  • Gebruik de behangcalculator om te berekenen hoeveel behangrollen je nodig hebt.

Projecten die ook interessant zijn