Handleiding

Bad plaatsen en inbouwen

Bad plaatsen en inbouwen

Een bad op afstelbare poten of op een draagframe; een bad is in een handomdraai zelf geplaatst. Wij laten je zien hoe het moet!

Een bad op afstelbare poten of op een draagframe; een bad is in een handomdraai zelf geplaatst. Wij laten je zien hoe het moet!

Dit heb je nodig voor je project

Bad plaatsen & inbouwen: stap voor stap

01

Bad op poten stellen: voordat je begint, moet je de afvoer en overloop monteren. Draai het bad om en leg er karton of een deken onder, zodat het bad niet beschadigt. Onder de afvoerzeef breng je een afdichtring van kit aan en je verbind de zeef aan de binnenkant met de afvoer.

 Bad inbouwen 1 | HORNBACH
02

Bevestig de overloop aan de bovenste opening van het bad. Met een excentrisch garnituur kun je de afvoerdop met een draaiknop aan de overloop openen en sluiten.

 Bad inbouwen 2 | HORNBACH
03

Nadat de wandaansluiting aan de valbuis is voorbereid en klaar is om aan te sluiten, kun je de stelpoten van het bad opstellen. Voor het vastzetten van het bad op de poten kun je het beste lijmpads gebruiken. Waar je de voeten neerzet, hangt af van de grootte en het model van het bad. Daarvoor is een maattabel met de stelpoten van het bad meegeleverd.

 Bad inbouwen 3 | HORNBACH
04

Zet het bad nu op de poten. Aan de contactranden met de wand breng je een profielband aan.

 Bad inbouwen 4 | HORNBACH
05

Neem de waterpas erbij! Want nu komt het aan op het juist uitlijnen. Om je bad waterpas te zetten, moeten de stelpoten versteld worden. Stel het bad in zowel de breedte- als de lengterichting.

 Bad inbouwen 5 | HORNBACH
06

Het vloeroppervlak waar het bad op komt te staan, moet schoon zijn. Na het uitlijnen van het bad zet je elke poot met snelcement vast. Nu sluit je de afvoer van het bad op de valbuis aan met een verval van ongeveer 2-3 cm per meter. Verkort hierbij de leiding tot de benodigde lengte.

 Bad inbouwen 6 | HORNBACH
07

Veiligheid staat voor op! Daarom moeten baden van metaal worden geaard. Om alle gevaren uit te sluiten, moet je dit door een elektricien laten doen.

 Bad inbouwen 1 | HORNBACH
08

Zijn alle verbindingen dicht? Het is verstandig om alles nog een keer te controleren, voordat het te laat is. Vul het bad met water en let op de afvoer en de overloop (stap nog niet in het bad!). Wanneer je een lek ontdekt, loop je de betreffende leidingen nog eens goed na.

 Bad inbouwen 8 | HORNBACH
09

In plaats van het bad op stelpoten te zetten, kun je ook een draagframe gebruiken. Het bad krijgt hierdoor een geluid- en warmte isolerende ommanteling. Eerst moet je een opening maken in het draagframe waar de wateravoer doorheen kan.

 Bad inbouwen 9 | HORNBACH
10

Zet het draagframe van je bad op een schoongemaakt oppervlak.

 Bad inbouwen 10 | HORNBACH
11

Voor de bevestiging breng je twee stroken mortel op een iets vochtig gemaakte vloer aan. Vervolgens zet je het bad met de voorbereide afvoer en overloop in het draagframe en lijn je hem uit.

 Bad inbouwen 11 | HORNBACH
12

Nadat je afvoer van het bad op de valbuis hebt aangesloten, controleer je het op lekken. Na de aarding (zie in stap 7) van het bad door een elektricien kun je het draagframe betegelen. Nu kun je aan de slag!

 Bad inbouwen 12 | HORNBACH
13

Wanneer je geen draagframe hebt gebruikt, moet je je bad inmetselen. Dit gaat het beste met gasbetonblokken. Deze zijn smal, kun je gemakkelijk doorzagen en nauwkeurig aan een muur lijmen. Zelfs individuele vormen zijn geen probleem!

 Bad inbouwen 13 | HORNBACH
14

Houd bij het metselwerk wel rekening met de dichtheid van de lijm en de tegels. Het metselwerk kan of op de bovenrand van de bak aansluiten of veel breder zijn. Het oppervlak moet nog betegeld worden. Let op: begin pas met het inmetselen, wanneer je echt zeker weet dat het nergens lekt!

 Bad inbouwen 14 | HORNBACH
15

Buizen verbinden. Voor de afvoer wordt een HT-buis met een nominale breedte DN 50 gebruikt. Het perfecte verval van de afvoerleidingen is 2-3 cm per meter. Bij een groter verval vloeit het water te snel af en kan er zich slib afzetten, dit kan tot vernauwing van de buis leiden. Een kleiner verval dan 2-3 cm zorgt ervoor dat het water niet goed of te langzaam wegloopt.

 Bad inbouwen 15 | HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn