Wij gebruiken cookies om het winkelen bij HORNBACH gemakkelijker te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies. Meer informatie
x

TuinIdee

Tuinidee 2400x1600px

Kom langs bij onze TuinIdee-stand ‘Aquariums voor kinderen’ van 5 december t/m 29 december bij jouw HORNBACH-vestiging! Leer alles over hoe kinderen zelf een aquarium kunnen onderhouden!

Leestijd 3 min.

Aquaria voor kleine onderwaterfans

Wil jij jouw kind(eren) op een leuke manier laten kennismaken met levende onderwaterwezens? Aquariums zijn een beestachtig goed beginnersproject voor kinderen en het perfecte cadeau voor de komende Kerst! Wil je weten hoe en waarom? Wij gaan je helpen!

Kom langs bij onze TuinIdee-stand 'Aquariums voor kinderen' van 5 december t/m 29 december 2018. We staan op deze dagen bij elke HORNBACH-vestiging in Nederland. Onze vakkundige waterkenners beantwoorden vanuit daar al je vragen. Hieronder vast een paar tips en tricks. Gewoon gratis en voor niks. Voor de rest zien we je graag verschijnen in december bij één van onze vestigingen!

TuinIdee dec HORNBACH

30 minuten zorg om de 2 weken

TuinIdee Aquariums voor kinderen zorg

Een aquarium kost weinig tijd. Daarom is dit het perfecte huisdierproject voor kinderen! Ze leren de verzorging van het dier en ze krijgen er een verantwoordelijkheid bij! De taken voor onderhoud van een aquarium duren namelijk ongeveer 30 minuten per twee weken. Natuurlijk moeten de vissen regelmatig worden gevoerd, maar dat is alleen maar leuk.

Een elektrische pomp zorgt voor voldoende ventilatie. Elke 14 dagen moet het water worden ververst en de bodem gereinigd. Maar niet alleen de waterdieren moeten in leven blijven. Ook de waterplanten moeten verzorgd worden. Daarom is het belangrijk dat de waterkwaliteit goed in de gaten wordt gehouden.

Deze taken nemen niet veel tijd in beslag, maar moeten wel regelmatig worden uitgevoerd. Daarom is dit een goed project voor kinderen, maar ondersteun ze wel als dat nodig is!

Leren omgaan met dieren en de natuur op een verantwoorde manier
Het waterleven in een aquarium moet zoveel mogelijk dezelfde omstandigheden hebben als in de natuur. Zorg daarom dat de temperatuur in een aquarium constant blijft. Sterke schommelingen in temperatuur kunnen gevaarlijk zijn voor de planten en dieren. Net zo belangrijk is het hoogwaardige voedsel voor de vissen. De goedkoopste is namelijk vaak niet de beste. Kwaliteit van het voer is een punt waar aandacht aan besteed moet worden.

Geen overbevolking in het aquarium

TuinIdee Aquariums voor kinderen vissen

Er mogen niet teveel vissen zijn in het aquarium. De regel is: per liter water 1 cm vis! Als er teveel vissen in het aquarium zijn, hebben ze te weinig ruimte en de waterkwaliteit zal achteruit gaan.

Niet alleen het aantal vissen, maar ook de samenstelling van de soorten vissen is van belang. Zoals overal in het dierenrijk, kunnen niet alle soorten vissen met elkaar samen leven. Let er daarom goed op dat de nieuwe bewoners goed met elkaar kunnen opschieten. Het aquarium is verdeeld in zones, waar bepaalde vissen graag verblijven. Denk aan vissen die graag bovenin zwemmen, of op de grond gerichte soorten die graag aan de bodem blijven 'plakken'. Zo zorg je voor een goed leven in het aquarium.

Koop je vissen in één van onze HORNBACH-vestigingen! Help je kind bij het uitzoeken en vervoeren.

Vissoorten voor beginners

Water in balans

TuinIdee Aquariums voor kinderen water in balans

Het water is het leefgebied voor dieren en planten en is daarmee de basis voor een mooi en gezond aquarium. Daarom bepaalt de kwaliteit van het water het welzijn en de ontwikkeling van de vissen. Andersom beïnvloeden vissen ook de kwaliteit van het water, door hun uitwerpselen. De kunst van aquaristiek is om balans te creëeren en te behouden.

Testen, beoordelen, optimaliseren
Hoewel vers leidingwater voor mensen heel gezond is om te drinken, is het voor aquariumvissen en -planten niet het geval. Zij zijn namelijk veel gevoeliger voor chloor en zware metalen, zelfs in de kleinste hoeveelheden. Daarom is het van belang dat je het water voorbereid voor de vissen.

Vooral wanneer je het aquarium wilt vullen, moet er aandacht worden besteed aan de ammoniak- en nitrietwaarden. Net zo belangrijk is het toevoegen van startbacteriën, die zorgen voor water in balans voor de vis. Belangrijk is ook dat de filters worden gereinigd, of reiniging na een medicatiebehandeling. Deze stappen zijn de basis van het houden van een gezond aquarium. Bereid je dit goed voor, dan heb je er langer plezier van. Bovendien is het ook leuk om het je kind(eren) stap-voor-stap bij te brengen.

Ga zelf aan de slag met aquariums!

naar boven