0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 27-09-22 om 10:47 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Sierlijsten als wanddecoratie

Wanddecoratie kiezen | sierlijsten 2 | HORNBACH

Ben je uitgekeken op de muren? Zoek je iets creatiefs, iets nieuws? Je hoeft niet gelijk een muur opnieuw te behangen of te verven. Kies voor sierlijsten! Dit zijn lijsten die lijken op stucwerk en geven je woonkamer de charme van een oud gebouw. Maar het is niet ouderwets! Zorg zelf voor moderne combinaties en wissel af met de indeling en verlichting. Sierlijsten zijn gemaakt van licht polystyreen. Daarom kunnen ze heel goed gebruikt worden op elke muur en op elk plafond.

Sierlijsten in verstek zagen

Wil je sierlijsten plaatsen? Dan zul je ze ook in verstek moeten zagen. Dat betekent dat je de sierlijst in de hoeken op de juiste manier moet zagen, zodat je nette hoeken krijgt. Met een verstekbak zal dit heel makkelijk gaan. Hiermee zaag je namelijk altijd recht en altijd in de juiste hoek!

Wat heb je nodig?

Geen verstekbak bij de hand? Dan zijn profielhoeken een goed alternatief. Hiermee kun je sierlijsten heel eenvoudig op plafonds plaatsen, zonder dat je ze van tevoren in verstek moet zagen.

Sierlijsten plaatsen

Of je nu de sierlijst op de muur of het plafond plaatst, gebruik altijd een lijm die geschikt is voor polystyreen, bijvoorbeeld polystyreenlijm. Andere soorten lijm bevatten oplossingsmiddelen die het materiaal wegvreten.

Hoe moet je sierlijsten plaatsen?

 • Voor je begint met de lijm, kun je eerst de achterkant van de sierlijst ruw maken met schuurpapier. Dit zorgt voor een betere hechting.
 • Zorg ervoor dat het lijmoppervlak schoon en stofvrij is.
 • Breng de lijm aan over de hele sierlijst.
 • Plaats de sierlijst.
 • Verwijder eventuele lijmresten direct met een vochtige spons.
 • Kleine foutjes kun je eventueel gemakkelijk opvullen met de lijm.
 • Laat de lijm 24 uur drogen.

Niet helemaal duidelijk? Bekijk de video hieronder!

Sierlijsten verven

Sierlijsten kun je heel makkelijk verven! Let erop dat je oplosmiddelvrije muurverf gebruikt. Je kunt alle kleuren uit ons assortiment kiezen, is dat niet handig?

 • Je kunt alle sierlijsten verven om ze af te stemmen op je interieur.
 • Mocht je geen kleur kunnen vinden, geen probleem! Bij onze Verfmengservice kun je heel makkelijk muurverf en pleister in de door jou gewenste kleur laten mengen.
 • Heb je al een kleur gekozen, maar twijfel je of het de juiste kleur is? Dan is onze tip om even een klein stukje te verven. Zo kun je zien of het wel past bij jou.
 • Voordat je begint met verven: zorg dat je de vloer, wanden en meubels afdekt met afdekzeil en afdekfolie.

Vormgeven met sierlijsten en rozetten

Sierlijsten bieden veel mogelijkheden om je huis in te richten en te decoreren. Sierlijsten op de muur zorgen voor orde en structuur, wanneer je bijvoorbeeld muurverf en/of behang wilt combineren. Je kunt bijzondere patronen op de wand maken, wanneer je de sierlijsten symmetrisch of asymmetrisch plaatst. Sierlijsten aan het plafond geven een ruimte een historische charme. Wanneer je sierlijsten combineert met indirecte verlichting zoals ledstrips, zorg je voor sfeervolle accenten. Sierlijsten als plint zorgen voor een mooi einde van de muur. Het ziet er niet alleen goed uit, ze kunnen ook heel handig alle kabels wegwerken! Sierlijsten als fotolijst of frame kun je zelf op maat maken! Hiermee kun je foto's of spiegels uitlichten. Of maak een frame om muurverf of een mooi stuk behang te benadrukken.

Rozetten kun je kennen van oude gebouwen of paleizen. Ze verbergen op het plafond bijvoorbeeld de aansluitingen en bevestigingen van hanglampen of kroonluchters. Wil je op deze manier een rozet op het plafond plaatsen? Snijd met een stanleymes een opening aan de achterkant van de rozet. Dit is voor de kabel van de hanglamp. Plaats de rozet tegen het plafond op de juiste plek en markeer de omtrek. Op deze manier kun je hem makkelijker plaatsen!

De rozetten of ornamenten zijn ook ideaal als vormgeving van je muur. Plaats ze als eyecatcher, in combinatie met ronde spiegels, of in een groep van rozetten in verschillende maten en patronen.

Handig om te hebben

DECOFLAIR Verstekbak MB1 voor sierlijsten
DECOFLAIR Verstekbak MB1 voor sierlijsten
Artikel Rating (5)
16,75 € / Stuks

Fotolijsten als wanddecoratie

Gewoon een spijker in de muur slaan en een schilderij ophangen? Da's geen goed idee! Wil je balans in je wanddecoratie, dan moet je ook goed nadenken hoe je de foto's en fotolijsten wilt ophangen.

Tips om schilderijen op te hangen

Wil je meerdere foto's, illustraties en schilderijen ophangen, dan kun je kiezen uit verschillende ophangsystemen: kabelhangers, galerierails, planken en fotolijsten. Voor een speels en creatief effect kies je een collage. Hoe je het ophangt is aan jou, maar er zijn een paar basisregels voor balans in je wanddecoratie.

 • Grote en uitbundige schilderijen hang je niet boven kleine, sierlijke meubels.
 • Kleine schilderijen vallen in het niet naast grote meubels.
 • Brede muren lijken smaller wanneer je de schilderijen onder elkaar hangt.
 • Smalle wanden lijken breder, wanneer de schilderijen naast elkaar hangen.
 • Kleinere schilderijen of foto's kunnen goed als groep aan de muur. Hierbij moet je de hele groep een vorm geven, of uitlijnen op de meubels zodat het in balans blijft.
 • Foto's als collage of groep bij elkaar zien er goed uit wanneer de grotere foto in het midden geplaatst wordt.
 • Kleinere foto's horen boven de grotere foto's, niet andersom.
 • De ideale hoogte van een foto of schilderij aan de muur is wanneer het midden zich op ooghoogte (1,65 m) bevindt, of een derde boven ooghoogte.

Schilderijen ophangen doe je niet zonder een waterpas. Met een kruislijnlaser gaat dit sneller en makkelijker.
Een kruislijnlaser projecteert perfect uitgelijnde lijnen op de wand: horizontaal, verticaal en zelfs kruislings!

Hoe moet je foto's inlijsten en ophangen?

Of de fotolijst of het schilderij met 1 punt of met 2 punten opgehangen moet worden, hangt helemaal af van de grootte en het formaat van het schilderij.

Wanddecoratie kiezen | ophangen aan 1 punt | HORNBACH

Schilderij ophangen aan 1 punt

 • Ophangen aan 1 punt wordt vooral gebruikt voor kleine afbeeldingen.
 • Zoek een geschikte plek voor je schilderij uit. Dit doe je door deze op verschillende plekken voor de wand te houden.
 • Heb je de beste plek gevonden? Markeer dan precies waar je het schilderij moet ophangen.
 • Hiervoor meet je de plek op van het ophanghaakje, op de achterkant van het schilderij, en markeer je die afstand op de gewenste plek op de muur.

Wanddecoratie kiezen | ophangen aan 2 punten | HORNBACH

Schilderij ophangen aan 2 punten

 • Grote schilderijen, fotolijsten of vierkante formaten hang je meestal op aan 2 punten.
 • Ga hetzelfde te werk als bij het ophangen aan 1 punt. Alleen markeer je hier niet het middelpunt op de muur, maar de 2 ophangpunten.
 • Die plekken bepaal je met behulp van een waterpas.
 • Ga heel precies te werk zodat het schilderij achteraf ook écht recht hangt. Zelfs bij kleine afwijkingen hangt aan het einde het schilderij scheef.

Schilderij ophangsystemen

Ophangsysteem Click Rail
Wil je een schilderij of fotolijst ophangen zonder te boren? Met het schilderij ophangsysteem Click Rail is het gedoe met boren verleden tijd! Oké, je moet nog 1x even boren om de rail aan de wand, tegen het plafond te hangen. Maar dankzij het click & connectsysteem is die montage super eenvoudig. Hang je de rail over de gehele lengte van de wand, dan is de rail bijna onzichtbaar! De complete set is inclusief ophangdraden, ophanghaken en bevestigingsmateriaal. Verkrijgbaar in 3 kleuren: wit (RAL 9010), wit primer (RAL 9016, overschilderbaar in jouw gewenste kleur) en geborsteld aluminium. Beschikbaar in de lengte van 2 tot 40 meter. Schilderijen wisselen, fotolijsten verschuiven, alles is mogelijk!

Ophangsysteem Top Rail
Wil of kun je niet in de muur boren, of is er in de ruimte een systeemplafond? Dan is het schilderij ophangsysteem Top Rail een goede keus! De complete set is 2 meter lang, verkrijgbaar in wit en zwart en wordt eenmalig gemonteerd tegen het plafond. Deze kan dus wel bij systeemplafonds! Want doordat je de rail bevestigt tegen de houten kantlat van een systeemplafond verdwijnt de rail als het ware in het plafond. Ideaal!

Ophangsysteem Info Rail
Wanneer je losse foto's, kaarten, posters en dergelijke wilt ophangen aan de muur, is het altijd zonde als je ze met een punaise moet doorboren, of met plakband moet verpesten. Met de Info Rail hoeft dat dus niet meer. De complete set monteer je 1x aan de wand en daarna kun je naar hartelust alle tekeningen en posters wisselen! Ideaal voor op school, kantoor of thuis. De Info Rail is verkrijgbaar in wit, zwart en aluminium.

Natuurlijk kun je ook altijd nog een schilderijenplank kopen voor foto's en schilderijen!

Foto's als collage ophangen

Voor een speels effect kun je meerdere fotolijsten als collage ophangen. Zo maak je een mooie fotocollage, of gallery-wall! Wel is het belangrijk om op te letten dat er balans is in hoe je de fotolijsten ordent. Hieronder vind je enkele manieren hoe je jouw foto's het beste tot hun recht kunt laten komen op de muur.

Wanddecoratie kiezen | harmonie collage | HORNBACH

Harmonie

Bij deze fotocollage wordt van meerdere fotolijsten één grote afbeelding gemaakt. Hier is het belangrijk dat je de foto's qua kleur op elkaar afstemt, zodat ze mooi bij elkaar passen. Denk goed na over welke vorm je collage uiteindelijk moet hebben. Heb je verschillende formaten? Dan is het handig om de grootste foto in het midden te hangen. De rest van de foto's worden symmetrisch rond de middelste foto geplaatst.

Wanddecoratie kiezen | zwerm collage | HORNBACH

Zwerm

Bij deze fotocollage wijk je bewust af van de horizontale en verticale lijnen van de foto's. De grootste foto wordt het centrale middelpunt, de andere foto's worden in een cirkel of ellips er omheen geplaatst. Het kan chaotisch lijken, maar je kunt er balans in brengen door de kleinere foto's te rangschikken op thema, kleur of vergelijkbare motieven. Kies de fotolijsten in verschillende maten, kleuren en vormen. Het belangrijkst is dat de foto ingelijst is!

Wanddecoratie kiezen | vierkant collage | HORNBACH

Vierkant

Geef jij de voorkeur aan duidelijke vormen en structuren? Dan is deze fotocollage ideaal voor jouw interieur! Het totaalbeeld is helder en strak, doordat de formaten en uitlijning hetzelfde zijn. De vorm lijkt op een raster en werkt het best met een even aantal fotolijsten, zodat de fotocollage er als een vierkant uit ziet. Het maakt daarbij niet uit hoe groot de fotolijsten zijn!

Wanddecoratie kiezen | gemixt collage | HORNBACH

Gemixt

Bij deze fotocollage kun je spelen met verschillende fotolijsten en vormen. Je hoeft de kleuren van de foto's niet op elkaar af te stemmen, als er maar een balans is. Hoe zorg je voor balans? Laat bijvoorbeeld een bepaald thema terugkomen in je foto's of fotolijsten. In de afbeelding hierboven zorgt de rechthoekige vorm van de gehele collage voor een rustig en aangenaam totaal.

Wanddecoratie kiezen | skyline collage | HORNBACH

Skyline

Gebruik een wandplank of fotoplank om de fotolijsten op te zetten. Je hoeft nu niet elke fotolijst uit te meten, wat je echt veel tijd en werk zal schelen! Het is simpel: hang de plank aan de muur en zet de fotolijsten erop. Je fotolijsten zijn zo altijd goed uitgelijnd. De rechte uitlijning van de fotocollage ziet er mooi uit. Je bent ook veel flexibeler in het inrichten van de rest van je huis!

Wanddecoratie kiezen | galerij collage | HORNBACH

Galerij

Deze fotocollage is een klassiek voorbeeld! Het heeft ook nog eens veel voordelen, dankzij het schilderij ophangsysteem die je aan het plafond hangt. Daarna hang je fotolijsten aan een staalkabel of nylondraad en je kunt je foto's of schilderijen elk moment verwisselen. En dat zonder te boren!

Lijstenmakerij - service in de vestiging

Om jouw foto tot z'n recht te laten komen, heb je de juiste fotolijst nodig. Onze lijstenmakerij zorgt ervoor dat jouw foto's goed worden ingelijst, met een fotolijst naar jouw wensen en volledig op maat. Ontdek het in jouw HORNBACH-vestiging!

Behang als wanddecoratie

Wanddecoratie kiezen | behang | HORNBACH

Met weinig moeite een complete make-over op je muur? Vlies fotobehang is dan wat voor jou! Er zijn talloze leuke prints, zoals een stad, strand, dieren of bloemen, dus er is altijd wel wat voor jou. Het fotobehang op de muur aanbrengen is heel eenvoudig, dus waar wacht je nog op?

Of wil je nog sneller resultaat zien? Ontdek ons assortiment rond behang. Ze zijn verkrijgbaar als sticker én als behang. Muurstickers kun je super makkelijk op de muur plakken, zélfs als je er geen ervaring mee hebt. Muurstickers zijn erg leuk bij je werkplek, bij het hoofdeinde van je bed, of in de woonkamer. Laat je creativiteit de vrije loop!

Leer als wanddecoratie

Wanddecoratie kiezen | leer | HORNBACH

Iets unieks op de muur, dat zijn de tegels van leer. Ze geven je interieur net dat beetje extra! De bovenste laag van het leer is niet afgewerkt, waardoor de natuurlijke structuur en de kleurnuances goed zichtbaar zijn. Het materiaal is makkelijk te bewerken, verwerken en op de muur aan te brengen. Je kunt dus heel makkelijk jouw wand vormgeven. Plak leren wandbekleding op de hele muur, of kies een kleiner deel van de muur om het als accent of eye-catcher neer te zetten.

Hoe breng je de leren wandbekleding op de muur aan?
Gewoon op maat snijden, folie verwijderen en op de wand plakken!

Tip: behandel de wand vooraf met de passende primer, zodat eventuele naden niet meer opvallen.

Hexagon als wanddecoratie

Wanddecoratie kiezen | hexagon | HORNBACH

Wanddecoratie in de vorm van hexagon is tegenwoordig helemaal in! Deze geometrische zeshoek elementen zijn er niet alleen in wandtegels en vloertegels, maar ook in foto's en als spiegel. Ga met de hexagon in je interieur aan de slag en leef je uit! Kies één van de hexagons, óf combineer de verschillende hexagon elementen als wanddecoratie. Of op de vloer als mozaïektegels. Het is aan jou!

Hout als wanddecoratie

Is een landelijk, klassiek of Scandinavisch interieur iets voor jou? Of hou je wel van natuurlijke materialen? Ga dan voor wanddecoratie van hout! Met houten panelen en plakhout kun je aan de slag. Kies afgewerkt hout, of het robuuste barnwood. Óf ga voor laminaat en maak je eigen visgraat. Houten wandpanelen geven je interieur de sfeer die je zoekt. Een tijdloze klassieker.

Wil je alleen de houtlook in je interieur, zonder al teveel gedoe? Ontdek dan tegels, pvc, vinyl en behang in houtlook! Naast tegels kun je dus ook pvc en vinyl als decoratie op de muur gebruiken. Zelfklevende pvc vloerdelen zijn dun, licht en kunnen gemakkelijk op de wand geplakt worden. Wanddecoratie van hout kan op de hele muur, of op een deel van de muur zoals trapsgewijs. Jij bepaalt!

Nog teveel werk? Geen probleem. Behang is er ook in houtlook!

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven
HORNBACH