Handleiding

Muur metselen

Muur metselen

De mortel is gemaakt. Het koord is gespannen en de troffel is in de aanslag. Wij laten je zien hoe je moet metselen. Ga aan de slag! En lees onze stap-voor-stap projecthandleiding om de perfecte muur te bouwen.

De mortel is gemaakt. Het koord is gespannen en de troffel is in de aanslag. Wij laten je zien hoe je moet metselen. Ga aan de slag! En lees onze stap-voor-stap projecthandleiding om de perfecte muur te bouwen.

Dit heb je nodig voor je project

Muur metselen: stap voor stap

01

Om te voorkomen dat er vocht in het metselwerk optrekt, moet je onder de eerste rij stenen een barrière aanleggen die bestaat uit een laag cementmortel, een strook bitumenpapier en nog een laag cementmortel.

 Muur metselen stap 1 . HORNBACH
02

Bakstenen voor een muur kun je in de lengte- en dwarsrichting leggen. Stenen in lengterichting van de muur worden lopers genoemd, dwars gelegde stenen zijn binders. De metselmethode wordt onderscheiden aan de hand van de rangschikking van de stenen.

 Muur metselen stap 2 . HORNBACH
03

Bij 11,5 cm dik metselwerk, is bij de eerste rij stenen een dik mortelbed nodig voor het nauwkeurig uitlijnen. Leg de eerste steen in het metselwerk en lijn die nauwkeurig uit.

 Muur metselen stap 3 . HORNBACH
04

Na de onderste rij stenen is het aan te raden om de uiteinden van de muur trapvormig door te metselen. Deze kun je exact uitlijnen en zo kun je de rechte lijn nauwkeurig aanhouden. Let op: het richtsnoer behoort net als de waterpas tot de vaste hulpmiddelen bij het metselen!

 Muur metselen stap 4 . HORNBACH
05

Span het richtsnoer bij elke laag voor het nauwkeurig leggen van de stenen. Wanneer de lengte van de muur variabel is, moet deze een veelvoud van de steenlengte bedragen. Zo hoef je geen stenen door te snijden. Omdat de stenen met mortel worden aangebracht, moet je per steen ongeveer een centimeter extra rekenen. Bij de laatste steen vervalt deze centimeter, omdat er geen volgende steen met mortel wordt gelegd.

 Muur metselen stap 5 . HORNBACH
06

Muurhoeken leg je zo dat de steenlagen aan de buitenrand afwisselend van legrichting lopen. Bij vertakkingen wordt elke tweede rij stenen bindend getand gelegd. Houd altijd rekening met de statische berekeningen van je bouwproject!

 Muur metselen stap 6 . HORNBACH
07

Een 24 cm dikke muur is geschikt voor dragende binnenmuren en voor buitenmuren met extra isolatie. Deze bouw je meestal in blokverband of in kruisverband.

 Muur metselen stap 7 . HORNBACH
08

De onderste laag stenen wordt als binderlaag uitgevoerd. Bij een even aantal stenen, m.b.t. de lengte van de muur, begint de tweede laag met twee ¾-stenen en een binder. Bij een oneven aantal stenen begint hij met alleen ¾-stenen. De overige stenen van deze laag worden als loper gemetseld.

 Muur metselen stap 8 . HORNBACH
09

De volgende steenlagen worden in deze volgorde herhaald, dus een rij binders, één met ¾-stenen en zo ga je verder.

 Muur metselen stap 9 . HORNBACH
10

Bij kruisverband wisselen de loper- en binderlagen elkaar af zoals bij het blokverband. Maar hierbij begint en eindigt elke tweede rij lopers bij een oneven aantal stenen met ¾-stenen en een binder.

 Muur metselen stap 10 . HORNBACH
11

Bij een even aantal stenen wisselen bij elke tweede laag lopers ¾-stenen en binder aan het begin en het eind van de stenenrijen elkaar af.

 Muur metselen stap 11 . HORNBACH
12

Bij een 36,5 cm dikke muur bestaan alle lagen uit lopers en binders. Van laag tot laag liggen aan de zichtzijde om en om lopers en binders. De onderste rij begin je met ¾-stenen in de richting van de lopers.

 Muur metselen stap 12 . HORNBACH
13

De volgende rij begint met ¾-stenen in de richting van de binders. Het 36,5 cm dikke metselwerk wordt vooral gebruikt bij gebouwen met meerdere verdiepingen.

Veel succes bij het metselen!

 Muur metselen stap 13 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn