Wie een muur gaat metselen, wilt ook een goede verbinding. Bakstenen en kalkzandstenen verbind je met betonmortel. Betonmortel kun je met het juiste recept gemakkelijk zelf mengen. Ook de mortel voor bijvoorbeeld betonstenen maak je in een handomdraai zelf!

Zand + cement + kalk

Om betonmortel te mengen heb je zand, cement en kalk nodig. Kalk zorgt voor de zachtheid van het geheel en voorkomt dat de mortel bij de hechting tussen de stenen vervaagt. Als je de buitenmuren niet pleistert, heb je een dikke menging nodig – dat wil zeggen meer cement. In alle andere gevallen heb je een normale mening nodig.

We adviseren je altijd om niet meer aan te maken dan je kunt verwerken. Mortel hard snel uit en verliest dan zijn werking. Je kunt er ook voor kiezen om vooraf gemengde metselmortel te gebruiken. Dit meng je eenvoudig met voldoende water en roer je goed door.

Oefening baart kunst en dan kun je steeds beter inschatten hoeveel gemengde mortel je kunt verwerken. Voor het mixen van mortel heb je een schone mixer nodig en twee schone schoppen of spades. Zo kun je één schop gebruiken voor zand en één voor cement. Daarnaast heb je ook nog een emmer met maatvoering nodig. Vul de emmer aan de hand van de benodigde hoeveelheden die je hieronder kunt lezen.

Hoeveelheden

  Kalk Zand Cement
Kalkmortel 2 delen 6 delen 1 deel
Kalk-cement-mortel
1 deel
6 delen 1 deel
Cementmortel - 6 delen 1 deel

*De aangegeven hoeveelheden kunnen per product verschillen. Kijk hiervoor op de verpakking van de leverancier.

Projecten die ook interessant kunnen zijn