0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 04-06-23 om 19:53 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

De echte Nordmann kerstboom

Leestijd 9 min.
De echte Nordmann kerstboom

Op zoek naar een echte kerstboom? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Maak kerst dit jaar éxtra speciaal met de echte Nordmann kerstboom. Wil je meer informatie of ben je benieuwd hoe deze geteeld worden? Je leest het hier!

De mooiste tijd van het jaar komt eraan: kerst! Tijd om eens flink uit te pakken! Mooie verlichting, schitterende versiering en natuurlijk een echte of een kunstkerstboom. Wat ons betreft gaat er niets boven een echte kerstboom. Het begint al op het moment dat je de Nordmann-spar in je huis neerzet: een heerlijke dennengeur voor dat nostalgische kerstgevoel. Met pot of met een gezaagde stam. De keuze is aan jou!

Over de Nordmann kerstboom

Geschiedenis van de Nordmann

De Nordmann-spar (botanische naam: Abies nordmanniana) is de meest populaire kerstboom. De Nordmann is genoemd naar de Finse botanicus Alexander von Nordmann (1803-1866). Hij ontdekte de spar in 1838 ten noordoosten van Borchomi, in het huidige Georgië.

Traditie van de Nordmann

De kerstboomtraditie is ongeveer 400 jaar oud en komt oorspronkelijk uit heidense gebruiken tijdens de wintertijd. De takken werden gebruikt om demonen te verdrijven, de lente te verwelkomen en de vruchtbaarheid te bevorderen. In de 19e eeuw, in de Biedermeierperiode, was de kerstboom het elegante middelpunt van het kerstfeest bij burgerlijke gezinnen. De kerstboom begon vanaf het jaar 1900. Vandaag de dag staat in 90% van de huishoudens een boom in huis voor Kerst.

Kenmerken van de Nordmann

De Nordmann-spar heeft een donkergroene kleur, stevige takken, frisse dennengeur en zachte naalden die in een piramidevorm groeien. De takken hebben naalden van ongeveer 3 cm lang. Bovendien verliest de boom weinig naalden. Het duurt 8 tot 10 jaar voordat de spar een hoogte van 2 meter heeft bereikt. Hij kan zelfs 60 meter hoog worden!

Nordmann spar | HORNBACH

Hoe wordt de Nordmann geteeld?

De Nordmann Gold is exclusief verkrijgbaar bij HORNBACH. Deze kerstboom verliest weinig naalden. Je hoeft veel minder te vegen en de boom blijft langer mooi! De Nordmann komt uit Duitse of Deense productiebedrijven die duurzaam beheerd worden en gecertificeerd zijn. Elke Nordmann wordt gelabeld, individueel beoordeeld en voorzien van een individueel kwaliteitscontrolenummer.

Het verbouwen van kerstbomen gebeurt vaak op landbouwgrond. Voor het verbouwen krijgt voedingsarme grond de voorkeur, zodat de bomen niet te snel groeien. Dat is belangrijk omdat een te snelle groei de afstand tussen de takkenrijen verkleint. De productie van het kweken duurt 8 tot 10 jaar! Voor een oppervlak van 100 bij 100 meter kerstbomenteelt bedraagt jaarlijks 80 uur.

Benieuwd hoe de Nordmann kerstbomen worden geteeld? Bekijk het hier!

 • 
			Nordmann kerstboom | HORNBACH!

  De boomkwekerijen worden in Duitsland of Denemarken gezaaid. In het eerste jaar groeien de planten slechts een paar centimeter. Na twee jaar zijn de planten 6-8 cm groot. Vervolgens worden ze in het verspeenbed gezet om tussenruimte aan te houden.

 • 
			Nordmann kerstboom | HORNBACH!

  Als de planten 3 tot 4 jaar oud zijn, worden ze uit het verspeenbed genomen en in de plantage geplant. Op een plantage van één hectare worden ongeveer 7000 bomen geplant.

 • 
			Nordmann kerstboom | HORNBACH!

  De komende 7 tot 10 jaar groeit de boom in de plantage. Dat vergt veel onderhoud en verzorging, zoals vormsnoei, groeicorrectie, stompsnoei, gewasbescherming en bemesting. Dit proces moet regelmatig uitgevoerd worden.

 • 
			Nordmann kerstboom | HORNBACH!

  De boom is volgroeid! Elke boom wordt individueel beoordeeld en "gelabeld". Alleen als hij aan onze hoge eisen voldoet, krijgt hij het label Nordmann en een individueel kwaliteitscontrolenummer. Hiermee kan de plantage traceren waar de boom vandaan komt en wie de verantwoordelijke boswachter is.

 • 
			Nordmann kerstboom | HORNBACH!

  Midden november begint de oogst. De bomen worden gekapt, schoongemaakt, in een net gedaan en op pallets geplaatst. Dit laatste gebeurt met een aparte machine. De dagelijkse capaciteit van zo‘n palletiseermachine ligt rond de 1500 bomen. Nadat de bomen op pallets geplaatst zijn, worden de pallets van de plantage naar de opslagplaats gebracht.

 • 
			Nordmann kerstboom | HORNBACH!

  Er moet zo min mogelijk tijd verloren gaan aan het transport van de net- en palletiseermachines tussen de plantages. De eerste bomen zijn 5 dagen na het begin van de oogst al onderweg naar jou.

 • 
			Nordmann kerstboom | HORNBACH!

  Per vrachtwagen worden gemiddeld zo‘n 1100 bomen geladen. Gemiddeld legt de kerstboom ca. 600 km af voordat het in jouw woonkamer staat!

 • 
			Nordmann kerstboom | HORNBACH!

  De HORNBACH vestigingen worden tot kort voor de kerst naar behoefte bevoorraad. De vestigingen ontvangen altijd verse bomen. Ga je voor gemak? Bestel de kerstboom online en laat hem thuisbezorgen.

De kerstboom doet ook goede dingen voor ons milieu

Ook voor ons milieu doet een echte kerstboom veel goeds. Een kerstboomkwekerij van één hectare haalt in de groeifase van tien jaar tot 145 ton CO₂ uit de lucht en produceert tegelijkertijd tot 105 ton zuurstof. Ook zijn veel diersoorten tegenwoordig te vinden op kerstboomkwekerijen.

80% van de broedparen van bosleeuweriken heeft hun nestplaats op kerstboomkwekerijen.

Hoe onderhoud ik een Nordmann kerstboom?

Vanaf de onderkant moet 25 cm vrijgemaakt worden van takken. Om voeding te kunnen opnemen, moet de boom met het snijvlak in het water staan.

 • Opslag tot Kerst: De boom moet zo koel mogelijk en beschermd tegen wind en zon worden opgeslagen. Hij mag niet in een luchtdichte verpakking worden opgeslagen.
 • Gemakkelijk op te zetten: plaats de boom met het net in een kerstboomstandaard. Verwijder daarna pas het net. Het is het beste om de echte kerstboom een halve dag voor het versieren op te zetten, zodat hij de takken uit kan vouwen.
 • Optimaal binnenklimaat: De ruimte mag niet te warm zijn. Wanneer de boom naast een verwarming staat, zet je die het best iets lager. Vermijd tocht of direct zonlicht indien mogelijk.
 • Langdurige versheid: de boom blijft langer vers wanneer hij in het water staat. Kies daarom een kerstboomstandaard met waterreservoir. Om water te kunnen absorberen, moet ongeveer 1-2 cm boven de basis van de schors vers worden gesneden.
 • Milieuvriendelijk: Als de versiering uit de boom gehaald is, kun je hem composteren.

Let op!

Vanaf november 2022 kun je je kerstboom bij ons bestellen of kom langs in de HORNBACH vestiging! De (grote) kerstbomen in pot verwachten wij vanaf 18 november in de winkel en gezaagde kerstbomen staan sowieso vanaf 18 november in de winkel en webshop. Dus zoek je kerstboom uit, neem hem mee, zet hem thuis op en versieren maar!

Echte kerstbomen | HORNBACH

De juiste kerstboomstandaard

Ben je overtuigd en wil jij een echte Nordmann-kerstboom in huis hebben staan? Zorg dan ook dat je 'm stevig kunt neerzetten. Want je wilt niet dat je kerstboom omvalt! Een echte kerstboom zet je daarom in een kerstboomstandaard.

Maar wat is een kerstboomstandaard nu precies? Simpelweg, een kerstboomstandaard is een standaard of voet, waar je jouw echte kerstboom in zet. Op die manier staat-ie stevig en kan hij dus niet omvallen. Je hebt ook echte kerstbomen met kluit, en deze hebben geen standaard nodig. De standaard voor de kerstboom wordt daarom ook wel kerstboomvoet genoemd. Maar er zijn meer voordelen!

Jouw kerstboom komt vers gezaagd uit het bos of kwekerij. Aangezien die boom een levend iets is, is het handig dat je de Nordmann ook goed verzorgt. Dan heb je er langer plezier van. Je wilt niet dat de kerstboom direct al zijn naalden laat vallen, zo heb je niets meer om te versieren! De oplossing voor goede verzorging van jouw echte kerstboom is een kerstboomstandaard met waterreservoir. Doordat je kerstboom in water staat, blijft de boom langer mooi.

Basic: Elho kerstboomstandaard

Deze kerstboomstandaard van Elho laat je kerstboom stevig staan. Hij heeft bovendien zo'n handig waterreservoir, zodat jouw kerstboom genoeg watervoorraad heeft voor de hele kerstperiode. Als je 'm maar wel regelmatig van vers water voorziet natuurlijk.

Dit zijn de voordelen:

 • Met de drie schroeven, schroef je de stam van de kerstboom stevig vast.
 • Vanwege de neutrale kleur, past de kerstboomstandaard in ieder interieur.
 • Geschikt voor binnen en buiten.
 • Voor bomen tot 3 meter hoogte.
 • Voor stamdiktes tussen 7 en 13 cm.

Luxe: Krinner kerstboomstandaard

Vind je het lastig om de kerstboom veilig en recht in de kerstboomstandaard te plaatsen? Deze standaard van Krinner helpt je daarbij! Dankzij de handige kabelbediening. Met behulp van klemmen wordt de stam gelijkmatig vastgezet. Of de stam van je kerstboom nu dik, dun, krom of recht is. De kerstboomstandaard is zo uniek en handig uitgevoerd dat je een gerinkel hoort, ja echt! Als de stam stevig vast staat. Ideaal! En wil je de boom eruit halen, dan zorgen de klemmen er ook voor dat dit gelijkmatig gebeurt. Zo kan je kerstboom ook niet omvallen.

Dit zijn de voordelen:

 • De bel, in combinatie met veilige vergrendeling van het voetpedaal (alleen in uitvoering L en XL).
 • De handige techniek zorgt voor een stevige kerstboom.
 • Waterreservoir van 3,7 liter, met display.
 • Eenvoudig in gebruik: met je voet te bedienen.
 • Geschikt voor bomen tot 2,7 m hoog en max. stamdikte van 12 diameter.
 • In meerdere varianten te verkrijgen, afhankelijk van de stamdikte.

Projecten die ook interessant zijn

naar boven