0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 07-02-23 om 05:53 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Zandbakken en zandspeelgoed kiezen

Leestijd 6 min.
Zandbakken en zandspeelgoed kiezen

Lekker spelen in het zand, leuk voor bijna ieder kind! Met een zandbak van HORNBACH koop je een speeltoestel dat kinderen vele speelmogelijkheden en stimulering van de zintuigen biedt. Informatie en inspiratie over dit onderwerp hebben we hier voor je verzameld.

Lekker spelen in het zand, leuk voor bijna ieder kind! Met een zandbak van HORNBACH koop je een speeltoestel dat kinderen vele speelmogelijkheden en stimulering van de zintuigen biedt. Voor de kleintjes voelt zand heel interessant aan, vooral als het fijne droge zandkorrels zijn of, vermengd met water, als een plakkerige zandmassa waarvan je van alles kunt maken, bijvoorbeeld taartjes van zand of zandkastelen. Informatie en inspiratie over dit onderwerp hebben we hier voor je verzameld.

Verschillende soorten zandbakken

Er zijn zandbakken voor kleine kinderen en voor de wat oudere kinderen. In verschillende maten, vormen, materialen en natuurlijk ontwerpen. De meest geliefde soorten zandbakken hebben wij op een rijtje gezet.

Zandschelpen

Heel geschikt voor kleine kinderen zijn zandschelpen. Het gaat dan vooral om zandbakken die met een kunststof deksel kunnen worden afgedekt. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van een schelp, als schildpad of als andere dieren of bloemen.

Voordelen en nadelen van zandschelpen

 • Door de afdekmogelijkheid kan het zand perfect tegen regen en verontreiniging door dieren worden beschermd.
 • Bovendien kan het deksel op warme zomerdagen met water worden gevuld. Spelen in het zand wordt dan natuurlijk nog leuker, omdat je het water direct bij de hand hebt en dus plakzand kunt maken.
 • Voor de kleintjes is het ook een voordeel dat de zandschelp relatief overzichtelijk is.
 • Het zand blijft beter in deze bakken dan in plattere zandbakken.
 • De waterdichtheid van de kunststof bakken is echter niet altijd een voordeel. Zo kan op warme dagen onder een gesloten deksel gemakkelijk condenswater ontstaan, omdat het zand bij het afdekken nog wat vochtig was. Het zand ziet er dan niet altijd even fraai meer uit.

Zandbak schelp | HORNBACH
Zandbakken van hout

Een houten zandbak is de klassieker onder de zandbakken. Het is een natuurlijk materiaal en ziet er in een tuin onopvallend uit. Bij de juiste verwerking en het juiste onderhoud zijn houten zandbakken heel stevig en gemakkelijk te repareren.

Houten zandbakken zijn er in verschillende vormen, maar de meest gebruikelijke zijn de vierkante. Meestal is een zandbak van hout voorzien van een zitplank, waarop de spelende kinderen en ook de ouders even lekker kunnen zitten.

Bijzonder praktisch zijn zandbakken met een deksel of zelfs een overkapping. Na het spelen kan het deksel worden gesloten en is het zand beschermd tegen weer en wind.

Voordelen en nadelen van een houten zandbak

 • Het materiaal is warm, maar wordt in de zon niet extra heet.
 • Bij de juiste behandeling is het hout niet giftig en milieuvriendelijk. Voor kleine kinderen, die alles in hun mond steken, is er ook bij onbehandeld hout en speekselbestendige verf of beits geen gevaar door giftige stoffen.
 • Als het hout goed sterk is, zorgt een houten zandbak voor jarenlang plezier. Schroeven kunnen weer vastgedraaid worden, oude planken kunnen vervangen worden of de zandbak kan weer vastgelijmd worden. Zo hebben de kinderen nog langer plezier van hun zandbak.
 • Natuurlijk kunnen de houten planken ook wel eens gaan splinteren, waardoor de kinderen lichte verwondingen kunnen oplopen.
 • Ook weer en wind kunnen de zandbak na verloop van tijd dichtslibben of laten verbleken. Daarom is het juiste onderhoud van groot belang.
 • Hout mag niet permanent nat zijn. Daarom kan een zandbak van hout het beste op een bed van kiezelstenen worden geplaatst of op een plek worden neergezet waar het vocht goed kan weglopen. Zo nu en dan een regenbui, daarvan ondervindt een goede zandbak geen enkele hinder.

Zandbak hout | HORNBACH
Zandbakken van kunststof

De meeste speeltoestellen in de tuin zijn van hout. Maar juist bij een zandbak biedt kunststof soms extra voordelen, die wij hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

Voordelen van kunststof zandbakken

 • Hij is beter beschermd tegen vocht dan een houten zandbak.
 • Hij krijgt geen splinters waaraan kinderen zich kunnen bezeren.
 • Ook als het om hygiëne gaat is een zandbak van kunststof aan te bevelen. Het gladde kunststofoppervlak kan eenvoudig worden schoongemaakt.
 • Zandbakken van kunststof zijn bovendien sterk en UV-bestendig.
 • Een zandbak van kunststof wordt meestal uit één geheel vervaardigd. Hij heeft geen zwakke plekken en is 100% waterdicht.
 • De zandbak wordt ofwel met een passend deksel of een afdekzeil geleverd, zodat het zand tegen vuil en vocht is beschermd.
 • Nog een voordeel: een zandbak van kunststof is verkrijgbaar in een heleboel vrolijke kleuren.
 • En de opbouw is meestal heel eenvoudig.

Zandbak kunststof | HORNBACH
Aanbouwzandbakken

Ontbreekt er nog wat bij de speeltoren? Wat zou je denken van een aanbouwzandbak? Een zandbak maakt een speeltoren of een speelhuisje vaak nog leuker! Bovendien biedt het kinderen – vooral in de zomer, na het klimmen en klauteren in toren – een moment van ontspanning om in de schaduw onder de toren even rustig in het koele zand te spelen.

Aanbouwzandbak | HORNBACH
Zandbakken in bijzondere vormen

Tsjonge jonge, dat is geweldig voor alle zandridders! Zoals je kunt zien, zijn er ook zandbakken in heel bijzondere uitvoeringen – zoals bijv. de afgebeelde piratenboot. Hij is geschikt voor allerlei grappige en creatieve spelletjes. Wie slaagt er bijvoorbeeld in om als eerste de in het zand verborgen schat te vinden?

Zandbak bijzondere vorm | HORNBACH

Zand voor zandbakken

De zandbak is klaar, maar met welk zand kun je hem het beste vullen? Wij hebben een paar tips voor je.

 • Als het zand te fijn is, wordt het door kinderen ingeademd. Een iets grovere korrel voorkomt dit probleem en is bovendien beter voor het bouwen van zandkastelen of taartjes van zand.
 • Een gering aandeel aan leem zorgt dat het zand beter houdt.
 • De optimale korreling ligt bij 0,5 mm tot maximaal 1,5 mm. Zand met een grovere korrel is slecht voor de kinderhuid, omdat het de huid open kan schuren.
 • Je kunt voor het zand uit verschillende kleuren kiezen. Sommige kunnen bij het wassen resten op de kleding achterlaten. Zie hiervoor de informatie van de fabrikant die op de verpakking staat.

Tip

Speciaal speelzand moet voldoen aan bepaalde hygiënevoorschriften, zodat het uitstekend geschikt is voor kinderen. Door meerdere wasbeurten die het vuil op betrouwbare wijze verwijderen, wordt de vereiste reinheid verkregen. Ook als de kinderen het zand in de mond steken, wat bij kleine kinderen natuurlijk vaak voorkomt, kan er niets gebeuren.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven