Handleiding

Voordeur monteren

Voordeur monteren

Je huis wil je afsluiten met een goed beveiligde voordeur. Daarbij is de voordeur de toegang tot je huis. Ga je een nieuwe voordeur monteren? Bekijk dan hier hoe je stap-voor-stap een nieuwe deur kunt monteren.

Je huis wil je afsluiten met een goed beveiligde voordeur. Daarbij is de voordeur de toegang tot je huis. Ga je een nieuwe voordeur monteren? Bekijk dan hier hoe je stap-voor-stap een nieuwe deur kunt monteren.

Dit heb je nodig voor je project

Voordeur monteren: stap voor stap

Voorbereiding

01

Stel eerst op ten minste drie plaatsen vast wat de binnenwerkse breedte en hoogte van de deuropening is. Maak eventueel een kleine schets en neem deze mee bij de aanschaf van de deur.

 Voordeur monteren - stap 1 . HORNBACH
02

Met de rechter- en linkeraanslag wordt bedoeld die kant van de deur waar de scharnieren zijn aangebracht. Hierbij wordt er vanuit de ruimte gekeken, waar de deur naartoe open gaat (bij bestelling aangeven!).

 Voordeur monteren - stap 2 . HORNBACH
03

Afhankelijk van de inbouw kan de deur in een muursponning (boven) of in het dagstuk naar binnen of naar buiten openend worden geplaatst.

 Voordeur monteren - stap 3 . HORNBACH
04

De deur moet voor het plaatsen nogmaals op eventuele fouten worden gecontroleerd. Plaats de deur niet gekanteld maar enigszins schuin tegen de wand. Zo kan deze tot aan het plaatsen niet kromtrekken.

 Voordeur monteren - stap 4 . HORNBACH
05

Huisdeuren van hout of kunststof zijn normaliter gereed voor plaatsing. Alleen bij deuren in de grondverf moet er nog een laklaag worden aangebracht.

 Voordeur monteren - stap 5 . HORNBACH

Aan de slag!

06

Vul de ruimte onder de rechtop staande kozijndelen en de dorpel op. Deze ruimten moeten geheel gevuld zijn. Lijn het kozijn naar alle kanten met de waterpas uit.

 Voordeur monteren - stap 6 . HORNBACH
07

Zorg daarbij voor een afstand van ca. 10 mm tussen het ingehangen deurblad en de afgewerkte vloer. Een te kleine afstand kan door ingeklemde steentjes de vloer beschadigen.

 Voordeur monteren - stap 7 . HORNBACH
08

Markeer nu de punten voor de ankergaten. Deze moeten minstens 15 cm van de hoek en ca. 50 cm van elkaar liggen. Vermijd boorgaten in de voegen van de muur!

 Voordeur monteren - stap 8 . HORNBACH
09

Nu boor je de bevestigingsgaten in het kozijn. Bij een kunststof kozijn gebruik je hiervoor een 10,5-mm-metaalboor, bij een houten kozijn een houtboor.

 Voordeur monteren - stap 9 . HORNBACH
10

Om ervoor te zorgen dat de schroefkoppen goed komen te zitten, raden wij aan, de boorgaten met een verzinkboor tot de diameter van de schroefkoppen te vergroten.

 Voordeur monteren - stap 10 . HORNBACH
11

Nu boor je met een 10-mm-steenboor de ankergaten door het kozijn.

 Voordeur monteren - stap 11 . HORNBACH
12

Eerst wordt de scharnierzijde bevestigd met kozijnankers van kunststof of metaal in de afmetingen 10x135 mm (bijv. type S 10 RL 135).

 Voordeur monteren - stap 12 . HORNBACH
13

Nu hang je de deurvleugel er weer in en lijn je de kant van het slot op de deur uit. Indien nodig breng je correcties aan door het bijstellen van de wiggen.

 Voordeur monteren - stap 13 . HORNBACH
14

Het vastschroeven gebeurt nu op dezelfde manier als bij de scharnierzijde. Daarna controleer je of de deur soepel loopt en goed sluit.

 Voordeur monteren - stap 14 . HORNBACH
15

Pas dan vul je de voegen tussen het kozijn en het metselwerk op met isolatiemateriaal of montageschuim. Hiervoor moet je het kozijn absoluut fixeren.

 Voordeur monteren - stap 15 . HORNBACH
16

Het afstellen van de deur wordt bij de scharnieren gedaan. Deze hebben afhankelijk van de uitvoering verschillende stelschroeven, die het afstellen in horizontale en verticale richting mogelijk maken. De hoogteverstelling doe je eerst bij het onderste scharnier. De bovenste scharnieren stel je alleen bij.

 Voordeur monteren - stap 16 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn