Handleiding

Metalen windlicht maken

Metalen windlicht maken

Maak jouw persoonlijke metalen windlicht met modern-industriële charme. Gezellig en romantisch toch, een flakkerend lichtje in de tuin? En dat zelfgemaakt. Het is niet eens moeilijk, kijk maar!

Maak jouw persoonlijke metalen windlicht met modern-industriële charme. Gezellig en romantisch toch, een flakkerend lichtje in de tuin? En dat zelfgemaakt. Het is niet eens moeilijk, kijk maar!

Dit heb je nodig voor je project

* Richting van de houtnerf

Metalen windrek maken: stap voor stap

01

Frees eerst met de bovenfrees in de zijwanden van het hout in de lengte twee groeven van elk 9 mm diep. Hier komen later de zijwanden van de geperforeerde plaat in te staan. Frees de groeven op een afstand van 1 cm tot de zijkant. Tevens boor je met de 6 mm houtboor twee gaten aan een korte kant van elke zijwand. De afstand tot de bovenkant moet 2 cm zijn en tot de lange kant 3 cm. In totaal maak je 2 houten zijwanden.

 Metalen windlicht maken - stap 1. HORNBACH
02

Ook in de bodem moet je twee groeven frezen met een diepte van 9 mm. Deze frees je parallel aan de lange kant en weer met een afstand van 1 cm tot de rand.

 Metalen windlicht maken - stap 2. HORNBACH
03

Leg de bodem vervolgens met de groeven omhoog op een plat vlak. Plaats op de korte kanten de houten zijwanden loodrecht op de bodem. Let op dat de groeven van de zijwanden naar binnen wijzen en dat ze parallel lopen met de groeven in de bodem. Verder moeten de gaten in de zijwanden bovenaan zitten. Schroef vervolgens de zijwanden met telkens 2 schroeven (4 x 40 mm) vast aan de bodem. Denk eraan om de schroefgaten voor te boren en te verzinken.

 Metalen windlicht maken - stap 3. HORNBACH
04

Nu bevestig je de draadeinden als volgt aan beide zijkanten:

  • Steek het draadeind door een gat in een zijdeel.
  • Draai een moer op het draadeind aan de binnenkant van de body en vervolgens een sluitring.
  • Schuif het draadeind zo ver door het tegenoverliggende gat dat je hem uit het eerste gat kunt trekken.
  • Draai nu vanaf deze kant een moer en een ring op het draadeind. Draai beide moeren zover op het draadeind dat je dit in het midden kunt uitlijnen.
  • Draai daarna van buitenaf telkens een dopmoer met ring los op het draadeind; nog niet aandraaien.

 Metalen windlicht maken - stap 4. HORNBACH
05

Steek vervolgens de op maat gezaagde zijwanden van geperforeerde plaat in de groeven. Lijn de gehele body met behulp van de moeren op de draadeinden haaks uit en draai de dopmoeren en moeren aan.

 Metalen windlicht maken - stap 5. HORNBACH
06

Draai de body om zodat de bodem naar boven wijst. Nu kun je de viltglijders bevestigen. Plaats een viltglijder op een eindje van de rand in elke hoek. Let op dat je bij het vastdraaien van de viltglijders niet op de schroeven komt waarmee de houten zijwanden op de bodem zijn vastgezet. Bevestig ze met de meegeleverde schroeven aan de bodem. Klaar!

 Metalen windlicht maken - stap 6. HORNBACH