0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 28-11-23 om 16:48 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Isolerende onderlaag

Isolerende onderlaag

Heeft u een vloerbedekking gekozen en wilt u direct aan de slag? Heb je aan alles gedacht? Hier vind je hoe je bijvoorbeeld uw vloerbedekking beschermt tegen opstijgend vocht, loopgeluiden vermindert en jou legwerk netjes afwerkt met verschillende vloerbedekkingen.

Onderlaagfolies en contactgeluidisolatie

Bij alle vloeren, die op een minerale ondergrond, dekvloer, natuursteen, tegels en dergelijke, worden gelegd, moet ten behoeve van de vochtisolatie eerst een dampremmende laag worden gelegd. Kleine oneffenheden in de ondergrond kunnen met een isolerende onderlaag worden gecompenseerd. Deze dempt het loopgeluid naar beneden toe en in de ruimte zelf. Oppervlakken die niet geschikt zijn, zijn oude tapijt en vilt (onhygiënische, deels te zacht, ontbrekende dampremmende laag), steen-houten dekvloeren (te hoog resterende vocht) en dergelijke. In de tabel hieronder zie je bij welke ondergronden een dampremmende laag noodzakelijk is.

Ondergrond Droogtijd Restvochtigheids-% Contactgeluidsisolatie Dampwering absoluut noodzakelijk
Cement dekvloer 1 week cm < 2,5 % Ja Ja
Anhydriet dekvloer 2 weken per cm < 0,3 % Ja Ja
Gietasfalt Vanaf 18°C - Ja Nee
Magnesium dekvloer - Evenwichtsvochtgehalte Ja Ja
Natte dekvloer Let op de aanwijzingen van de fabrikant - Ja Nee
Droge dekvloer - - Na Nee
Legspaanplaten - - Ja Nee**
Houten planken - - Ja Nee**
PVC (gelijmd) - - Ja Nee*
Keramische tegels - - Ja Ja

* Bij onbeschadigde ondergrond.

** De houtconstructie moet voldoende worden geventileerd. In principe mag een ondergrond van hout, spaanplaat, planken en dergelijke, niet luchtdicht worden afgesloten door het aanbrengen van andere materialen. Dit omdat anders onder de blokkering een ideaal microklimaat voor micro-organismen ontstaat die de ondervloer aantasten. Hier moet dus voor voldoende be- en ontluchting worden gezorgd. Bij aansluiting op de muren moeten plinten met ventilatie worden ingebouwd en moeten doorgangen worden aangebracht tussen de vloerconstructie en de vloer. Er moet voor worden gezorgd dat de luchtruimte onder de constructie voortdurend droog is, zodat het evenwicht in de vochthuishouding van de houten constructie in geen enkel jaargetijde wordt verstoord en een PE-folie als dampwering niet nodig is.

Waarom isoleren?

Loop- en contactgeluiden worden in eerste instantie beïnvloedt door de isolerende onderlaag van de betreffende vloerbedekking. Veel verkrijgbare laminaat- en parketvloeren beschikken daarom over een geïntegreerde isolerende onderlaag.

Als je harde vloerbedekking niet over zo’n geluidsisolerende onderlaag beschikt, koop dan de moderne producten uit onze collectie folie en contactgeluidsisolatie om onaangenaam geluid te dempen. Vaak is met folie en een contactgeluidsisolatie een halvering van het geluidsniveau mogelijk (ca. 5-6 dB)!

 • 
				Stapgeluid beperken | HORNBACH!

  Stapgeluid beperken

  Bij vloeren met een hard oppervlak, bijvoorbeeld laminaat, ontstaan vaak luide stapgeluiden, die in de ruimte als storend worden waargenomen. Deze geluiden worden stap- of loopgeluiden genoemd.

 • 
				Contactgeluid dempen | HORNBACH!

  Contactgeluid dempen

  Door lopen op een harde vloer zoals laminaat, worden eronder liggende ruimtes gestoord door een zogenaamd contactgeluid. Vooral in etagewoningen is het dempen van contactgeluid noodzakelijk!

 • 
				Drukstabiliteit garanderen | HORNBACH!

  Drukstabiliteit garanderen

  Vooral bij laminaatvloeren met een kliksysteem wordt een drukstabiele onderlaag aanbevolen. Deze kan eventuele schade in de gebruiksvloer en de vering door zware voorwerpen voorkomen. Een drukvastheid van minimaal 2 ton/kubieke meter wordt aanbevolen.

 • 
				Meer loopcomfort | HORNBACH!

  Meer loopcomfort

  Harde vloerbekledingen kunnen je loopcomfort beperken door hun oppervlak. Je kunt door het gebruik van een drukelastische isolerende onderlaag een aangenamer loopgevoel bereiken. Bij vloeren met zeer harde isolatie is een speciale compenserende onderlaag aanbevolen.

 • 
				Oneffenheden compenseren | HORNBACH!

  Oneffenheden compenseren

  Naast de isolerende eigenschappen van loop- en stapgeluid kunnen folie en onderlegbanen ook kleine oneffenheden in de ondergrond compenseren. Het beste zijn isolerende onderlagen geschikt die bovendien een hoge drukvastheid hebben.

 • 
				Bescherm je vloer tegen vocht | HORNBACH!

  Bescherm je vloer tegen vocht

  Vochtgevoelige vloeren, zoals laminaat of parket, moeten vooral als ze op een minerale ondergrond worden gelegd, worden beschermd tegen vocht. Met overeenkomstige folie is dat geen probleem. De vochtdichtheid van de gebruikt folie moet minimaal sd > 100 m bedragen.

Leggen van isolerende onderlagen

Wij laten je hier zien, hoe het leggen van een isolerende onderlaag werkt.

1. Ondergrond voorbereiden
Voor het leggen van de isolerende onderlaag moet je de ondergrond met een bezem reinigen en eventueel nog bestaande sporen van lijm of verf verwijderen.

2. Een PE-folie leggen
Leg, indien nodig, een vochtwerende PE-folie, bij minerale ondergronden en als in het gebruikte materiaal nog geen vochtwerend materiaal is geïntegreerd.

3. PE-folie vastzetten
PE-folie eventueel bij de wanden ca. 5 cm omhoog laten staan. De afzonderlijke banen ca. 10 cm laten overlappen en met aluminium tape vochtdicht op elkaar plakken.

4. Isolerende onderlaag uitleggen
Rol de isolerende folie uit en leg hem strak tegen de wand. Afzonderlijke banen met afdichtingstape aan elkaar plakken.

5. Klaar!
Nu kun je de vloer eenvoudig zwevend leggen.

Tip

Let in het algemeen altijd op een optimaal voorbereide ondergrond voordat je begint met het leggen van isolatiemateriaal of van je vloer! Daarmee garandeer je optimale functionaliteit van de isolatie en kun je langer genieten van je nieuwe, vakkundig geïsoleerde vloer!

Meer tips over isolerende ondervloeren

Belangrijkste feiten over folies, isolerende ondervloeren en geluidsisolatie, hier voor je op een rij!

Dikte van de isolatielaag

Isolatiematerialen zijn in verschillende diktes en met of zonder geïntegreerde vochtwering verkrijgbaar (bijvoorbeeld 1,6–5 mm, fabrikant: Selit). Dunne isolatiematerialen zijn vooral geschikt bij lage opbouwhoogtes, dikkere beschikken over goede warmte-isolerende eigenschappen en zijn bijvoorbeeld geschikt voor het compenseren van een oude plankenvloer. Folie met vochtwering is geschikt om op minerale ondervloeren te leggen.

Tip: let bij het kopen altijd op alle gegevens van de fabrikant of vraag advies aan een vakman!

Folie en vloerverwarming

 • Let er van tevoren op of je laminaat- of parketvloer geschikt is om op een vloerverwarming te leggen!
 • De meeste isolerende onderlagen kunnen op een elektrische vloerverwarming worden gelegd.
 • Bij een warmwatervloerverwarming moet je naast de isolerende onderlaag extra PE-folie leggen, tenzij de isolerende onderlaag al over geïntegreerde vochtwering beschikt. Let er bovendien op dat de warmtedoorlaatweerstand van de vloeropbouw, gebruiksvloer en isolerende onderlaag, de waarde van 0,15 m²K/W niet overschrijdt, anders beïnvloedt dit de warmteafgifte van je warmwatervloerverwarming.

Folie en oneffenheden

 • Als je nieuwe laminaat- of parketvloer reeds over een geïntegreerde isolerende onderlaag beschikt, let er dan op dat deze niet te dun is, niet minder dan 1 mm.
 • Bij te dunnen onderlagen kunnen oneffenheden op de ondergrond niet worden gecompenseerd. Als dit bij het leggen nodig is, wordt het kopen van een extra isolerende onderlaag, die kleinere oneffenheden tot in zekere mate kan compenseren en drukvast is, aangeraden. Voor nauwkeuriger gegevens over het compenseren van oneffenheden verwijzen we je naar de gegevens van de fabrikant op je product.

Dubbel is beter?!

Slimme gedachte: als je twee lagen geluidsisolatie over elkaar legt, betekent dit dan dat de isolatie verdubbelt? Helaas niet! Als je isolerende onderlagen dubbel legt, treedt geen verbetering op van de geluidsisolatiewaarde. Daarom is dubbel leggen niet vrijgegeven, volgens de gegevens van de firma Selit.

Problemen tijdens het leggen

Heb je problemen met het leggen van je vloer, of zijn er problemen ontstaan na het leggen van je nieuwe vloer? Bij het zwevend leggen van laminaat- en parketvloeren op isolerende materialen, kan een aantal typische fouten optreden. Hier vind je alle do's en don’ts!

Open voegen en omhoog komende planken: In het impactgedeelte van klikverbindingen kan schade optreden, als het isolerende materiaal een te grote wrijvingsweerstand heeft of als de isolerende onderlagen elkaar overlappen.

Ondanks isolatie zijn er loopgeluiden: Redenen hiervoor kunnen zijn: geen optimaal voorbereide ondergrond of een overlapping van de isolerende ondergrond.

De vloerbedekking vervormt holrond: Mogelijke redenen: gebrekkige vochtwering, als de vloer op een minerale ondergrond is gelegd of een gebrekkige impactafdichting van de PE-banen of te geringe overlapping van de apart gelegde PE-vochtwering. Bovendien kan de gebruikte vochtweringsfolie beschadigd zijn.

Scheuren in het impactgebied van de vloerbedekking (meestal haaks verlopend): De isolerende onderlaag is mogelijk van te zacht materiaal. Aanbevolen zijn isolerende materialen die bij een drukbelasting van ten minste 2 ton/kubieke meter slechts 0,5 mm materiaalvervorming toelaten.

De kanten van de vloer zijn opgezwollen of gewelfd: Controleer of de kuipvorming bij de wand bij het leggen van een PE-vochtwering niet is uitgevoerd en of de wandaansluitlijming, bij producten inclusief vochtwering, correct is aangebracht.

Schimmelvorming of geurbelasting bij de plinten:
Het gebruik van vochtwering bij het leggen op een organische vloer kan leiden tot vorming van vocht en condens, welke kunnen leiden tot rot en schimmelvorming.

De warmwatervloerverwarming bereikt de gewenste temperatuur niet meer: Als de gebruikte isolerende onderlaag een warmtedoorlaatweerstand van ten minste 0,15 m2K/W opbrengt, kan niet voldoende warmte door de onderlaag dringen.

In plaats van een isolerende onderlaag wordt een oude tapijtvloer gebruikt: Hierbij kunnen legfouten tot ongewenste voegvorming en daardoor mogelijk ook tot zwellingen en welvingen van de zwevend gelegde vloerbedekking leiden. Het is daarom beter een oude tapijtvloer te verwijderen en isolerende onderlagen te gebruiken.

Projecten die ook interessant zijn

naar boven