Laat de natuur haar gang gaan. HORNBACH

Laat de natuur haar gang gaan

Jij hebt alles in je wat jouw tuin nodig heeft.

Het mooiste aan jouw tuin is de natuur.
Maaien, snoeien en wieden… Er is altijd íets te doen.
Het meeste doet jouw tuin echter helemaal zelf.
Maar wist je dat je, op natuurlijke wijze, hier ook een bijdrage aan kunt leveren?

Jouw tuin geeft je zoveel. Geef er ook eens iets voor terug.
Je kunt het, je hebt het in je! Diep in je sluimert iets krachtigs dat natuurlijk, gratis en altijd beschikbaar is:
je urine.

Geef je planten superkrachten en laat ze zien hoeveel je van ze houdt. Het is nog gemakkelijk ook.
Ontdek jouw krachtstof en breng je passie voor doe-het-zelf, en je natuurlijke tuin, naar een hoger niveau. En geef je tuin wat liefde terug.

Waarom jouw urine zo waardevol is.

Jouw urine bevat veel stikstof, fosfor, kalium, calcium en magnesium. Deze stoffen komen voor een groot deel overeen met de stoffen die in commerciële NPK-meststoffen zitten. N-P-K staat voor Stikstof, Fosfor en Kali. Drie componenten die zowel in kunstmest als in ecologische mest zitten. Allen componenten die essentieel zijn voor de groei, bloei en weerstand van een plant. Hoe mooi is dat.

Deze stoffen zijn dus een echte verrijking voor je tuin. Als je tenminste niet rookt en niet regelmatig medicijnen gebruikt. Want via je urine scheid je ook hormonen en chemicaliën uit. En dat is allesbehalve biologisch.

De juiste mengverhouding.

Jouw urine is een meststofconcentraat. Hierdoor verdun je het het beste met water. De groeisnelheid van je plant bepaalt of je de urine moet verdunnen in een verhouding van 1:10 of 1:20. Dat wil zeggen één deel urine op 10 of 20 delen water. Hier vind je een overzicht van planten met een hoge stikstofbehoefte.

De vermenging met water zorgt er ook voor dat je natuurlijke meststof niet stinkt. Mits je het relatief vers gebruikt. Bewaar je het dagenlang, dan vormen zich bacteriën die stikstof omzetten in ammoniak. En lekker ruiken doet dat niet. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan doneer je jouw gouden mestmengsel direct na het plassen.

Laat de natuur haar gang gaan. HORNBACH

Manier van bewateren.

Voor het bewateren kun je de urine, net als andere concentraten, in de gieter of plantenspuit doen. En giet je het niet rechtstreeks op de bladeren, maar op de grond eronder.

Zelfgeproduceerde kunstmest is een praktisch en goedkoop alternatief om uit te proberen. Jouw tuin zal je er dankbaar voor zijn. Maar let op. Omdat je niet de exacte samenstelling van alle ingrediënten kent zoals bij een gekocht mengsel, moet je het wel afwisselen met andere meststoffen. En het niet continu gebruiken. Zie het als een gouden extraatje. Bekijk hier welke planten je met jouw urine kunt besproeien.

Ga voor een natuurlijke tuin. Met een beetje hulp van jou. Jij hebt alles in je wat jouw tuin nodig heeft.

Zeven voordelen van een natuurlijke tuin.

Hornbach
1 2 3 4 5 6 7
Alles voor een natuurlijke tuin!
1
Beter klimaat

Planten nemen CO2 op uit de lucht en dit is goed voor het klimaat. Daarnaast zorgt een dicht, vol plantendek voor een koelere temperatuur. Planten houden vocht vast. Dit verdampt vanzelf weer door de zon. Vooral op warme zomerdagen kan dit echt een zegen zijn!

2
Meer schaduw

Bomen en struiken zorgen voor verkoelende schaduw en houden sterke wind uit je tuin.

3
Minder onkruid wieden

Leg je een mulchlaag aan van bladeren, grasmaaisel of gemaaide kruidachtige planten (zoals brandnetels) dan helpt deze natuurlijke mulchlaag verdamping van bodemvocht te verminderen. Bovendien hoef je minder vaak onkruid te wieden. Want er groeit minder onkruid!

4
Minder afval

Hergebruik je maaisel en snoeisel, dan zorgt dit voor minder groenafval.

5
Meer leven

Tuinen vol gekweekte bloemen kunnen rijk zijn aan bloemen, maar zijn vaak arm aan nectar. Deze bloemen helpen insecten maar beperkt. Met wilde planten creëer je een paradijs voor insecten. Goed voor de biodiversiteit.

6
Minder bemesten met gekochte meststof

Zowel mulchen met maaisel en snoeisel als het bemesten van je eigen tuin met je eigen unieke meststofconcentraat, zorgt ervoor dat je minder meststof hoeft te kopen.

7
Minder water geven

Een dichte toplaag van snoei- en maaiafval zorgt ervoor dat er minder grond blootligt. Ook een dicht, vol bladerdek zorgt hiervoor. Door deze bodembedekking verdampt het vocht niet zo snel. Het gevolg: jij hoeft minder water te geven.

Mengverhouding van planten die blij zijn met jouw goud.

Onderstaande planten kunnen wat meer stikstof verdragen. Deze kun je dus bemesten met een verhouding van 1:10:

Bomen & Struiken
Bloemen Groenten & Fruit
Lijsterbes Chrysant Erwt
Hortensia Vlijtig Liesje Pompoen
Camelia Geranium Paprika
Rhododendron Narcis Koolraap
Roos Petunia Tomaat

Voor deze planten kun je de urine beter wat meer verdunnen en een verhouding van 1 op 20 hanteren:

Bomen & Struiken Bloemen Groenten & Fruit
Douglasspar Arnica Aardbei
Sneeuwbal Tuinlelie Komkommer
Hulst Anjer Bosbes
Dwergmispel Pioenroos Wortel / Aardappel

Laat de natuur haar gang gaan.

Geef alles voor je tuin.