Delftse studenten bouwen HORNBACH-raket

Delftse studenten bouwen HORNBACH-raket

Hun naam: DARE. Hun doel: als eerste studentenvereniging ter wereld de ruimte bereiken. Essentieel onderdeel? De raket. En die bouwden studenten van de TU Delft helemaal zelf, met HORNBACH-materialen.

5, 4, 3, 2, 1… lancering!

Een raket bouwen? Dat is rocket science. Maar voor studenten van DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering) is niets te gek. Zij maken hun droom waar en bouwden onlangs een heuse HORNBACH-raket, gemaakt van materialen uit de projectbouwmarkt.

“Toen HORNBACH ons uitdaagde om een raket te bouwen met materialen uit de bouwmarkt, grepen we die kans met beide handen aan” vertelt Martijn Rusch van studentenvereniging DARE. “Want we willen niets liever dan als eerste studentenvereniging ter wereld en als eerste van Nederland de ruimte bereiken. Dit project draagt daaraan bij. Werken met conventionele materialen dwingt ons namelijk om op een hele nieuwe manier te ontwerpen, een stevige push voor creativiteit en innovatie. Belangrijk, want de ruimtevaart moet zich verder ontwikkelen; bewuster en zuiniger. De budgetten van NASA reiken misschien tot ver boven de hemel, maar bij een studentenraketbouwverniging is dat anders.”

HORNBACH-raket

“Nadat we het ontwerp op papier hadden staan, zijn we de bouwmarkt doorgegaan”, vervolgt Martijn. “We vonden er alles wat we nodig hadden. Van plaatmateriaal en elektra, tot schroeven, hittebestendige lijm en het nodige gereedschap, denk aan soldeerbouten.” Een groep ervaren DARE-studenten zette de raket eigenhandig in elkaar. Martijn: “De HORNBACH-raket is 6 kg zwaar en 1,5 meter hoog. Alleen de brandstof, die we trouwens ook zelf maken, komt niet bij HORNBACH vandaan. Na veel controleren en testen brak het moment van de waarheid aan: de lancering.”

  • 
				Studenten TU Delft maken raket 4. HORNBACH
  • 
				Studenten TU Delft maken raket 2. HORNBACH
  • 
				Studenten TU Delft maken raket 1. HORNBACH
  • 
				Studenten TU Delft maken raket 3. HORNBACH

Lancering

Hoe zo’n lancering in zijn werk gaat? Martijn legt het uit: “De motor van de raket wordt ontstoken, de raket gaat de lucht in, de timer telt af en als hij op 1,2 km hoogte is, wordt met een lading buskruit de neuskegel (het voorste deel) van de raket af geblazen. Dan komt de parachute naar buiten en kan de raket gaan dalen. Zo moet het in theorie gaan, maar het is altijd spannend of het met de lancering ook echt lukt. Klapt de parachute niet uit, dan knalt de raket met 300 kilometer per uur tegen de grond.”

Missie geslaagd

Op donderdag 17 september 2020 is de HORNBACH-raket met succes gelanceerd vanaf het militaire oefenterrein van Defensie in ’t Harde. De raket behaalde een snelheid van 720 km/u en een hoogte van 1,2 kilometer. “Deze lancering heeft onze verwachtingen overtroffen. De raket kwam tot de voorspelde hoogte en het parachutsysteem werkte perfect. Dankzij de zachte landing vonden we de raket heel terug en konden we deze weer meenemen naar Delft. Dit project bewijst dat je ook met conventionele materialen een raket kunt bouwen. Nu alleen nog een versie bouwen waarmee we tot die magische 100 kilometer hoogte komen!”

Studenten TU Delft bouwen HORNBACH raket . HORNBACH