0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 18-06-24 om 20:06 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Camper isoleren

Gebruik je jouw camper niet alleen op warme dagen? Isoleer hem dan. Wij tonen je wat je daarvoor nodig hebt en waar het op aankomt.

Camper isoleren

Waarom campers isoleren?

In de herfst kan het in een ongeïsoleerde camper behoorlijk fris worden. Daar kun je iets aan doen door isolatie in je camper aan te brengen. Wij laten jou zien hoe!

Hoe werkt warmte-isolatie?

Het aangebrachte materiaal fungeert als een beschermende laag tegen de buitentemperaturen voor de binnenruimte. Bij koudere temperaturen wordt de warmte beter in de camper vastgehouden. Dat geldt natuurlijk vooral als je een standkachel hebt. Maar niet alleen in de herfst of winter heeft isolatie voordelen. In de zomer warmt een geïsoleerde camper langzamer op. Bovendien is het rijgeluid niet meer zo sterk, omdat de isolatie ook als geluidsisolatie werkt.

Zonder isolatie condenseert het water op de voertuigwanden en dit kan op termijn leiden tot roest. Als je je camper isoleert, condenseert het water aan de binnenzijde van de bekleding, dus de voertuigwanden worden door de isolatie tegen roest beschermd. Ook in een geïsoleerde camper is ventileren erg belangrijk, want vocht wordt altijd geproduceerd, of het nu komt door ademen, zweten of koken in de camper. Als je voldoende lucht binnenlaat en bij koudere temperaturen voldoende verwarmt, kan het condenswater verdampen.

Wanneer is het zinvol om je camper te isoleren?

Als je alleen in de zomervakantie met de camper op pad gaat of tijdens warmere temperaturen voor een weekendje weg, heb je niet per se isolatie nodig. Wil je je camper ook in de winter gebruiken of ben je van plan om meerdere maanden achtereen in de camper te wonen, dan kan isolatie zinvol zijn.

Camper isoleren . HORNBACH

Welk materiaal is geschikt voor isolatie?

Waar moet je op letten bij isolatiemateriaal voor de camper? Eigenlijk is het principe niet veel anders dan het isoleren van een huis. Er wordt materiaal gebruikt dat lucht vasthoudt en daardoor warmte slecht geleidt. In tegenstelling tot bij een huis kan bij een camper niet van buitenaf worden geïsoleerd, daarom wordt er een binnenisolatie geïnstalleerd. Bij het kiezen van isolatiemateriaal voor je camper moet je op de volgende punten letten:

  • Slechte warmtegeleidbaarheid. De warmtegeleidbaarheid wordt aangegeven door de waarde Lambda (W/(mK)). Hier geldt, hoe lager de waarde, hoe slechter de warmte geleid wordt, hoe beter het materiaal isoleert.
  • Hoge brandveiligheidsklasse. Bouwstoffen hebben verschillende brandklassen, die aangeven hoeveel de bouwstof bijdraagt aan brand. Vooral als je elektriciteit in je camper wilt aanleggen, moet je bij de isolatie op een hoge brandklasse letten. Dit betekent dat het materiaal slecht ontvlambaar is en weinig bijdraagt aan brand. Het brandgedrag van bouwstoffen wordt ingedeeld in de Euroklassen A1 tot F.
  • Flexibel leggen. Veel campers hebben gebogen wanden, wat het leggen met stijve isolatieplaten lastig maakt. Let er daarom op dat je isolatiemateriaal zo flexibel mogelijk is.
  • Gezondheid in de woonomgeving. Als je echt veel tijd in je camper doorbrengt, zou je je ook moeten verdiepen in de woon-gezondheid van de isolatiematerialen.

Voor de isolatie van campers staan materialen van synthetische, minerale of natuurlijke oorsprong ter beschikking. Iedere camperombouw is uniek. De geschikte isolatie is afhankelijk van het voertuig, maar ook van wat je ermee wilt doen. Daarom moet je bij het plannen van je isolatie goed nadenken over welke bij jou past.

Isolatiematten van rubber

Een isolatiemateriaal dat je voor de camper kunt gebruiken is synthetisch rubber. De isolatieplaten worden ook door beginners graag gebruikt, ze zijn flexibel en zelfklevend, wat het leggen op gebogen wanden in de camper vergemakkelijkt. De warmtegeleidbaarheid is laag, het rubber heeft geluidsdempende eigenschappen en heeft brandklasse B1.

Campers isoleren met kurk

Ook natuurproducten zijn geschikt voor het isoleren van campers. Kurk is niet alleen gezond om in te wonen, maar ook recyclebaar. Het is geluiddempend, heeft een lage warmtegeleidbaarheid en is daarnaast vochtregulerend. De brandklasse is B2. Kurk is verkrijgbaar op rol en als platen. Met de kurkplaten kun je goed de vloer isoleren; het dunnere materiaal op rol is geschikt voor de wanden. De kurk moet volledig op het oppervlak aan de wand worden gelijmd.

Piepschuim als isolatiemateriaal

Ook bouwmaterialen die normaal gesproken voor huisisolatie worden gebruikt, kun je gebruiken voor het isoleren van je camper. Styropor bijvoorbeeld is geschikt vanwege zijn lage warmtegeleidbaarheid en brandklasse B1. Echter, Styropor draagt weinig bij aan geluidsisolatie en zorgt er in de zomer niet voor dat het interieur langzamer opwarmt. Het materiaal is stijf en lastig te bevestigen op gebogen wanden. Voor een correct functionerende isolatie moet de verlijming volledig en luchtdicht zijn, daarom is het vooral geschikt voor isolatie van de vloer.

Elke camper is uniek, net als zijn isolatie. Een overzicht van de isolatiematerialen zie je hier.

Isolatie verlijmen

Heb je een keuze gemaakt voor een isolatie, dan heb je ook de juiste lijm nodig. Want als isolatie en lijm niet op elkaar zijn afgestemd, kan in het ergste geval je isolatie zich oplossen. Voor beginners kan het een verlichting zijn om terug te vallen op zelfklevende isolatiematerialen. Want het belangrijkste bij het isoleren van een camper is dat de isolatie volledig en zonder luchtbellen tegen de voertuigwanden wordt geplakt. Anders kan vocht zich ophopen in de luchtbellen en de isolatie beschadigen.

Camper isoleren: zo werkt het

Nu beginnen we met het isoleren van de camper. Het ultieme doel: het isolatiemateriaal zonder luchtopsluiting aanleggen. Op die manier wordt het zogenaamde dauwpunt van de camperwand naar de binnenbekleding van je camper verplaatst. In onze camper werd een zelfklevende rubberisolatie gebruikt. Hoe onze doeners dit hebben aangelegd, laten we je stap voor stap zien.

Benodigde materialen

 Camper isoleren . HORNBACH
Bekijk de artikelen +

Camper isoleren: stap voor stap

Camper schoonmaken van vuil

01

Reinig de voertuigwanden van vuil en behandel roestplekken. Verwijder vervolgens grondig alle resten op de wanden met siliconenverwijderaar en een microvezeldoek. Werk zeer nauwkeurig, zodat er geen vocht in de tussenruimten ontstaat en de isolatiematten goed kleven.

 Camper isoleren . Stap 1 . HORNBACH

Te isoleren gebieden opmeten

02

In onze camper werden alleen in de "verdiepingen" de isolatiematten aangelegd, de spanten blijven vrij voor de bevestiging van de binnenbekleding. Meet de te isoleren gebieden nauwkeurig op met een meetlint.

 Camper isoleren . Stap 2 . HORNBACH

Isolatiemat op maat snijden & pasvorm controleren

03

Snijd vervolgens de isolatiemat op maat met een cuttermes en een rechte lat. Leg het op maat gesneden stuk isolatiemat op het opgemeten gebied en controleer of alles past. Tip: plaats regelmatig een nieuw mesje in het cuttermes, anders worden de snijoppervlakken niet recht en gaan ze rafelen.

 Camper isoleren . Stap 3 . HORNBACH

Folie verwijderen & opplakken

04

Verwijder dan een deel van de kleefstrip en plak het eerst deel van de isolatiemat vast, ga hierbij nauwkeurig te werk en druk de mat stevig aan. Trek vervolgens geleidelijk de kleefstrip eraf en plak op die manier de isolatiemat stukje bij beetje vast. Het is belangrijk dat er onder de isolatiemat geen luchtbellen ontstaan.

 Camper isoleren . Stap 4 . HORNBACH

Hele bus isoleren

05

Herhaal deze stappen in de hele camper en isoleer zo de wanden tot aan de verstevigingen. In ons geval werd op de uitstekende verstevigingen het onderconstructie voor de binnenbekleding bevestigd. Onze camper had al een bodemplaat vanuit de fabriek, de vloer werd tijdens de ombouw niet extra geïsoleerd.

 Camper isoleren . Stap 5 . HORNBACH

Tip: Onderste gedeelten van de deuren niet isoleren

Autodeuren zijn niet waterdicht, in het onderste gedeelte zijn openingen en gaten aangebracht zodat water kan wegstromen. Als je deze openingen vult met isolatiemateriaal, verzamelt het water zich daar en kan het niet meer wegvloeien. Dit geldt ook voor schuifdeuren.

Met bouwtechnische veranderingen naar de RDW

Sommige ombouwstappen vereisen een keuring door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) alsook de registratie van de veranderingen. Controleer van tevoren de voorwaarden, want iedereen is daar zelf verantwoordelijk voor. HORNBACH kan geen aanbevelingen doen.

naar boven