0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 02-06-24 om 09:13 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Camper bekleding vervangen

Je plakt, je schroeft, je brengt je camper tot leven met de binnenbekleding. Hier kom je te weten waar het om draait bij de binnenbekleding in de camper.

Camper bekleding vervangen

Camper bekleding planning

Met de binnenbekleding geef je jouw camper zijn karakter. Het gaat daarbij niet alleen om gezelligheid. Een goed doordachte planning is noodzakelijk, zodat alle stappen in de camperombouw op elkaar aansluiten. Denk dus bij het plannen van je camperombouw na over:

  • Is een onderconstructie nodig? Als je voor je binnenbekleding een onderconstructie nodig hebt, moet je van tevoren bedenken waar je deze aan de voertuigcarrosserie bevestigt. Dat kunnen delen zijn die bij de isolatie vrij gelaten moeten worden.
  • Moeten meubels aan de carrosserie bevestigd worden? Als je later meubels wilt inbouwen die vast met de carrosserie geschroefd worden, moet je daarvoor ruimte bij de binnenbekleding laten.
  • De positie van lampen en kabels? Waar wil je lampen in de camper plaatsen en waar wil je de kabels onder je binnenbekleding leggen.

Dat zijn een paar basispunten waardoor je binnenbekleding in de camper alvast vorm krijgt. Bij de planning zijn er echter nog verschillende andere punten om rekening mee te houden.

  • Veiligheid: Heel belangrijk, alles moet veilig vastgeschroefd zijn, zodat tijdens het rijden geen delen van je binnenbekleding loskomen in de camper. Dat is ook van belang voor de keuring door de RDW.
  • Gewicht van de binnenbekleding: Let bij het plannen van je binnenbekleding ook direct op het gewicht. Want als je binnenbekleding te zwaar wordt, kost dat niet alleen veel brandstof, maar kan het ook problemen opleveren bij de RDW-keuring.
  • Woon-gezonde materialen: Net zoals in je woning, moeten de materialen voor je binnenbekleding woon-gezond zijn. Dat betekent vochtbestendig en vochtregulerend, zodat je geen schimmelproblemen krijgt.

Camper bekleding planning . HORNBACH

Geschikte materialen voor binnenbekleding

Jouw camper binnenwandbekleding. Jouw keuze. Voor de binnenwandbekleding van je camper komen verschillende materialen in aanmerking. Wat je uiteindelijk kiest is een kwestie van smaak. Belangrijk daarbij is om het best voor een vochtregulerend materiaal te kiezen. Dat betekent dat het materiaal water absorbeert en het later weer aan de lucht afgeeft. Zo verklein je het risico op schimmel en zijn er minder onaangename geurtjes. Uitgebreid luchten en ook verwarmen vervangt dat, net zoals in een huis, niet.

Hout als camper binnenbekleding

Een van de populairste materialen voor de binnenverkleding van een camper? Zeker weten: hout. Want hout ziet er niet alleen gezellig uit, het is ook natuurlijk en daarmee gezond om in te wonen, het slaat dus twee vliegen in één klap. Voor de houtkeuze zijn zowel profielhout als multiplex geschikt. Je kunt ook hardboard gebruiken. Belangrijk is dat je het onbehandelde hout voor het inbouwen lakt of beitst, zodat het bestand is tegen de vochtigheid die ontstaat bij slapen, koken en ademen in de camper en het niet zo snel krast.

Profielhout

Profielhout is dankzij het tong-en-groef systeem gemakkelijk te leggen en ook relatief goed aan de camper aan te passen, maar voor rondingen is het niet flexibel genoeg. Geschikt profielhout is bijvoorbeeld spar, lariks of den. In de camper hebben onze doeners strips van Siberische lariks ingebouwd. Let erop dat de camper door het profielhout aanzienlijk zwaarder wordt, want profielhout is zwaar. Ook belangrijk, profielhout kan bij een ongeval versplinteren.

Multiplex

Een zeer licht, splintervast hout dat goed geschikt is voor camper binnenbekleding is populieren-, beuken- of berkenmultiplex. Als je bij de binnenbekleding op het gewicht moet letten, is het de moeite waard om multiplex te kiezen. Het hout is bovendien buigzaam en kan zo aan de rondingen in de camper aangepast worden, als je een geringe materiaaldikte gebruikt. In de camper hebben onze doeners uitsparingen opgevuld met multiplex, die daarna met vilt bekleed zijn.

MDF/HDF-platen

Een andere oplossing zijn MDF of HDF-platen. Deze zijn vooral geschikt als je een ondergrond zoekt voor een viltbekleding, kurk of iets dergelijks. Het hout is echter zwaarder dan multiplex, maar wel heel stabiel, zelfs bij een geringe materiaaldikte. MDF-platen absorberen vocht, dus je doet er beter aan om voor HDF-platen te kiezen en ook deze met een waterafstotende lak of beits te behandelen. Omdat de platen bestaan uit verlijmde houtsnippers, is er geen gevaar voor splinters.

Vilt & andere materialen als camper binnenbekleding

Wil je iets anders dan een houtlook in je camper? Dan heb je mogelijkheden. Vilt is een goed alternatief. Het heeft zeer weinig gewicht, je kunt het ofwel rechtstreeks op je isolatie lijmen of houten platen ermee bekleden. Het isoleert goed tegen warmte, absorbeert geluid en is ook nog eens makkelijk schoon te maken. Bij het leggen kun je er goed de rondingen in je camper mee bekleden.Onze doeners hebben vilt en isolatiedoek gebruikt om wielkasten, deuren en uitsparingen te bekleden.

Voor de camper binnenbekleding komen nog andere materialen in aanmerking, zoals bijvoorbeeld kurk, PVC en nog veel meer. Hoe het interieur van je camper eruitziet, hangt af van jou en de omstandigheden in je camper. Hier is geen universele oplossing voor. In ons geval is bij de binnenbekleding van de camper een mix van rhombus strips van Siberische lariks, en ook vilt & vlies gebruikt.

Jouw camper. Jouw keuze.
Camper bekleding vervangen . HORNBACH

Onderconstructie aanbrengen

Om een binnenbekleding van hout in de camper veilig te kunnen bevestigen, kan een stabiele onderconstructie handig zijn. In onze camper hebben de doeners bij de isolatie de verstevigingen vrijgelaten. Bij het aanbrengen van de binnenbekleding hebben ze vervolgens de vrije spanten gebruikt om de onderconstructie aan de carrosserie te bevestigen. De onderconstructie compenseert ongelijkheden en maakt het later makkelijker om de houtbekleding te monteren.

Je hebt nodig

Camper bekleding vervangen: stap voor stap

Opmeten

01

Op de verstevigingen in de bus werd vooraf geen isolatie aangebracht. De verstevigingen werden vervolgens gebruikt om de latten voor de onderconstructie te bevestigen. Meet hiervoor eerst het plafond en de wanden op.

 Camper bekleding vervangen . Stap 1 . HORNBACH

Latten op maat zagen

02

Zet de afmetingen over op je latten en zaag ze op maat. Begin daarbij het best met de plafondlatten.

 Camper bekleding vervangen . Stap 2 . HORNBACH

Latten lijmen & schroeven

03

Lijm de latten van de onderconstructie met de montagelijm aan de vrije verstevigingen en bevestig ze daarnaast met schroeven.

 Camper bekleding vervangen . Stap 3 . HORNBACH

Onderconstructie in de lengterichting aanleggen

04

Ga zo in de hele bus te werk, begin met het plafond en werk dan verder. In ons geval, vanwege de gebogen wand, staan de latten die in de lengterichting worden gelegd een stukje van de wand af en worden ze vastgeschroefd aan de uitstekende dwarsliggers. Zo ontstaat er een holle ruimte tussen de isolatie en de binnenbekleding waar later kabels doorheen gelegd kunnen worden.

 Camper bekleding vervangen . Stap 4 . HORNBACH

Latten afschuinen

05

In het midden, waar de latten boven de versteviging kruisen, kun je de langslopende latten eerst versterken en dan afschuinen. Dit doe je met de lat die van boven komt en met die van onderen. De afgeschuinde uiteinden van de latten komen dan samen op de versteviging. Daarover wordt dan de lat dwars gemonteerd. Zo houd je een gelijkmatige afstand van de voertuigwand aan.

 Camper bekleding vervangen . Stap 5 . HORNBACH

Latten op de vloer schroeven

06

Schroef tot slot de latten op de vloer vast met hoekijzers, zodat alles echt goed vastzit.

 Camper bekleding vervangen . Stap 6 . HORNBACH

Afgewerkte onderconstructie

07

De afgewerkte onderconstructie maakt het mogelijk om de houten bekleding met een gelijkmatige afstand tot de voertuigwand aan te brengen.

 Camper bekleding vervangen . Stap 7 . HORNBACH

Vilt aanbrengen

Verder met vilt. Het isolatievlies hebben de doeners niet alleen gebruikt om de achterwand naar de cabine toe te bekleden, maar ook voor de achterdeuren, schuifdeur en wielkasten. Zo ontstaat er een uniform beeld.

Benodigde materialen

Achterwand verwijderen

08

Om te kunnen bekleden moet de achterwand verwijderd worden. Bij onze ombouw, werd de achterwand al vóór de stap van isoleren verwijderd.

 Camper bekleding vervangen . Stap 8 . HORNBACH

Achterwand reinigen

09

Reinig de achterwand met siliconenverwijderaar. De achterwand moet vrij zijn van vuil en vrij van stof en vet.

 Camper bekleding vervangen . Stap 9 . HORNBACH

Spuitlijm aanbrengen

10

Spuit zowel de gereinigde achterwand als het kampeervilt in met spuitlijm. Na 15 minuten wachttijd kun je dan beginnen met het beplakken van de achterwand.

 Camper bekleding vervangen . Stap 10 . HORNBACH

Kampeervilt aanbrengen

11

Breng vervolgens het kampeervilt voorzichtig stukje voor stukje aan op de achterwand en druk het stevig aan. Gebruik de vervormbaarheid om de contouren van de achterwand exact na te vormen. Je kunt ook een aandrukroller als hulpmiddel gebruiken.

 Camper bekleding vervangen . Stap 11 . HORNBACH

Overtollig vilt afsnijden

12

Wanneer de hele achterwand bedekt is met vilt, knip dan met een schaar het overtollige vilt langs de randen weg.

 Camper bekleding vervangen . Stap 11 . HORNBACH

Randen verzegelen

13

Gebruik een soldeerbout om de randen van het kampeervilt te verzegelen. Daarna kan de achterwand weer in de camper geplaatst worden.

 Camper bekleding vervangen . Stap 13 . HORNBACH

Het kampeervilt werd door de busklussers op alle "open plekken" geplakt. Ook de randen van de deuren werden met een soldeerbout verzegeld, het kampeervilt op de wielkasten werd enkel gelijmd. De onderconstructie blijft hierbij vrij. Tot slot worden alle delen die nog wit zijn gelakt, waardoor er een uniform beeld in het interieur ontstaat.

Camper bekleding vervangen . HORNBACH

Elektra aanleggen & houtbekleding aanbrengen

En nu aan de slag met de rhombus strips. Voordat de busklussers in de doeners begonnen, hebben ze eerst de accu van het zonnepaneel geplaatst en de kabels voor de lampen gelegd, zodat uiteindelijk alle kabels achter de houtbekleding verdwijnen.

Benodigde materialen

  • Rhombus strip
  • Siberische lariks
  • Rubberen buisleiding
  • Zonnepaneel

Opmeten

14

Nu worden de rhombus strips aangebracht. Begin hiervoor bij het plafond. Voor kleinere gebieden moeten de strips op maat gezaagd worden. Meet hiervoor eerst de gebieden op. Om steeds dezelfde afstand tussen de strips te behouden, neem je een stukje hout als afstandhouder.

 Camper bekleding vervangen . Stap 14 . HORNBACH

Aftekenen en afzagen

15

Als je alles goed opgemeten hebt, teken dan je latten af. Zaag de latten vervolgens op de benodigde lengtes af.

 Camper bekleding vervangen . Stap 15 . HORNBACH

Schroefgaten voorboren

16

Boor de schroefgaten alvast voor. Let hierbij op gelijke boringen in de latten, om later een mooi schroefpatroon te krijgen.

 Camper bekleding vervangen . Stap 16 . HORNBACH

Zaagkanten schuren

17

Als je alles hebt voorgeboord, dan zijn nu de kanten aan de beurt. Schuur de zaagkanten van de afzonderlijke rhombus strips netjes glad.

 Camper bekleding vervangen . Stap 17 . HORNBACH

Latten vastschroeven

18

Bevestig de latten aan de onderconstructie en schroef ze vast. Om altijd dezelfde afstand tussen de latten te behouden, gebruik je een stukje hout als afstandhouder. Met een laser kun je controleren of alle schroeven dezelfde hoogte hebben.

 Camper bekleding vervangen . Stap 18 . HORNBACH

Opslag plaatsen

19

Als het plafond volledig is bekleed, begin dan met het leggen van de rubberen buisleidingen voor de elektra. Hierbij kies je een plek uit waar je zonnepaneel gaat plaatsen.

 Camper bekleding vervangen . Stap 19 . HORNBACH

Rubberen buisleidingen aanleggen

20

Vanaf die plek leg je de leidingen langs de onderconstructie naar de plekken waar je lampen of iets dergelijks wilt aanbrengen.

 Camper bekleding vervangen . Stap 20 . HORNBACH

Wanden bekleden & lampen aanbrengen

21

Bekleed nu de rest van de wanden met de rhombus strips. Daarna kun je de lampen aan de vooraf aangelegde kabels monteren.

 Camper bekleding vervangen . Stap 21 . HORNBACH

Met bouwkundige aanpassingen naar de RDW

Sommige stappen van ombouw vereisen goedkeuring door de RDW en registratie van de veranderingen. Controleer van tevoren de voorwaarden, want daar is iedereen zelf verantwoordelijk voor. HORNBACH kan geen aanbevelingen doen.

naar boven