Plaatsen van vijverplanten

Hieronder hebben we een aantal tips voor je verzameld die je helpen bij het beplanten van je vijver:

 • Gebruik het liefst plantenmandjes en - kokoszakken, gevuld met kweekmedium. De kokoszakken voorkomen dat de voedingsstoffen wegspoelen.
 • Als ondergrond voor de plantenmanden leg je een laagje zand.
 • De manden met de planten voor de diepere zones moet men voorzichtig in het water laten zakken en vervolgens bedekken met een laagje zand.
 • De vijverplanten voor de moeraszone moeten licht ingegraven worden in een zandlaag, tot de aanplant niet meer zichtbaar is.
 • Denk eraan dat de waarden voor de waterdiepte, die bij de waterplanten vermeld worden, de maximale waarden zijn. Graaf ze daarom liever iets minder diep dan aangegeven in. Sterk woekerende planten moeten regelmatig uitgedund, anders verdringen ze andere planten en is de vijver in een flits overgroeid.

Hoog groeiende planten moeten aan de rand geplaatst worden, als achtergrond voor de lager groeiende planten. In het eerste jaar groeien de planten niet zo sterk. Maak je geen zorgen, dit is heel normaal! Echter kun je in deze periode beter nog geen drijfplanten plaatsen, de andere planten gebruiken nog zoveel voedingsstoffen dat er voor de drijvende varianten onvoldoende voedsel overblijft.

Vijverzones

Let bij de beplanting op de verschillende vijverzones. Als je ze kent maakt dit de planning en uitvoering een stuk makkelijker.

Wasserpflanzen Zonen.v1

Zone 1 - Oeverzone: kan soms worden overstromen en vormt de overgang tussen de vijver en tuin.

Zone 2 - Moeraszone:
tot ongeveer 15 cm diep. Hier staan de planten die niet zo diep in het water mogen staan.

Zone 3 - Waterplantzone: 15-50 cm diep. Hier bloeien de belangrijkste waterplanten. Dit gebied is biologisch zeer belangrijk.

Zone 4 - Diepwaterzone:
1 m en dieper. Hier overwinteren de vissen, groeien waterlelies en leven kleine dieren en organismen in de donkere beschutting van het donkere en troebele water. Zonlicht verdragen ze niet. Hoe dieper de vijver is, hoe groter de kans dat deze voldoende koel blijft om in de zomer genoeg zuurstof te houden en de algengroei in het water te beperken.

Vijverplanten

Afhankelijk van de vijverzone zijn er een aantal praktische en decoratieve planten die je in je vijver kunt plaatsen. Hieronder vind je de populairste soorten:

Boterbloem

 • Locatie: moeraszone. In de volle zon, aan de rand van beken en vijvers.
 • Groei: de uitlopers van de boterbloem bereiken een hoogte van 1,5 meter en breiden zich tot maximaal 2 m. uit.
 • Bloem: de decoratieve, beker-vormige, rijke gele bloemen van de boterbloem bereiken een diameter van maximaal 5 cm.
 • Bladeren: de blauw-groene bladeren zijn smal en lans-vormig.

Lidsteng

 • Locatie: waterplantzone. Groeit zowel in de schaduw als in de zon. Een plantdiepte van 0-40 is aangeraden.
 • Groei: de lidsteng is een zuurstofplant en heeft de neiging snel te gaan woekeren. Lidsteng vermenigvuldigd zich met uitlopers en ook afgerbroken delen kunnen wortelen. De plant wordt 15 - 90 cm hoog.
 • Bloem: de Lidsteng bloeit van mei tot augustus en heeft groene bloemen.
 • Bladeren: de lijnvormige bladeren van de Lidsteng staan in een krand van 6 - 12 bij elkaar en worden 0,5-2,5 cm lang en 3 mm breed.

Waterlelie

 • Locatie: diep water zone. Zonnige plek van de vijver. De soorten hebben verschillende behoeften wat betreft waterdiepte.
 • Groei: de waterlelie verspreid zich ongeveer 10-15 cm over het water.
 • Bloem: lelie bloemen hebben een ongekende schoonheid. Je ziet de waterlelie, afhankelijk van het ras in verschillende rood-, roze-, lichtgeel- tot wittinten. De bloemen openen zich 's ochtends en sluiten zich bij zonsondergang.
 • Bladeren: de schotel-vormige, groene, licht bronskleurige bladeren drijven op het water.

Vijver beplanten | HORNBACH!

Bestrijding van algen

Algen groeien het best in de zon in hard water. Algengroei kun je voorkomen door te zorgen voor genoeg schaduw, niet te veel voedingsstoffen in het water en door te zorgen dat er geen vissenvoer, kunstmest, bladeren en troep in de vijver blijven liggen. Gebruik geen chemicaliën, maar beroep je liever op planten en dieren die algenbestrijdende eigenschappen hebben:

Drijvende planten houden met hun bladeren het water koel en vangen hiermee ook veel zonlicht op. Algen hebben veel zonlicht en een warme watertemperatuur nodig om te groeien.

Zuurstofplanten halen veel zonlicht weg en geven stoffen af die de algen belemmeren bij hun voortplanting.

Kikkervisjes eten in grote hoeveelheden draadalg, maar gaan echter niet goed samen met goudvissen en Koi.

Slakken halen het kalk uit het water om hier het slakkenhuis van te maken, daarnaast eten ze ook de algen van de stenen af.

Het allerbelangrijkst is dat er geen overvloed aan voedingsstoffen in het water zit! Voeg in geen geval kunstmest of potgrond aan de vijver toe, de vijverplanten verkrijgen hun voedingsstoffen voornamelijk uit het water.

Projecten die ook interessant zijn