0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
27-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 19-04-24 om 01:41 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Tuingrond & bodemverzorging

Tuingrond & bodemverzorging

Een bodem is niet zomaar een bodem. Eerst moet je analyseren met welk type bodem je in je tuin te maken hebt. Dit is bepalend voor de keuze van het juiste gazon, de meststoffen en planten. Wij geven je hier de belangrijkste informatie over verschillende bodems en de juiste bodemverzorging in je tuin.

Een bodem is niet zomaar een bodem. Eerst moet je analyseren met welk type bodem je in je tuin te maken hebt. Dit is bepalend voor de keuze van het juiste gazon, de meststoffen en planten. Wij geven je hier de belangrijkste informatie over verschillende bodems en de juiste bodemverzorging in je tuin.

Tuingrond en de eigenschappen

Leemgrond

  • Gesteldheid: soepel en kneedbaar, gelige-lichtbruine kleur.
  • Water en voedingsstoffen worden niet voldoende getransporteerd.
  • Risico op waterophoping, waardoor bijvoorbeeld het gazon drassig kan worden of verkommeren.
  • Bodemverbetering: ongeveer 3 cm hoog zand en 1 cm hoog compost op de bodem uitstrooien, materialen 10 cm diep in de aarde inwerken.

Zandgrond

  • Gesteldheid: druppelt door de vingers, grijs-bruine kleur.
  • Water en voedingsstoffen kunnen niet voldoende worden opgeslagen, daardoor kan bijvoorbeeld het gazon verdrogen of verhongeren.
  • Bodemverbetering: 1-2 balen compostgrond per 100 m² opbrengen en zorgvuldig in de bodem inwerken.

Teelgrond

  • Gesteldheid: stroef en gemakkelijk kruimelend, bruine kleur.
  • Water en voedingsstoffen worden optimaal opgeslagen, is uitstekend geschikt als ondergrond voor bijvoorbeeld een gazon.
  • Bodemverbetering: in de regel niet nodig.

Kenmerken van een zieke bodem

Alleen wanneer de bodem in je tuin gezond is, kunnen er een gazon of planten goed op groeien en gedijen. Als de bodem verarmd is, of de pH-waarde te hoog of te laag is, kan de groei van je tuinplanten worden beperkt. Planten en gazon beginnen ziek te worden, groeien alleen spaarzaam of verkommeren.

Over het algemeen wordt voor een zieke bodem ook een bodemactivator aanbevolen. Een speciale inhoudelijke samenstelling van deze meststof helpt om de bodem met belangrijke voedingsstoffen te verzorgen, verbetert de structuur van je bodem en is in staat de pH-waarde te compenseren.

Belangrijke waarde: de pH-waarde van de bodem

De pH-waarde van je grond kun je eenvoudig met bij HORNBACH verkrijgbare teststrookjes bepalen. De meeste tuinplanten geven de voorkeur aan een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Rhododendrons en planten uit de heifamilie (pH-waarde 4,0 – 4,5) zijn hierop een uitzondering, evenals planten die van kalk houden zoals een buxus of clematis (pH-waarde hoger dan 7). Bij een te zure bodem wordt aanbevolen om de bodem te kalken met koolzure kalk.

Zure grond (pH-waarde: < 5,5)

  • Eigenschappen: Belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, kalium en borium kunnen maar moeilijk opgenomen worden.
  • Gazon groeit hier slecht, is bemost of heeft een geelachtige kleur.
  • Bodemverbetering: 100-400 g kalk per m² bodem opbrengen.

Alkalische grond (pH-waarde: > 7,0)

  • Eigenschappen: De bodem bevat te weinig ijzer en magnesium.
  • Bodemverbetering: Meststof met langdurige werking uitstrooien en zwavelarme ammoniak opbrengen.

Stappen voor een gezonde bodem

Wij tonen je welke bodemwerkzaamheden je door het tuinjaar moet uitvoeren om je bodem gezond en fris te houden.

Openscheuren

Gun je bodem in de tuin na de donkere en koude wintermaanden een zwier licht, lucht en water! Krab daarvoor de bovenste bodemlaag af, zodat het water weer gemakkelijker kan indringen en de bodem zich kan herstellen en kan ademen.

Verkruimelen

Wanneer je bodem na het opentrekken nog altijd een echt grove structuur heeft, moet je deze verkleinen. Door de fijn gemaakte aarde kan de bodem vocht vasthouden en een gezonde groei van de planten optimaal bevorderen.

Losmaken van de bodem

Tussen het zaaien in het voorjaar en de oogst moet je de bodem steeds weer losmaken, zodat hij kan ademen en de planten optimaal met water en voedingsstoffen verzorgd worden. Bovendien wordt de bodem daardoor optimaal op bemesten voorbereid.

Bemesten

Zodra er niet voldoende voedingsstoffen in de bodem zitten, bijvoorbeeld door uitspoeling of door opname door de planten, moet je je toevlucht nemen tot natuurlijke meststoffen.

Hier vind je meer informatie over meststoffen

Wieden

Woekert het onkruid? Dan moet je wieden! Regelmatig wieden beschermt je planten tegen de ongeliefde 'mee-eters'. Met een schoffel of een beugelschoffel maak je een einde aan het onkruid!

Schoonmaken

In de herfst moet je de bodem bevrijden van loof, mos, takken, en de overschotten van het wieden. Zo kun je de afzetting van nieuw onkruid en schimmels en dergelijke voorkomen.

Omspitten

Maak je bodem winterfit! Pak hiervoor in de herfst de spa en spit de aarde ongeveer 15 tot 20 cm diep om. Spit bij extreem verdichte grond nog een beetje dieper. Waarom? Door de vorst in de winter bevriest het water in de bodem en zet hij uit. Daardoor wordt de bodem kruimelig en optimaal voorbereid op het nieuwe tuinjaar.

De plantdiepte is belangrijk

Tuingrond & bodemverzorging | plantdiepte | HORNBACH

De plantdiepte, een geprononceerd wortelwerk en de juiste bodem zijn van kapitaal belang voor gezonde planten.

A: Plantdiepte

Perfect ingebed: de wortels moeten na het planten compleet met aarde bedekt zijn, maar het begin van de stam of steel van de plant moet vrij blijven. Belangrijk: houd rekening met het nazakken van de wortelkluit!

B: Wortelkluit

Een gezonde wortelkluit moet vast verankerd zijn, maar mag niet ingeklemd worden. Bewater de wortelkluit voor het planten een paar uur extra.

C: Aarde

Hier groeit het goed: de aarde is stroef, gemakkelijk te kruimelen en heeft een bruine kleur. Water en voedingsstoffen worden hier optimaal opgeslagen. Met hoogwaardige aarde die op de behoeften van de planten afgestemd is, kun je de bodem extra verrijken. Optimale laaghoogte: minimaal 30 cm en maximaal 60 cm.

Je wilt de aarde of andere bodemsoorten verrijken? Afhankelijk van de gesteldheid van de bodem kun je deze, in overeenkomst met de behoeften en de soort van de beplanting, met de optimale aarde verbeteren.

Kenmerken van de juiste aarde

  • Wanneer de aarde individueel op de behoeften van iedere plantensoort is afgestemd, wordt de bodemkwaliteit bij plantages en in het tuinonderhoud aanhoudend verbeterd.
  • De planten kunnen goed groeien, gezonde wortels ontwikkelen en prachtig gedijen.
  • Ook na langere droogheid schrompelen de wortels niet in en verzekeren ze een directe opname van het water.
  • De juiste aarde slaat water en voedingsstoffen op en geeft deze gedoseerd aan de planten af.
  • Kwaliteitsgrond is voor het betreffende gebruiksdoel en toepassingsgebied overeenkomstig voorbemest, en onderscheidt zich door een vaste structuur die garandeert dat er voldoende zuurstof bij de wortelen komt en de planten zodoende optimaal kunnen gedijen.

Kwaliteitsmerk FloraSelf

Of het nu gaat om groene en bloeiende planten, vaste planten, bloemen, bomen en struiken, met de potgrond van het kwaliteitsmerk FloraSelf zorg je voor een gezonde bodem voor een goede plantengroei! De potgrond van FloraSelf is met betrekking tot structuur en het voedingsstofgehalte afzonderlijk afgestemd op de verschillende bloemen- en plantensoorten en laat je tuin gezond bloeien en gedijen!

Floraself . HORNBACH

Gebruik van boomschors

Boomschors is de beschermengel voor kwetsbare bodems in je tuin! Het is gemaakt van hoogwaardige, vers verwerkte mulch en zit vol natuurlijke looistoffen die onkruidgroei betrouwbaar verhinderen. En bodems en perken zijn optimaal beschermd tegen strenge weersomstandigheden en erosie, want boomschors verzamelt het beste van zon en regen, terwijl overmatige belasting van aarde en planten geweerd wordt.

Voordelen van boomschors:

natuurlijk effectieve bodembescherming;geschikt voor een duurzame bodemvitalisering;dient ter decoratie voor het tuinontwerp of ook voor het opstrooien van praktische wegen in grotere perken;en paden van boomschors zorgen ook bij regen voor droge voeten, want boomschors laat water erg goed wegsijpelen.

Toepassing van boomschors

Graaf simpelweg een geul van ongeveer 10 cm diep, die je vervolgens vult met boomschors, er is geen extra funderingslaag nodig. Je kunt het beste pijnboomschors gebruiken, aangezien dit erg stabiel is. Latere aanvulling van boomschors kan beperkt worden door boomschorsfolie aan te brengen.

Tuinaarde & bodemverzorging | boomschors | HORNBACH
naar boven