Handleiding

Verwarmingsbuizen isoleren

Verwarmingsbuizen isoleren

Heb jij ook te hoge stookkosten of verlies je veel warmte? Daar kun je wat aan doen. Met buisisolatie kun je energie en dus geld besparen. In deze projecthandleiding laten we je zien hoe het moet!

uitdaging
doener(s)
1

Heb jij te hoge stookkosten of verlies je veel warmte? Daar kun je wat aan doen. Met buisisolatie kun je energie én dus geld besparen. En dat terwijl je het eenvoudig zelf doet. In deze projecthandleiding laten we je zien hoe je eenvoudig zelf je verwarmingsbuizen isoleert.

Tip

Het heeft alleen zin om CV-buizen en warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan een berging, een kelder, een onverwarmde zolder, een kruipruimte of een schuur. De warmte die in verwarmde ruimtes vrijkomt via buizen wordt namelijk toch al benut!

Voorbereiding

Gebruik altijd een verstekbak voor het snijden van de buisisolatie. Zo kun je de hoeken van 90°, 45°en 30° precies snijden. Gebruik daarnaast een geschikt mes voor isolatiemateriaal of een mes met een recht lemmet (30 cm). Na het snijden kan de buisisolatie vanaf de lengtespleet over de buis geduwd worden.

Diameter

Weet je niet welke diameter je buis heeft? De buisdiameter kun je meten met een schuifmaat. Heb je dit gereedschap niet? Dan kun je de omtrek van de buis meten met een meetlint, koord of iets dergelijks. Hierna deel je de gemeten waarde door 3,14. En voilà! Zo heb je de buisdiameter.

Dit heb je nodig voor je project

Materiaal

Verwarmingsbuizen isoleren: stap voor stap

01

Bij buisbochten moet de buisisolatie een of meerdere keren wigvormig worden afgesneden. Hoe je dit afsnijdt is afhankelijk van de buisradius.

 Verwarmingsbuis isoleren stap 1 . HORNBACH
02

Bij rechthoekige bochten met een radius van maximaal 5 cm doe je het volgende. Snijd met de verstekbak bij twee uiteinden van de buisisolatie een hoek van 45° af. Schuif nu deze uiteinden van de buisisolatie bij de bocht vlak aansluitend tegen elkaar en plak de stootnaad met buisisolatietape dicht. Alleen op deze manier krijg je een daadwerkelijk dichte verbinding.

 Verwarmingsbuis isoleren stap 2 . HORNBACH
03

Bij bochten met een grotere radius dan 5 cm ga je als volgt te werk. Leg de buisisolatie met de lengtesnede naar boven in de verstekbak en snijd naast elkaar twee hoeken van elk 30° uit. Snijd daarbij de buisisolatie niet helemaal door, maar laat een smal tussenstuk zitten.

 Verwarmingsbuizen isoleren stap 3 . HORNBACH
04

De verbinding omwikkel je dan weer met buisisolatietape.

 Verwarmingsbuizen isoleren stap 4 . HORNBACH
05

Bij vertakkingen zoals hiernaast afgebeeld, moet je de buisisolatie op een speciale manier snijden.

 Verwarmingsbuizen isoleren stap 5 . HORNBACH
06

Uit de doorlopende buisisolatie snij je een 90°-segment tot aan het midden eruit. Bij de aansluitende buisisolatie snijd je twee hoeken van 45° uit. Beide delen moeten nu dicht op elkaar aansluiten.

 Verwarmingsbuizen isoleren STAP 6 . HORNBACH
07

Vergeet ook hier het omwikkelen met buisisolatietape niet.

 Verwarmingsbuizen isoleren stap 7 . HORNBACH
Verwarmingsbuizen isoleren . HORNBACH
Besparen door tochtwering en isolatie . HORNBACH

Maak je project compleet

Wil je het nou helemaal goed doen? Dan kun je nog folie achter je radiator plaatsen. Vaak gaat warmte namelijk ook verloren aan de muur achter de radiator. Met radiatorfolie kaats je die warmte als het ware lekker terug de kamer in. Precies wat je wilt toch?