0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
29-03-2024 07:00 - 19:00 Uur
31-03-2024 gesloten
01-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 29-03-24 om 15:25 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Elektrische installatie

Elektrische installatie

Als je een hele woning opknapt, moet je wel een beetje op je geld letten. Je bent blij met elke stap die je zelf kunt doen. Er zijn echter ook dingen die je, zelfs als je een ervaren klusser bent, beter aan professionals kunt overlaten. Elektrische installatie is zo‘n gebied. We laten je zien welke taken je zelf kunt oppakken!

Wat kan ik zelf, waar ligt de grens?

Hoewel het werken met elektriciteit een van de meest gevoelige gebieden op de bouwplaats is, zijn er toch nog een paar dingen die je zelf mag doen en met wat kluservaring ook kunt doen:

Planning

Je kunt zelf bepalen waar de stopcontacten komen en waar je aansluitingen voor lampen of andere apparaten nodig hebt. Denk ook goed na over waar absoluut geen leidingen mogen lopen, bijvoorbeeld als er een open haard wordt gepland of iets dergelijks. Het is het beste om dit allemaal op schaal in een installatieplan vast te leggen. Laat het echter altijd goedkeuren door een professional. Die kan wellicht ook enkele nuttige professionele tips voor je hebben.

Bespaar niet op stopcontacten!
Daarvan heb je er meestal te weinig.

Niet alleen stopcontacten en lichtschakelaars, maar ook netwerkaansluitingen moeten worden overwogen. Het is het beste om er een in elke kamer te installeren. Meestal zijn dit dubbele aansluitingen, dus je kunt zeker twee apparaten aansluiten. Denk ook verder dan alleen de woonruimtes. Als je een fitnessruimte of feestruimte in de kelder hebt, is het daar ook zinvol, en als je overweegt de zolder om te bouwen tot een kantoor, moet je daarboven ook een netwerkaansluiting plaatsen.

Zoals bij stopcontacten geldt hier ook: beter een paar te veel dan te weinig.

Sleuven maken en leidingen plaatsen

Als je je plan klaar hebt, kun je alvast beginnen met het voorbereiden van de gleuven waarin de kabels moeten worden gelegd. Maak je geen zorgen, er is geen gevaar! Dus pak die boorhamer maar. In onze handleiding voor het leggen van elektriciteitskabels leggen we je uit hoe het moet en hoe je vervolgens de lege buizen en kabels kunt plaatsen.

Inbouwdozen inbouwen

Bij de voorbereidende klusjes die je zelf kunt doen, hoort ook het plaatsen van inbouwdozen. Daar worden later de stopcontacten of lichtschakelaars geïnstalleerd. Het is belangrijk om hier vanaf het begin aan te denken. In onze handleiding voor het aansluiten van lichtschakelaars en stopcontacten laten we je zien hoe het moet.

 Hornbach
+
123

Belangrijk!

Ongeacht of je alle voorbereidingen of een deel daarvan zelf doet. Laat het geheel controleren door een professional! Het gaat om je veiligheid en bij twijfel zelfs om je leven.

Montagezones

installatiebereik . HORNBACH

Bij het plannen van je elektrische bedrading, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ongeveer 30 cm vanaf het plafond of de vloer en 15 cm van hoeken en raamkozijnen vandaan blijft. Op die manier zit je goed met betrekking tot plinten, en als je ooit besluit het plafond te verlagen, lopen de draden geen gevaar.

Hier is nog een legenda die uitlegt waarvoor alle markeringen in de tekeningen staan. Dit geldt ook voor de tekeningen hieronder.

Legenda elektrische installatie . HORNBACH

Kies voor veiligheid. Raadpleeg een elektricien!

Als het om stroom gaat, is veiligheid topprioriteit! Een lage spanning kan al dodelijk zijn. Daarom zijn elektrische installaties vooral een zaak voor elektriciens. De elektrische installatie in huis is door allerlei normen en voorschriften geregeld, vooral met het oog op beveiliging en veiligheid. Iedereen moet zich daaraan houden, ook jij als je aan de slag gaat met jouw project. Er is een wet op de veiligheid van elektrische apparaten evenals DIN- en VDE-normen voor elektrotechniek; een van de belangrijkste voorschriften is VDE* 0100 over beschermende maatregelen.

Montagegebieden in de badkamer en keuken

In de keuken en badkamer zijn bepaalde plekken waar je dingen kunt installeren. Dit is omdat er water stroomt en misschien zelfs sterke stroom aanwezig is. Dus zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen water en elektriciteit.

Montagegebieden in de badkamer

Badkamers worden in 3 beschermingszones ingedeeld:

installatiebereik.badkamer hornbach

In deze zones geldt:

  • Vast gemonteerde boilers, tegen spatwater beschermde lampen en ventilatoren zijn toegestaan in de zones 1 en 2 als ze daarvoor zijn uitgerust.
  • Buiten de zones 0 tot 2 mogen stopcontacten gemonteerd worden.
  • Alle stroomcircuits moeten van een aardlekschakelaar zijn voorzien die alleen een foutstroom tot 30 mA toelaat. Hier geldt net als in alle andere woonruimten dat alle werkzaamheden aan de elektrische installaties gewoonlijk alleen door elektriciens mogen worden uitgevoerd.

Montagegebieden in de keuken

installatiebereik keuken HORNBACH

Hoeveel stopcontacten en aansluitingen je nodig hebt en waar ze moeten komen, is afhankelijk van de grootte en de indeling van de keuken. Omdat ovens, koelkasten en afwasmachines veel stroom gebruiken, hebben deze aparte wisselstroomcircuits nodig. Er zijn een paar vuistregels voor de inbouwhoogte.

Overleg dit in elk geval met je keukenplanner:

  • Stopcontacten voor ovens, koelkasten en afwasmachines, met elk een eigen stroomcircuit, 30 cm boven de vloer.
  • Stopcontacten boven het aanrecht voor keukenapparatuur, aanbevolen minimaal 5 stuks: 100–130 cm boven de vloer.
  • Aansluitingen voor aanrechtverlichting: op 135 cm hoogte, onder de bovenste keukenkastjes 165 cm.
  • Aansluiting voor de afzuigkap: 210–215 cm boven de vloer. Houd 15 cm afstand tot de hoeken en 30 cm tot het plafond.

Info

Stopcontacten en lichtschakelaars installeer je op een hoogte van ca. 115 cm boven de vloer, of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond.

Afwijkingen tot 15 cm zijn daarbij echter heel normaal. In barrièrevrije ruimten is de montagehoogte eventueel lager.

Informatie over stopcontacten, schakelaars en dimmers

Geaarde stopcontacten

De klassieker onder de stopcontacten in Europa is het geaarde stopcontact, die meestal als enkele uitvoering wordt gebruikt. Eén is te weinig? Geen probleem. Horizontale of verticale stopcontacten met meerdere stekkeringangen bieden plek voor diverse apparaten en maken de latere aanschaf van een verdeler overbodig.

Of het stopcontact in of op de wand gemonteerd wordt, hangt af van de montagewijze. Zo worden stopcontacten bij inbouwmontage in de wand ingebouwd. Daarbij is alleen nog de uitgangsaansluiting met afdekraam te zien. Bij opbouwmontage wordt het stopcontact op de wand aangebracht en met een beschermende behuizing afgedekt.

Opbouwschakelaars en -stopcontacten zijn ideaal als het achteraf inbouwen van stopcontacten en schakelaars moeilijk gaat of zelfs helemaal niet mogelijk is (bijv. bij vakwerkhuizen). Stopcontacten kunnen tevens in holle wanden ingebouwd worden. Op kantoren en in werkplaatsen worden stopcontacten bovendien vaak in kabelgoten ingebouwd. Hiervoor zijn geschikte inbouwstopcontacten nodig.

schalter

Extra functies van geaarde stopcontacten

Geaarde stopcontacten kunnen diverse functies hebben. Met USB-stopcontacten heb je bijvoorbeeld altijd een vaste plaats om je kleine elektronische apparaten op te laden, zoals een tablet, smartphone of mp3-speler.

Stopcontacten met verhoogde contactbescherming zorgen voor meer veiligheid, stopcontacten met klapdeksel beschermen het binnengedeelte van je contact tegen vuil en vocht. Een afsluitbare deksel voorkomt bovendien dat onbevoegden op jouw kosten stroom bij je kunnen aftappen. En er zijn nog veel meer functies voor stopcontacten die je zonder problemen achteraf kunt inbouwen.

Voor ruimten waar het soms nat wordt, kun je ook IP44-stopcontacten installeren. Dat zijn inbouwstopcontacten die spatwaterdicht zijn. Daarvoor heb je nog een afdichtflens en een klapdeksel nodig of meteen een klapdekselstopcontact.

zusatzfunktionen von schutzkontakt steckdosen

Tips voor stekkerdozen

  • Let op het typeplaatje op je stekkerdoos. Stekkerdozen zijn normaal gesproken met 3680 watt belastbaar. En dat wordt bij gebruik van waterkokers, broodroosters, etc. snel bereikt. Als je de maximale belastbaarheid van je stekkerdoos overschrijdt, ontstaat er brandgevaar.
  • Verbind nooit meerdere stekkerdozen met elkaar.
  • Met uitschakelbare stekkerdozen kun je bovendien apparaten die geen in-/uitschakelaar hebben van het stroomcircuit scheiden.
  • Controleer elke paar jaar de conditie van je stekkerdozen; deze worden ook ouder.

Schakelmateriaal

Afgezien van het stopcontact bestaan schakelaars uit drie delen: inzetstuk, frame en afdekking. Het visueel minst aantrekkelijke inzetstuk is verborgen in de wand en is verantwoordelijk voor de technische functie. Het frame verbindt de afdekking met het inzetstuk en is verkrijgbaar in een- tot vijfvoudige uitvoeringen.

Afdekkingen zijn qua vorm en functionaliteit afgestemd op de verschillende functies van de schakelaar, zoals tuimelschakelaar, dimmer, SAT/antenne, UAE, enz. Omdat zowel het frame als de afdekking op de wand liggen en daarom zichtbaar zijn, is het vaak wenselijk om hier ook op kleur en ontwerp gelet worden.

Schakelmateriaal . HORNBACH
  • 
				Uitschakelaars . HORNBACH

    Uitschakelaars

    Uitschakelaars zijn de klassiekers onder de schakelaars. Hiermee kan een lamp vanaf een bepaalde schakellocatie in- en uitgeschakeld worden. De schakelaar blijft in de positie waarin hij geschakeld is.

  • 
				Tastschakelaars . HORNBACH

    Tastschakelaars

    Net als bij uitschakelaars kan ook met een toetsschakelaar een lamp vanaf een bepaalde schakellocatie in- en uitgeschakeld worden. Hierbij springt de toetsschakelaar echter steeds terug in zijn uitgangspositie. Toetsschakelaars worden vaak gebruikt als er veel schakellocaties nodig zijn (bijv. in een trappenhuis). Deze sturen normaal gesproken een impulsschakelaar aan, die op zijn beurt de verbruikers in- en uitschakelt.

  • 
				Wisselschakelaars . HORNBACH

    Wisselschakelaars

    De wisselschakelaar is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen. Hiermee kunnen lampen vanaf verschillende schakellocaties bediend worden.

  • 
				Serieschakelaars . HORNBACH

    Serieschakelaars

    Met een serieschakelaar kunnen twee lampen onafhankelijk van elkaar in- en uitgeschakeld worden. Hierbij wordt een binnenkomende stroomkabel in twee verdere kabels opgesplitst. Serieschakelaars worden tegenwoordig overwegend als tuimelschakelaar uitgevoerd. Deze worden meestal gebruikt in badkamers, keukens of woonkamers.

  • 
				Kruisschakelaars . HORNBACH

    Kruisschakelaars

    Niet zo heel populair, maar wel handig voor het bedienen van verlichtingsinstallaties zijn kruisschakelaars. Hiermee kunnen lampen vanaf meerdere schakellocaties in- en uitgeschakeld worden. Als er meer dan twee schakellocaties nodig zijn, kan een wisselschakelaar met kruisschakelaars uitgebreid worden. De stand van de afzonderlijke schakelaars is hierbij onafhankelijk.

  • 
				Controleschakelaars . HORNBACH

    Controleschakelaars

    Controleschakelaars zijn voorzien van een geïntegreerde glimlamp of led. Dit kleine controlelampje geeft aan of de verbruiker in- of uitgeschakeld is. Ook bestaat de mogelijkheid om de glimlamp permanent te laten branden als oriëntatiehulp.

  • 
				Jaloezieschakelaars . HORNBACH

    Jaloezieschakelaars

    Jaloezieën, rolluiken, markiezen of dakramen kunnen met een elektromotorische aandrijving uitgerust worden. Met de afzonderlijke tuimelaars van de jaloezieschakelaars kunnen deze in de gewenste richting bewogen worden. En dat zonder al te veel krachtsinspanning.

Let op compatibiliteit

Normaal zijn schakelaars fabrikantafhankelijk, waardoor componenten van verschillende fabrikanten niet compatibel zijn. Als je bijvoorbeeld een frame en afdekking van fabrikant A hebt gekocht, moet je ook de inzetstukken van fabrikant A gebruiken. Ook tuimelaars en centraalplaten zijn fabrikantspecifiek op elkaar afgestemd. Binnen een merk zijn de inzetstukken grotendeels met alle series compatibel. Om op safe te spelen, kun je vooraf een professional raadplegen.

Dimmer

Bij jou hoeft niet altijd alle verlichting te branden? Gebruik dan dimmers. Hiermee kun je de helderheid van de verlichting individueel bedienen.

  • Draaidimmers beschikken over een draaiknop,
  • terwijl aanraakdimmers een toetsschakelaar hebben waarmee je de helderheid kunt reguleren en het licht kan in- en uitschakelen.
  • Sensor dimmers reageren op het aanraken van het sensorvlak. Als je het vlak langer aanraakt, kun je ook de helderheid reguleren. Als je de dimmer uitschakelt, slaat deze de gekozen helderheid op en stelt deze bij het inschakelen weer in.

Dimmers HORNBACH

Er zijn dimbare en niet-dimbare lampen. Voor de installatie is het belangrijk dat altijd de juiste dimmer met de juiste lamp ingebouwd wordt. Omdat er in het verleden wel eens problemen waren, hebben fabrikanten gekozen voor een eenduidige markering van dimmers en lampen.

De drie letters 'R', 'L' en 'C' geven aan of dimmers en lampen te combineren zijn. Soms zijn de componenten gekenmerkt met één letter, soms met meerdere. Eén daarvan moet overeenstemmen.

Etikettering Toegelaten belasting Betekenis van de etikettering
R Ohmse belasting Gloeilampen, ledlampen, hoogspannings halogeenlampen
L Inductieve belasting Transformatoren, ledlampen, 12V-halogeenspots, laagspannings halogeenlampen, TL-lampen
C Capacitieve belasting Laagspannings lampen, laagspannings halogeenlampen met elektronische transformator
M Motoren (bijv. toerentalregelaars)

Hoogspanning (230V): hoogspannings lampen kunnen direct aan het stopcontact worden aangesloten en met elke gebruikelijke dimmer gedimd worden. (dimmer R)

Laagspanning (12V): laagspannings lampen hebben een transformator nodig. Een conventionele (dimmer L) of elektronische transformator (dimmer C).

Als je een dimmer wilt aanschaffen, dan kun je je het beste laten adviseren door een medewerker in jouw HORNBACH-vestiging of door een elektricien. De verschillende soorten en functies van dimmers zijn intussen zeer complex. Daarom is het beter om je nog eens gedetailleerd te laten informeren.

Tips voor dimmers en lampen

Voor de juiste apparaatcombinatie is het belangrijk dat dimmer en trafo over minstens één dezelfde letter beschikken. Let op: achter een dimmer mogen geen L- en C-belastingen worden gecombineerd, omdat deze niet door de dimmer geregeld kunnen worden.

Kies de dimmer op basis van het type belasting. Ga daarnaast na welke lamp je gebruikt en of deze met een trafo (laagspanning) of direct via de netspanning (230V) werkt. Deze informatie is normaal gesproken te vinden op de verpakking of op de lamp zelf.

Als dat je te gecompliceerd is, dan maak je je verlichting toch gewoon smart!

Smart Home HORNBACH

Als je verlichting slim wordt

Je verlichting kun je ook overal met je smartphone reguleren. Met slimme lampen, schakelaars en dimmers maak het niet uit of je het licht hebt aan gelaten. Zet het gewoon uit. Ongeacht waar je nu bent.

En natuurlijk kun je het licht ook heel eenvoudig dimmen - zonder op te staan van de bank.

Smart Home HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven