0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
27-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 16-04-24 om 20:27 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Spuiten in plaats van verven

Spuiten in plaats van verven

Verven met een kwast en roller kan lastig zijn. Zeker als je een groot project hebt liggen! Jij kunt je krachten sparen. Hoe? Met een verfspuitsysteem! Hiermee spuit je de verf niet alleen gelijkmatig, je bent ook nog eens 3x sneller klaar. Streeploos!

Hoe werkt een verfspuit?

Jij kunt alleen presteren onder druk? Een verfspuit ook. Bij het verf spuiten wordt er onderscheid gemaakt tussen twee basistechnieken.

  • HVLP (High Volume Low Pressure) is een methode waarbij lage druk wordt toegepast. Hierbij wordt de verf met een druk van maximaal 0,7 bar verneveld. Voor kleine projecten is een HVLP-verfspuit prima. Het is gemakkelijk te bedienen en daarom ook ideaal voor incidenteel gebruik.
  • Bij airless verf spuiten wordt de verf zonder lucht, met behulp van hoge druk verneveld. De airless-verfspuit zorgt voor meer nevel, zodat je grotere oppervlakken sneller kunt behandelen. Als jij ook een groot project wilt aanpakken, kun je 't best eerst deskundig advies inwinnen. Want airless verf spuiten is wel iets moeilijker. Ook het schoonmaken en afplakken is in dit geval meer werk.

Wat wil je spuiten? Hier vind je de juiste verfspuit.

Als je veel verschillende projecten hebt, is een multifunctionele verfspuit het meest geschikt voor jou. Hiermee kun je elke soort verf spuiten.

Verfspuit: alle voordelen op een rij

Jouw huis, jouw tuin. Maak er iets moois van. Of je nu hele muren wilt overschilderen of gewoon de bestaande verflaag wilt bijwerken: de verfspuit is multifunctioneel. Je kunt het gebruiken met lak, om je deuren op te knappen. Je kunt het gebruiken met beits, om je schutting, tuinhuis of carport van een beschermende laag te voorzien. Je kunt je hele gevel een nieuwe look geven, of je muren van muurverf voorzien.

 Hornbach
+
12345

Muurverf spuiten & andere materialen verwerken

Spuitlak goed gebruiken | HORNBACH!

Begin met afplakken, voor je start met jouw project. Bescherm de rest wat niet geverfd hoeft te worden. Alleen de randen afplakken is niet genoeg, in tegenstelling tot het schilderen met een kwast! De fijne spuitnevel wordt over een groot oppervlak verspreid en je wilt dat de verf alleen op de muur komt, toch? Je kunt oppervlakken en voorwerpen het beste afdekken met folie. Ook afdekvlies op de vloer geeft bescherming tegen verfspetters.

Spuiten als een pro? Geen probleem! Of het nu gaat om gevelverf, lak, beits of muurverf: voor het gebruik van een verfspuit is wel wat speciale voorkennis vereist. Om ervoor te zorgen dat jij straks een perfect resultaat krijgt, hebben we een aantal belangrijke tips voor je verzameld:

  • 
				Veiligheidsvoorzieningen | HORNBACH!

    Veiligheidsmaatregelen

    Gebruik je verf met oplosmiddelen? Zorg dat je voldoende frisse lucht krijgt. Gebruik mondbescherming tijdens het werken als het nodig is.

  • 
				Schone ondergrond | HORNBACH!!

    Een schone ondergrond
    Zorg dat het te bewerken oppervlak schoon, stofvrij, vetvrij, droog en (in geval van metaal) roestvrij is. Zelfs minimale restjes kunnen zichtbaar blijven op het uiteindelijke resultaat. Dit komt omdat gespoten verf een héél dun laagje vormt op het oppervlak.

  • 
				Viscositeit | HORNBACH!

    Viscositeit
    Voor een gelijkmatige, gladde laklaag mag de lak of verf niet te stroperig (zeer viskeus) zijn. Houd de aanbevolen viscositeit aan, zoals in de gebruiksaanwijzing beschreven staat.

  • 
				Temperatuur | HORNBACH!

    Temperatuur

    Is de verf of de omgeving te laag van temperatuur, dan kan dit de kwaliteit van de verf of lak en de houdbaarheid negatief beïnvloeden.

  • 
				Omroeren van het coatingmateriaal | HORNBACH!

    Doorroeren van het coatmateriaal
    De meeste soorten verf en lak hebben de neiging zich af te zetten. Alleen goed doorgeroerde verf zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig aangebracht kan worden.

  • 
				Keuze van de verdunning | HORNBACH!

    Keuze van de verdunning

    Als je de lak wilt verdunnen, let dan op! Verdunningen die niet passen bij de basis van de lak, zorgen ervoor dat de lak minder lang houdbaar kan zijn. En dat de lak minder mooi hecht op het oppervlak.

  • 
				Laagopbouw | HORNBACH!

    Laagopbouw
    Een eindlak die wordt aangebracht op een object dat eerder van een laag verf is voorzien, moet altijd dezelfde basis hebben als de eerdere verflaag.

  • 
				Testspuiten | HORNBACH!

    Proefspuiten

    Test altijd eerst op een onzichtbare plek van jouw oppervlak, voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Je test hierbij de optimale hoeveelheid verf en welke instelling van de spuitmond en de straal het best past bij jouw project.

Scheidingslijn | HORNBACH

Lak uit een spuitbus

Spuitlak gebruiken | HORNBACH!

Eenvoudig, schoon en direct toepasbaar! Transparante lak, gekleurde lak of effectlak: met lak uit een spuitbus, of spuitverf, kun je kleine verfspuitprojecten heel gemakkelijk uitvoeren. Speciale lak heeft meer te bieden dan alleen zijn fraaie uiterlijk, bijvoorbeeld hittebestendige lak voor barbecues en kachels. Spuitfolie voor velgen, die zo weer te verwijderen is. Markeerspray voor oriëntatiedoeleinden en metaalbeschermingslak: jouw wapen tegen roest. Of het nu gaat om hout, metaal, glas, steen, beton of hard plastic: spuitlak is geschikt voor allerlei onbehandelde oppervlakken.

Ook gelakte oppervlakken kun je met spuitlak bewerken, als ze tenminste minimaal een maand droog zijn geweest. Voor gewaxte en geoliede oppervlakken kun je beter geen spuitlak gebruiken. Om er zeker van te zijn dat de lak blijft zitten, kun je het beste even proefspuiten voordat je begint met het echte werk. In uitzonderlijke gevallen kan de spuitlak een reactie aangaan met de eerdere verflaag.

Pas op: als de oude verflaag na een aantal minuten zacht wordt, bellen vormt of loslaat. In dat geval is het oppervlak niet geschikt om van een nieuwe verflaag te worden voorzien!

Verven met een spuitbus – zo werkt 't!

Zorg dat je het oppervlak dat je wilt verven goed voorbereid. De ondergrond moet misschien worden geschuurd en/of grondig worden schoongemaakt.
Ook hier geldt: voor een goed resultaat moet het oppervlak droog, stof- en vetvrij zijn!

We laten je hier zien waar je op moet letten bij het gebruik van spuitlak. Zorg dat je ook de aanwijziginen opvolgt die op de spuitbus zelf staan.

Verwerkingstips

  • Er zijn spuitbussen met een verstelbare spuitkop. Hiermee kun je probleemloos horizontaal en verticaal spuiten. Dat is handig als je bijvoorbeeld stoelpoten of kolommen wilt spuiten.
  • Wij adviseren altijd om de spuitbus tussendoor steeds even te schudden. Let op voldoende afstand tussen de spuitbus en het te spuiten object. De spuitbus kan namelijk druppen.

01

Schud de spuitbus voor gebruik minimaal 3 minuten, om de kleurpigmenten goed te verdelen. Alleen dan kan de verf gelijkmatig worden aangebracht. Als je tijdens het schudden de mengkogel hoort, worden de kleurpigmenten goed vermengd.

 Verven met een spuitbus 1 | HORNBACH
02

Test de spuitlak voordat je begint aan de echte klus. Zo krijg je het beste resultaat! Voor het checken van de kleur kun je het best een stuk papier gebruiken. Of het goed gaat bij het materiaal zelf, kun je testen op een onopvallende plek.

 Verven met een spuitbus 2 | HORNBACH
03

Bescherm alle oppervlakken die niet geverfd moeten worden met folie en afplaktape en controleer de spuitafstand die op het etiket wordt vermeld. Afhankelijk van het product wordt doorgaans een afstand tussen 15 en 40 cm aangeraden.

 Verven met een spuitbus 3 | HORNBACH
04

Beweeg de spuitbus bij het spuiten kruislings om een gelijkmatig resultaat te krijgen. Breng dunne lagen aan om te voorkomen dat de lak uitloopt. Deze procedure herhaal je 2 tot 3 keer met tussenpozen van 3 tot 5 minuten.

 Verven met een spuitbus 4 | HORNBACH
05

Laat de verf net zo lang drogen als in de gebruiksaanwijzing wordt aangeraden. In het algemeen kun je de verflaag al na 20 minuten aanraken. Na 2 tot 4 uur is de verf volledig droog.

 Verven met een spuitbus 5 | HORNBACH
06

Na gebruik draai je de spuitbus om en spuit je totdat er alleen nog maar drijfgas uit de bus komt. Op deze manier reinig je de sproeikop en voorkom je dat de verf blijft kleven.

 Verven met een spuitbus 6 | HORNBACH

Spuitlak afvoeren

  • Boor geen gaten in de spuitbus en gooi de bus nooit in het vuur!
  • Geef volledig lege houders en houders met resten (spuitbussen, blikken, flessen, lakstiften) af bij een gemeentelijk inzamelpunt.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven