0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
27-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 19-04-24 om 23:07 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Bouwen met hout

Bouwen met hout

Hout is uniek! Mede dankzij zijn natuurlijke eigenschappen. Hier geven we je een overzicht van houtmaterialen, houtsoorten en waarvoor hout wordt gebruikt.

De warme en natuurlijke uitstraling past bij alle woonstijlen. Het vormt een mooi contrast met andere gebruikte materialen, zoals beton, glas of metaal. Deze eigenschappen maken hout uniek! Of hout nu wordt gebruikt in de meubelbouw, de bouw of in de chemische sector. Hout is duidelijk nummer 1!

Hout is bijzonder materiaal. Het is een natuurlijk, duurzaam en veelzijdige grondstof die ook nog eens heel goed te verwerken is.

Zachthout of hardhout?

Er wordt bij hout onderscheid gemaakt tussen hard- en zachthout. Normaal gesproken gaat het bij hardhout om loofhout en bij zachthout om naaldhout. Er zijn natuurlijk uitzonderingen; zo behoren loofhoutsoorten zoals de linde, populier en wilg tot het zachthout. Anderzijds zijn er relatief harde naaldhoutsoorten, zoals de Europese lork. Het verschil tussen hard- en zachthout zit hem in de dichtheid. Hoe lichter het is, hoe lager de dichtheid en hoe zachter het hout is.

Waarvoor kun je hard- en zachthout gebruiken?

Zachthout is in vergelijking goedkoper en is eenvoudiger te verwerken. Zachthout is ook minder duurzaam en kan buitenshuis gemakkelijk rotten. Daarom wordt het voornamelijk gebruikt voor binnenshuis en voor het maken van meubels en instrumenten.

Hardhout is robuuster en duurzamer, maar ook duurder dan zachthout. Daarom worden producten voor buitenshuis meestal gemaakt van hardhout, zoals bijvoorbeeld tuinhuizen, carports en verhoogde plantenbakken.

FSC®-certificering

Wist je dat al het hout van HORNBACH FSC-gecertificeerd is? Of het nu om een voordeur of een handvat van je tuingereedschap gaat. Hout met FSC-certificering garandeert dat het hout afkomstig is uit milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoordelijke bosbouw. Zo maak je met hout van HORNBACH altijd een duurzame keuze.

Houtmateriaal

Industrieel verwerkte houtproducten worden gezien als houtmaterialen. Hun eigenschappen overtreffen meestal die van het oorspronkelijke hout. Industrieel verwerkte houtmaterialen zijn bijvoorbeeld OSB-platen, MDF-platen, spaanplaten, etc.

Houtmateriaal | HORNBACH

Welk hout is geschikt voor meubelbouw?

Afhankelijk van je meubelbouwproject en je smaak kun je verschillende houtsoorten gebruiken bij het maken van je eigen meubelen. Daarom hebben we een kleine houtgids voor je samengesteld!

  • 
				OSB plaat HORNBACH

    OSB is de Engelse afkorting van Oriented Strand Board, ofwel ‘plaat gemaakt van gerichte houtschilfers‘. OSB-platen zijn platen die bestaan uit meerdere lagen dunne houtschilfers met een vooraf bepaalde vorm en dikte. De bovenste en onderste houtschilfers zijn in de lengte uitgericht en de middelste daar dwars op. Daardoor is de buigvastheid groter dan bij gebruikelijke spaanplaten. De verlijming en de vezelstructuur geven de OSB-plaat zijn kenmerkende uiterlijk.

    OSB-platen worden bij de bouw van huizen en interieur- en meubelbouw gebruikt. OSB wordt onderverdeeld in OSB/1 tot OSB/4. Onze op maat gezaagde OSB/3-platen zijn geschikt als dragend onderdeel van meubels, ook in vochtige ruimtes.

  • 
				Spaanplaat HONRBACH

    Spaanplaten bestaan uit kleine houtschilfers die onder druk met lijm tot een homogene plaat worden geperst. Het oppervlak is geslepen.

    Spaanplaten zijn zeer geschikt voor het maken van meubels, vloeren, muren en plafonds en voor bouw- en renovatiewerkzaamheden. Spaanplaten worden aan de hand van de verlijming onderverdeeld in P1 tot P7. Onze spaanplaten hebben verlijmingsklasse P3 en zijn daardoor ook geschikt als niet-dragend onderdeel van meubels in vochtige ruimtes.

  • 
				HPL plaat HORNBACH

    Compacte HPL-platen (High Pressure Laminate) zijn zeer robuuste platen van gelaagd materiaal. De kernlaag bestaat uit papier en hars, de deklagen uit papier en melaminehars. De oppervlakken zijn of aan beide kanten wit of als gedecoreerd oppervlak vormgegeven. De compacte HPL-platen voldoen aan brandklasse B2. De platen zijn zeer robuust en moeten daarom worden voorgeboord.

    Deze platen zijn geschikt voor binnen en voor beschermde buitengebieden conform DIN E 438-4 [2005-04]. Ze worden ook gebruikt als werkbladen, wandbekleding in sanitaire ruimtes en voor afdekkingen.

  • 
				MDF plaat HORNBACH

    MDF-platen zijn vezelplaten met een gemiddelde dichtheid die in alle richtingen dezelfde structuur hebben. De dichtheid bedraagt 600 tot 900 kg/m3. MDF-platen hebben een zeer fijn oppervlak. Ze worden machinaal bewerkt. De randen zijn glad en vast.

    Gezien de eigenschappen zijn MDF-platen ideaal geschikt voor het maken van meubels.

  • 
				Multiplex plaat HORNBACH

    Multiplex platen voor binnen en buiten bestaan uit ten minste drie lagen hout. De lagen worden onder een hoek van 90° met elkaar verlijmd, wat de houtkenmerken zoals opzwellen en krimpen in evenwicht brengt. Daardoor werken de verschillende lagen tegen elkaar in, waardoor de gehele plaat minder de neiging heeft om krom te trekken.

    Wij bieden ook een milieuvriendelijke optie voor multiplex. Het multiplex bevat biologische lijm, waardoor het plaatmateriaal vrij is van giftige en kankerverwekkende stoffen, zoals formaldehyde. Bekijk hier alles over dit biologische plaatmateriaal.

  • 
				Lijsten en latten HORNBACH

    Lijsten en latten zijn constructieve elementen van grenen- of vurenhout die kamergedroogd zijn. Een uitzondering wordt gevormd door pas gezaagde producten. Je hebt hierbij keuze uit verschillende afmetingen en lengten in gezaagde of geschaafde kwaliteit, maar de lijsten en latten zijn ook verkrijgbaar als geïmpregneerd hout.

    Lijsten en latten worden meestal als onderconstructie gebruikt. Daarom moeten ze afhankelijk van het toepassingsgebied worden beschermd tegen vocht en schimmel.

Wat is bouwhout?

Hout is vanwege zijn positieve eigenschappen qua verwerkingsmogelijkheden, duurzaamheid en draagvermogen een prachtig bouwmateriaal. Daarom wordt bouwhout op de eerste plaats gebruikt voor de bouw van gebouwen en andere bouwwerken. Hoofdzakelijk bij ruwbouw zoals dakconstructies en prefab woningen. Vorm en verwerkingsgraad bepalen het eindproduct. Daarbij maken we onderscheid tussen massief hout, balken en houten platen.

Massief hout

Bij massief hout wordt onderscheid gemaakt tussen rondhout en zaaghout. Rondhout is een boomstam waarvan de takken en de schors zijn verwijderd en rondom is geschaafd. Zaaghout wordt weer van rondhout gemaakt door parallel aan de as van de stam te zagen (kanthout, balken, planken, latten).

Verschillende normen bepalen de kwaliteitskenmerken van bouwhout. Zo worden bijvoorbeeld hoogwaardige kwaliteitsklassen als plaatmateriaal van bouwhout onderscheiden.

Andere houtproducten zoals kozijnen, deuren, parket of bekistingen die bij de betonbouw als hulpmiddel worden ingezet, behoren niet tot het klassieke bouwhout.

Massief hout | HORNBACH

Wat is massief constructiehout?

Met massief constructiehout worden producten aangeduid waarvan de dwarsdoorsnede uit een boomstam is gehaald en die eventueel machinaal verder verwerkt worden. In tegenstelling tot gelamineerd hout en houten platen wordt de structuur niet mechanisch of mechanisch-chemisch veranderd. Constructiehout wordt gemaakt van sparren, dennen, grenen, lariks, en douglas en gesorteerd op draagkracht, vochtgehalte, nerfstructuur en maatvastheid.

Constructiehout behoort tot de categorie bouwhout, waarbij het gaat om een veredeld hoogwaardig product waarvan het vochtgehalte niet hoger mag zijn dan 15%. Daardoor wordt vervorming achteraf, als gevolg van het uitdrogen van het hout, geminimaliseerd. Deze vermindering wordt door kunstmatig drogen bereikt.

konstruktionsvollholz

Voordelen van massief constructiehout

  • Hoge kwaliteit door het verwijderen van onregelmatigheden in het hout.
  • Machinale en visuele sortering.
  • Hoge draagkracht door vingerlasverbinding.
  • Hoge vervormingsweerstand.
  • Gedefinieerde kwaliteit en dimensiestabiliteit.
  • Maatvast.
  • Natuurlijk.
  • Ongevoelig voor insecten.

Tip & trucs

Bij het verwerken van constructiehout buitenshuis, moet het hout vooraf behandeld worden om vergrijzing en aantasting door insecten en schimmel te voorkomen. Directe weersinvloeden worden daarmee voorkomen.

Massief constructiehout beschermen

Behandel massief constructiehout wanneer je het buiten gebruikt, zodat het niet vergrijst en niet wordt aangetast door insecten en schimmels. Bovendien mag het niet direct blootgesteld zijn aan weersinvloeden.

Wat is oud hout?

Oud hout is hout dat voor een ander doel is gebruikt. Vaak kun je de ouderdom van het natuurlijk verouderde hout aflezen, wat het karakter ervan zo uniek maakt. Het oude hout kan bijvoorbeeld voor meubels gebruikt worden. Als je hiervan afziet en het hout laat recyclen, wordt het onder andere gebruikt voor de productie van spaanplaten.

Oud hout | HORNBACH

Houtkwaliteiten

Hout en houtproducten worden, afhankelijk van de aard van het materiaal, ingedeeld in verschillende kwaliteitsklassen. “A” staat daarbij altijd voor de beste kwaliteit, daarna komt “B”, etc. Voor elke sortering van een houtproduct, bijvoorbeeld voor verlijmd hout, gelden daarbij aparte definities van wat wel en niet is toegestaan.

Kwaliteiten van verlijmd hout

Afhankelijk van de aard van de timmerpanelen gelden de volgende kenmerken van de kwaliteitssortering:

  • 
				Kwaliteiten van verlijmd hout: kwaliteit A | HORNBACH

    Kwaliteit A

    Dit is meubelkwaliteit. Het verlijmde hout is op het eerste gezicht perfect en heeft een gelijkmatige uitstraling en kleur. De voor de houtsoort typische, maar uniforme structuur is toegestaan. Schorsgroei, zwarte of vaste, vergroeide noesten en spinthout zijn niet toegestaan.

  • 
				Kwaliteiten van verlijmd hout: kwaliteit B | HORNBACH

    Kwaliteit B

    Dit is een universele kwaliteit en is vooral ideaal als timmerpanelen voor hobby- en doe-het-zelf-projecten. Daarbij zijn lichte houttypische gebreken, een iets toleranter kleurenspel en een lichte verkleuring toegestaan. Ook zwarte noesten tot 8 mm.

  • 
				Kwaliteiten van verlijmd hout: kwaliteit C | HORNBACH

    Kwaliteit C

    Deze sortering verwijst naar natuurlijke timmerpanelen. Een levendige nerf- en houtstructuur en kleine spintstroken in het uiterlijk zijn toegestaan. Het aantal noesten is in vergelijking met de hogere kwaliteitsniveaus het hoogst.

Kwaliteit A/B of B/C

Als je spreekt van kwaliteit A/B of B/C, beschrijft dit de kwaliteit van beide kanten van een timmerpaneel: één kant kwalitait A en één kant kwaliteit B resp. één kant kwaliteit B en één kant kwaliteit C. Dit is bijvoorbeeld voldoende wanneer de bovenkant onberispelijk moet zijn, maar kleine fouten aan de onderkant visueel niet erg zijn, omdat deze toch niet zichtbaar zijn.

Kwaliteitsniveaus van multiplex

Voor multiplex zijn er ook weer eigen eisen aan de kwaliteit waaraan in het betreffende niveau voldaan moet worden.

  • 
				Kwaliteitsniveaus multiplex: kwaliteit A

    Kwaliteit A

    Hierbij gaat het om licht multiplex zonder noesten. In deze kwaliteitsklasse zijn slechts minimale kleurverschillen toegestaan.

  • 
				Kwaliteitsniveaus multiplex: kwaliteit B

    Kwaliteit B

    De op één na hoogste fineerklasse. Bij deze klasse zijn slechts kleine onzuiverheden en vrijwel onzichtbare reparaties toegestaan. Enkel kleine pitkwasten zijn toegestaan. Deze platen zijn in principe geschikt om met een transparante lak af te werken

  • 
				Kwaliteitsniveaus multiplex: kwaliteit BB

    Kwaliteit BB

    In deze klasse zijn meer en grotere onzuiverheden toegestaan mits gerepareerd met een ander stukje fineer. Esthetisch mag deze plaat enkele onvolkomenheden als uitgevallen kwasten vertonen. Deze zijn echter wel gerepareerd. Qua afwerking kan men voor deze plaat beter kiezen voor een dekkende in plaats van een transparante verflaag.

  • 
				Kwaliteitsniveaus multiplex: kwaliteit WG

    Kwaliteit WG

    Dit kwaliteitsniveau is multiplex van de laagste kwaliteit. Deze mag noesten, uitgevallen noesten, scheuren en alle natuurlijke fouten hebben. Geringe verkleuringen, kleurverschillen, doorschuren, lijmdoorslag en ruwheid zijn toegestaan.

In de tuin: welk hout waarvoor gebruiken?

Gebruik Geschikte houtsoort
Carport
  • Vuren, grenen, lariks en douglas
Verhoogde plantenbak
  • Lariks, douglas, robinia, eiken (advies: bekleed de binnenkant met folie.)
Tuinhuis
  • Grenen, vuren, lariks (het beste uit Noord-Europa, omdat de bomen daar langzaam groeien en het hout sterker is)
Poort
  • Eiken of lariks
Schutting/hek
  • Vuren, grenen, lariks, douglas, eiken, robinia
  • WPC, omdat dit meestal onderhoudsvriendelijker is dan hout
Tuinbank/tuinmeubelen
  • Teak, acacia, eucalyptus, douglas, eiken, grenen, robinia, lariks
Zandbak
  • Robinia, douglas, lariks, grenen, vuren, dennen
  • Gebruik altijd onbehandeld hout omdat er chemicaliën in het zand kunnen komen waar de kinderen mee spelen
  • Dek de zandbak af als de kinderen er niet in spelen en om zo het hout tegen nattigheid en vuil te beschermen

Let op de eigenschappen van het hout

Zorg er al bij de aanschaf voor dat het hout dat je hebt gekozen geschikt is voor jouw project.

Hout beschermen en onderhouden

Hout verandert in de loop der jaren. Met de juiste houtbeschermings- en onderhoudsproducten kun je de levensduur aanzienlijk verlengen en de individuele uitstraling benadrukken.

Hout bewerken en behandelen

Onbehandeld hout geeft individuele meubelen hun eigen charme. Omdat vocht en vuil de open poriën van het houtoppervlak kunnen binnendringen, mag onbehandeld hout alleen binnenshuis gebruikt worden (behalve een zandbak in de tuin). Maar hoe bescherm ik hout voor buiten? Bekijk hieronder de projecten over houtbehandeling.

Productietechnieken van bouwhout

Voordat uit versgekapt hout bouwhout ontstaat, moet het door verschillende procedures verder worden bewerkt. Zo moet de vochtigheid in het hout verminderd worden en het hout moet duurzaam worden beschermd tegen insecten, schimmels en omgevingsinvloeden.

Kamerdrogen

Versgekapt hout bevat ca 40% water. Om het vochtgehalte te beperken moet het hout gedroogd worden, dit kan natuurlijk of kunstmatig. De natuurlijke droging, in de open lucht, kan plaatsvinden bij een relatieve luchtvochtigheid van ca. 50%. Dit duurt overigens zeer lang (4-12 maanden) en kan er droogschade (scheuren, kromtrekken van het hout) ontstaan. Daarom wordt deze methode steeds minder vaak gebruikt en in plaats daarvan technische procedures toegepast zoals bijvoorbeeld kamerdroging. Deze vorm van gecontroleerde droging vindt plaats in elektronisch geregelde droogkamers waarin het vocht gewoon verdampt wordt.

De uiteindelijk gewenste hoeveelheid vocht kan individueel worden bepaald. In de regel is dit het doelvochtgehalte van de betreffende houtsoorten:

  • Constructiehout max. 15%
  • Bouwtimmerhout max. 12%

Het droogproces wordt de gehele tijd bewaakt en kan eventueel worden gestuurd. Dat gebeurt met speciale sondes in het hout die met een elektronische evaluatie op de procescomputer zijn aangesloten. Het kamergedroogde hout moet voor de inbouw in verwarmde ruimten, die gewoonlijk een relatieve luchtvochtigheid van ca 30% hebben, acclimatiseren. De duur daarvan verschilt per houtsoort.

Kamerdrogen | HORNBACH

Vingerlasverbinding

De vingerlasverbinding is een moderne verbindingstechniek voor twee stukken massief hout , zoals bijvoorbeeld constructiehout of gelamineerd hout dat de productie van zeer lange bouwdelen mogelijk maakt. Bij deze procedure worden aan de eindstukken van de houtdelen symmetrisch wigvormige openingen ingefreesd en tot eindeloze balken gelijmd. Voor de vingerlasverbindingen worden normaal gesproken gemodificeerde melamineharsen toegepast en voor het lijmen van de lamellen polyurethaanlijm. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de horizontale vingerlas, die hoofdzakelijk bij meubelen en vloeren wordt toegepast, en de verticale vingerlas die in de constructiebouw wordt toegepast.

Vingerlassen | HORNBACH

Drukimpregnering

Drukimpregnering is een procedure om hout te verduurzamen. Het gaat hierbij om een samenspel tussen vacuüm- en drukfasen. Deze procedure moet het hout beschermen tegen externe invloeden en het natuurlijke verval tegengaan.

Door een kwalitatief hoogwaardige druk impregnering is het hout duurzaam beschermd tegen insecten, schimmels en verrotting, maar ook tegen aarde en water. Er zijn natuurlijk ook houtsoorten die al van zichzelf zeer resistent zijn, maar juist bij inheems natuurhout zoals grenen, vuren of douglas moet dit met houtbeschermingsmiddelen gewaarborgd worden. Vooral bij houten constructies is het belangrijk dat de toegepaste bouwmaterialen zo lang mogelijk houdbaar zijn. Met deze techniek slaan we meteen twee vliegen in een klap: tijdens de vacuümfase wordt vloeistof uit het hout gezogen en tijdens de drukfase wordt dan beschermende vloeistof tot in de kern van het hout geperst.

Bij deze procedure bestaan kwalitatieve verschillen die bepaald worden door de concentratie van het beschermende zout en de duur van de behandeling in de drukketel. Daardoor kan de levensduur van het hout afnemen.

Drukimpregnering | HORNBACH
naar boven