dcsimg

Duurzame oplossing voor de keuken

Keukentegels

De keuken is voor veel mensen het centrum van het sociale leven in huis en dus veel meer dan alleen een plaats om te koken. Daarbij mogen de keuken en de woonkamer tegenwoordig zelfs volledig in elkaar over gaan tot een ruime 'living'. De ruimte wordt ook zeer intensief gebruikt en dat is van invloed op de keuze van de tegel.

Stijlen

De juiste sfeer en stijl van een keuken is heel persoonlijk. Er is een ruim scala aan materialen en kleuren; maar ook aan vormen en indelingen. Van een traditionele L-vorm tot een kookeiland of een professionele grootkeuken-uitstraling met roestvrijstalen modules en een grote side-by-side koelkast. Naast de gewenste indeling is er ook nog eens keuze uit tal van stijlen: tijdloos klassiek, modern klassiek, landhuisstijl, retro, minimalisme, post-minimalisme of een mix daarvan... Dit alles heeft grote invloed op je keuze voor de juiste tegels in de keuken. En tegelijkertijd gaat het om een ruimte die dagelijks gebruikt wordt. De kueze voor keukentegels gaat dan ook niet zonder een goede planning en zonder goede adviezen.

Wandtegels

Al lijken tegels maar een relatief klein onderdeel van een keukeninrichting, voor de uitstraling ervan zijn ze heel belangrijk. Vooral de achterwand is hierbij van belang. Natuurlijk zijn er allerlei mogelijkheden, zoals roestvrijstalen of glazen achterwanden met een speciale print; tegels zijn voor veel mensen nog steeds favoriet. Wanneer je de keuze voor een bepaalde keuken hebt gemaakt, dan kun je vervolgens de keuze voor de tegels daarop afstemmen.

Hygiëne

Wandtegels hebben een belangrijke rol in de hygiëne in de keuken. Ze kunnen zorgen voor een gemakkelijk afwasbaar en waterafstotend oppervlak. In een keuken wordt intensief gekookt en gewerkt met voedingsmiddelen en vetten. Kies daarom voor tegels die vlek- en vuilbestendig zijn of die geïmpregneerd kunnen worden, zoals natuursteentegels. Omdat er veel met water wordt gewerkt bij het koken, schoonmaken van het voedsel en het wassen van de handen, moeten de tegels, maar ook de voegen, waterbestendig zijn. Kies daarom niet voor poreuze tegels. Zuren in voeding en dranken kunnen bijvoorbeeld binnendringen in natuursteen met kalk, waardoor vlekken ontstaan. Veel tegels zijn van zichzelf al waterbestendig, zoals geglazuurde tegels; anderen moeten eerst behandeld worden. Houd ook rekening met de kleur van de tegels; op sommige tinten zie je immers eerder vlekken dan bij andere.

Vloertegels

Aan tegels voor de keukenvloer moeten natuurlijk hoge eisen gesteld worden. De keuze voor tegels is op zich logisch, vloertegels zijn meer dan welk alternatief dan ook een duurzame oplossing. De keukenvloer wordt dagelijks intensief belopen, zeker in keukens die een doorloop vormen naar de rest van de woning. Zorg er daarom voor dat je kiest voor tegels die duurzaam en krasbestendig zijn. In de keuken wordt bovendien veel gewerkt en moet gemakkelijk schoon te maken zijn. Vlekken op een geglazuurde tegel zijn eenvoudig te verwijderen. Aangezien er in de keuken regelmatig met water wordt gewerkt is ook de slipweerstand niet geheel onbelangrijk.

Formaat en kleur

De keuze voor het formaat van de vloer- en wandtegels is onder andere afhankelijk van de grootte van de ruimte. In de kleinere keukens kies je veelal eerder voor kleinere tegels. Voor vloeren kun je bovendien kiezen voor een combinatie van verschillende formaten. Let er wel op dat de vloertegels passen bij de keuken én bij de wandtegel. De kleur van de voegen is daarbij ook van belang. De kleur van de voegen kan er onder andere voor zorgen dat de vloertegels wel of juist niet in het oog springen.

Vestigingsinfo

 Hornbach Nieuwegein

Veldwade 3

3439 LE Nieuwegein

Tel.: 030 - 266 90 00

Openingstijden:
Ma–Vr: 07:00–21:00 uur
Za: 08:00–18:00 uur